Monika Milewska jest eseistką, dramatopisarką, historykiem i antropologiem kultury. Jej książka „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL” idealnie wpisuje się w modny nurt literatury popularnonaukowej mówiący o pozapolitycznej historii Polski Ludowej. Każdy rozdział dotyczy osobnego problemu, jest pewnym „leksykonem” dla osób zainteresowanych popularną wiedzą na temat żywności, jedzenia, kuchni i kwestii z nimi związanych w Polsce lat 1945–1989.
Monografia Moniki Milewskiej będzie jedną z najlepszych w ogóle o historii PRL. To pozycja fascynująca, wciągająca, erudycyjna, roztropna historycznie, kunsztowna językowo, oddająca naturę całej epoki, całego systemu, zdecydowanie wychodząca poza tytułową problematykę. Czytelnik dostrzeże dychotomię państwa i społeczeństwa w historii codzienności. Książka Milewskiej pozwala lepiej zrozumieć ramy, sytuacje społeczne, okazje społeczne czy konteksty interakcji PRL.
autor: Monika Milewska
tytuł: Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL
wydawca: Państwowy Instytut Wydawniczy