Jak pokazują badania, Polak rocznie zużywa 490 foliówek. Nie lepiej jest z jednorazowymi plastikowymi butelkami, których zużywamy rocznie średnio 33 na osobę. Do tego dochodzą inne akcesoria i opakowania, na przykład słomki czy kubki. Znikoma też wydaje się wiedza ludzi na temat plastiku w ogóle, bo przecież nie chodzi o pozbycie się tego jakże cennego surowca, ale o jego prawidłowy recykling. To problem nie tylko w Polsce i nie tylko polski, którego nie sposób przemilczeć.

Akcja Sprzątanie świata – Polska
Jest częścią międzynarodowego ruchu Clean Up The World wywodzącego się z Australii. Uczestniczy w nim blisko 40 milionów wolontariuszy na całym świecie. W Sprzątaniu Świata – Polska chodzi głównie o zmianę świadomości, o to, by nie śmiecić i segregować odpady.

Domowy audyt plastiku

Redukcja i prawidłowa segregacja plastiku to już ogromny sukces. Nie jesteśmy w stanie z niego zrezygnować, bo jest nam niezbędny w wielu obszarach. Wystarczy, że będziemy plastik ponownie wykorzystywać, a nasza Planeta naprawdę zyska. Spróbujmy jednak przez tydzień poobserwować nasze śmieci. Zanotujmy, ile wyrzucamy opakowań po kilku plasterkach sera czy szynki. A może głównymi plastikowymi śmieciami są zużyte przez nas pozakupowe reklamówki? Bywa, że najwięcej niepotrzebnego plastiku stanowią zgrzewki plastikowej wody, którą wypijamy w ciągu tygodnia. Zauważmy, gdzie generujemy najwięcej plastiku i zmieńmy to. Krok po kroku. Może się okazać, że naprawdę zaoszczędzimy.

autorka książek i diet coach Katarzyna Gubała

Gdzie ten plastik?

Tak naprawdę plastik w kuchni nas otacza i przytłacza. Jak możemy z niego rezygnować? Na pewno powoli, ale sukcesywnie zamieniać plastikowe elementy na bardziej przyjazne nie tylko dla środowiska, ale przede wszystkim dla naszego zdrowia.

Opakowania na produkty sypkie

Żywność od dłuższego czasu przechowujemy w tanich, plastikowych pojemnikach. Warto sprawdzić czy te, które posiadamy, mają pozwolenia dopuszczające do kontaktu z żywnością. Zamiast inwestować w plastik – zacznijmy korzystać z recyklingowanych słoików. Wystarczy porządnie wyszorować słoik po ogórkach konserwowych czy majonezie, a do naszej spiżarni trafią tanie, trwałe i ekologiczne pojemniki do przechowywania żywności.

Deski

Jak się okazuje spora część plastikowych desek jest przez nas… zjadana. Krojenie ostrym nożem po takiej desce sprawia, że mniejsze i większe kawałki trafiają na nasze kanapki. Dobrym pomysłem jest zamiana desek na drewniane, szklane lub ceramiczne. Szczególnie dwa ostatnie rodzaje będą łatwe w utrzymaniu i spokojnie mogą być myte w zmywarce.

Noże

O ile ostrza noży najczęściej są metalowe, to już ich uchwyty – zazwyczaj plastikowe. Efekt? Nawet najlepiej naostrzone noże nadają się szybko do wyrzucenia, bo mocno zużywają się ich rączki. Może warto przejść całkowicie na metal lub drewno?

Torby

Oczywiście na zakupach sprawdzą się bardziej lniane niż plastikowe. Warto takie mieć w samochodzie i wyrobić w sobie odruch zabierania ich ze sobą do sklepu.

Reklamówki

Zamiast plastiku dajmy drugie życie starym firanom. Wystarczy uciąć prostokąt materiału, zszyć go z trzech stron, a z czwartej przewlec tasiemkę. Tym sposobem mamy praktyczne woreczki na warzywa i owoce.

Butelki

Zamiast plastikowych – sprawdzą się bidony. Dla dorosłych i dla dzieci. Wielokrotnego użycia. Mogą być z filtrem. To szybki sposób na nawodnienie bez konieczności kupowania kolejnej plastikowej butelki. Innym pomysłem jest montaż pod zlewem profesjonalnych filtrów do wody lub w tańszej wersji – zakup dzbanków z filtrem do wody z kranu.

Katarzyna Gubała autorka książek kulinarnych

Katarzyna Gubała
Autorka książek kulinarnych i diet coach. W roślinnej kuchni specjalizuje się od lat. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i osobowościami świata kulinarnego. Szkoli obsługę lokali gastronomicznych pod kątem kuchni wege. Doradza szefom kuchni, jak układać roślinne menu. Tworzy roślinne kolekcje m.in. na Thermomix. Autorka bestsellerowych książek Wege energia i Wege w kwadrans. Polska ambasadorka akcji „Sprzątanie Świata”.
Prowadzi bloga www.katarzynagubala.pl