Krok 1. Gazowa, indukcyjna czy ceramiczna?

Gotować na gazie czy używając prądu? To zależy od przyzwyczajeń, ale też instalacji, które są w kuchni. Do wyboru jest kilka rodzajów płyt grzejnych:

Gazowe – do ich zasilania jest wykorzystywany gaz z sieci albo butli. Potrzebna jest też energia elektryczna (niewiele), np. do zasilania zapalarek. Większość ma palniki zainstalowane na płycie, ale są też modele z palnikami schowanymi pod płytą;

Indukcyjne – do zasilania potrzebna jest energia elektryczna. Ich działanie jest oparte na zjawisku fal elektromagnetycznych. Podgrzewają one tylko dna naczyń, a następnie od nich nagrzewają się dania. Płyta nagrzewa się wyłącznie od naczyń;

Ceramiczne – nazywane są także płytami witroceramicznymi lub elektrycznymi. Do ich zasilania potrzebny jest prąd. Ciepła do gotowania dostarczają specjalne grzałki, które nagrzewają powierzchnię płyty. Gdy pola są włączone, stają się czerwone. Od nich nagrzewają się naczynia (odwrotnie niż w przypadku płyt indukcyjnych);

Specjalne – to płyty dla koneserów, jak grille czy teppan yaki. Najczęściej są typu domino (wąskie). Nadają się do zestawiania jak klocki z innymi rodzajami płyt (można tworzyć indywidualne konfiguracje);

Dwa w jednym – mają zarówno palniki gazowe, jak i pola elektryczne (zwykle indukcyjne). Istnieją też płyty z wbudowanymi wyciągami.

Krok 2. Szerokość i kształt

Rozmiar płyty należy dopasować do potrzeb i wielkości kuchni. Standardowa szerokość to 60 cm. Mniejsze płyty – 30, 40 i 45 cm – przeznaczone są dla singli i osób gotujących mało, a także do łączenia w zestawy po kilka. Jeżeli gotuje się dużo i pozwala na to metraż kuchni, warto wziąć pod uwagę model szerszy (70–90 cm). Im szersza płyta, tym łatwiej ustawiać na niej duże naczynia. Większość płyt grzejnych to kwadraty i prostokąty. Są też modele np. w kształcie nerki.

Smart AGD, czyli kuchnia przyszłości

Krok 3. Liczba pól grzejnych

Płyty grzejne mają po 1–5 pól grzejnych. Nie zawsze płyty szerokie mają więcej pól od węższych. W przypadku płyt indukcyjnych liczba pól nie zawsze ma znaczenie. Niektóre płyty to jedno, ogromne pole grzejne, na którym naczynia można ustawiać w dowolnych miejscach. Inne modele mają tzw. pola łączone. Gdy postawi się np. brytfannę na dwóch polach, stają się one jedną powierzchnią grzejną. Płyty rozpoznają naczynia automatycznie.

Jak polubić gotowanie? Krok 1. Inteligentne AGD

Krok 4. Materiał i kolorystyka

Najpopularniejszy materiał to szkło (białe, czarne, brązowe, grafitowe). Płyty gazowe mogą być też ze stali nierdzewnej. Oba materiały są eleganckie i łatwe do czyszczenia. W przypadku szklanych płyt warto zwrócić uwagę na wykończenie krawędzi – mogą mieć dekoracyjny szlif lub stalową ramkę. Ruszty płyt gazowych są wykonane albo z żeliwa, albo z emaliowanej stali. Warto wiedzieć, że niektóre nadają się do mycia w zmywarce. Wybierając model, warto sprawdzić, czy są do tego przystosowane. To zdecydowanie ułatwia sprzątanie.

Krok 5. Praktyczne funkcje

Większość płyt grzejnych ma sterowanie dotykowe. Ich obsługa przypomina korzystanie ze smartfona. Są też płyty – zwłaszcza gazowe – które mają tradycyjne kurki.

Wszystkie płyty gazowe zawsze są wyposażone w zabezpieczenie przeciwwypływowe (takie są przepisy). Dzięki temu, jeśli palnik zgaśnie, np. z powodu wykipienia potrawy, dopływ gazu jest automatycznie odcinany. Bardzo wygodne są zapalarki w pokrętłach, które umożliwiają włączanie palników bez użycia zapałek.

Najwięcej praktycznych funkcji mają płyty indukcyjne. To np. przyśpieszanie gotowania (Booster) oraz programy automatyczne, które ułatwiają m.in. duszenie. Przydatna jest też funkcja Stop&Go – to możliwość wyłączenia płyty na chwilę, muśnięciem palcem, by np. odebrać telefon. Kolejne dotknięcie palcem – a płyta automatycznie wraca do poprzednich ustawień.

Wszystkie rodzaje płyt mają też wiele rozwiązań sprzyjających oszczędzaniu energii. Najpopularniejsze to wykorzystanie ciepła resztkowego oraz timery, które automatycznie wyłączają płytę. Jeśli w domu są małe dzieci, przydają się blokady rodzicielskie.

Dwa w jednym – dobre pomysły do kuchni