Projekt renowacji 70鈥憁etrowego lokum mia艂 uwzgl臋dnia膰 nawyki i聽przyzwyczajenia domownik贸w. Ada i聽Ma艂gorzata 鈥 absolwentki Akademii Sztuk Pi臋knych w聽Warszawie 鈥 stan臋艂y przed arcytrudnym wyzwaniem. Mieszkanie wymaga艂o ogromnych zmian funkcjonalnych i聽estetycznych. By聽urzeczywistni膰 pragnienia rodziny, w聽ruch posz艂y ci臋偶kie sprz臋ty. Niekt贸re 艣ciany wyburzono, inne postawiono w聽nowych miejscach. Po艂o偶ono te偶 now膮 instalacj臋 elektryczn膮 i聽wodno鈥慿analizacyjn膮. W聽miejscu dawnego korytarza i聽pokoju z聽kuchni膮 uda艂o si臋 wygospodarowa膰 przestrze艅 na聽aneks kuchenny, salon, garderob臋, korytarz i聽wymarzon膮 sypialni臋 z聽艂azienk膮. Ka偶dy metr zosta艂 skrupulatnie zaplanowany i聽maksymalnie wykorzystany. Dzi臋ki temu mieszkanie jest w聽pe艂ni funkcjonalne oraz sp贸jne estetycznie.

Funkcjonalne mieszkanie dla rodziny. Przytulny salon, du偶e okna i krzes艂a z welwetow膮 tapicerk膮.

Mieszanka wybuchowa

鈥 Wsp贸艂praca z ekip膮 wykonawcz膮 chwilami by艂a wr臋cz wybuchowa 鈥 wspominaj膮 architektki. Budynek na warszawskiej Pradze 鈥 jednej z najstarszych dzielnic stolicy 鈥 stoi na swoim miejscu wiele lat, a gruntowne remonty zdarzaj膮 si臋 w nim niezwykle rzadko. Opr贸cz nieprzyzwyczajonych do ha艂asu s膮siad贸w, na ekip臋 remontow膮 w starszych budynkach mog膮 czeka膰 nieprzewidziane niespodzianki, cho膰by te zwi膮zane z instalacj膮. Kolejnym wyzwaniem jest presja czasu: inwestorzy musz膮 wyprowadzi膰 si臋 z mieszkania i chwilowo przeorganizowa膰 ca艂e 偶ycie.

Mimo trudno艣ci, inwestycja zako艅czy艂a si臋 sukcesem, a wsp贸艂praca z Inwestork膮 by艂a bardzo przyjemna. Jej tw贸rcza osobowo艣膰 sta艂a si臋 inspiracj膮 do stworzenia nowej przystani dla 4鈥憃sobowej rodziny.

鈥 W pewnym sensie to nasz wsp贸lny projekt 鈥 przyznaje Ma艂gorzata Liebhart.

Od kuchni

Do eklektycznie urz膮dzonych wn臋trz prowadzi aneks kuchenny ze stref膮 wej艣cia, podkre艣lon膮 wzorzystymi p艂ytkami i oryginalnym lustrem osadzonym na szynach. Pe艂ni ono r贸wnie偶 funkcj臋 drzwi i zajmuje minimum miejsca.

Funkcjonalne mieszkanie dla rodziny. W strefie wej艣ciowej lustro ze szprosami pe艂ni膮ce funkcj臋 przesuwnych drzwi do garderoby.
W strefie wej艣cia uwag臋 przykuwa ogromne lustro ze szprosami. Osadzone na szynach, zajmuje minimum miejsca i pe艂ni funkcj臋 drzwi do garderoby.
Na pod艂odze parkiet z litego drewna d臋bowego i charakterystyczne gzymsy na 艣cianach.
Ogniwem 艂膮cz膮cym projekt s膮 charakterystyczne gzymsy na 艣cianach i klasyczny parkiet z litego drewna d臋bowego.

Aran偶acji pazura dodaje ogromne lustro z postarzan膮 tafl膮 i metalowymi szprosami w modnym, loftowym stylu. Tworzy ono ciekawe zestawienie z bi偶uteryjnym o艣wietleniem i efektownymi gzymsami na 艣cianach. Wprowadzenie tego elementu architektonicznego to uk艂on w stron臋 wn臋trz angielskich. Przyk艂adem inspiracji tamtejsz膮 architektur膮 jest tak偶e 艣cienna tablica magnetyczna przypominaj膮ca stojak na gazety 鈥 obowi膮zkowy element wielu brytyjskich dom贸w.

Funkcjonalne mieszkanie dla rodziny. Aneks kuchenny w korytarzu.
Dzi臋ki przeniesieniu cz臋艣ci aneksu kuchennego do korytarza, w mieszkaniu wygospodarowano miejsce na garderob臋 i wymarzon膮 sypialni臋 w艂a艣cicieli z prywatn膮 toalet膮.

Projektuj膮c mieszkanie dla rodziny na 70 m虏, trzeba by膰 przygotowanym na kompromisy. Przeniesienie cz臋艣ci aneksu kuchennego w miejsce korytarza okaza艂o si臋 jedynym s艂usznym rozwi膮zaniem. Aby wyr贸偶ni膰 t臋 stref臋, fronty mebli pomalowano na g艂臋boki, ciemnozielony kolor. Ich konstrukcj臋 wie艅czy blat z odpornego na uszkodzenia i plamy konglomeratu marki TechniStone.

Funkcjonalne mieszkanie dla rodziny. Przestronna kuchnia z mn贸stwem przestrzeni do przechowywania.
Kuchnia to kr贸lestwo pana domu, gdzie ch臋tnie eksperymentuje i odkrywa nowe smaki. Gospodyni臋 cieszy natomiast mn贸stwo przestrzeni do przechowywania.

鈥 O艣wietlona oldschoolowym kinkietem tablica to nasze rodzinne centrum dowodzenia 鈥 przyznaje ze 艣miechem inwestorka. Wieszamy na niej notatki, zaproszenia na imprezy urodzinowe, paragony, rachunki i ca艂膮 mas臋 wa偶nych dokument贸w.

Czas na herbat臋

Na聽fili偶ank臋 herbaty zaprasza przytulny salon z聽cz臋艣ci膮 jadalnian膮 i聽aneksem kuchennym. Kuchnia to聽kr贸lestwo gospodarza. Pan domu 鈥 mi艂o艣nik kulinarnych eksperyment贸w 鈥 wybra艂 wszystkie sprz臋ty AGD, w聽tym lod贸wk臋, piekarnik parowy czy nieprzeci臋tnej szeroko艣ci p艂yt臋 indukcyjn膮.

Pani膮 domu cieszy z kolei mn贸stwo przestrzeni do聽przechowywania. Opr贸cz pralki i聽zmywarki, w聽szafkach kuchennych znalaz艂o si臋 miejsce na聽liczne artyku艂y spo偶ywcze i聽akcesoria do聽gotowania. Po聽produkty ulokowane najwy偶ej mo偶na si臋gn膮膰 za聽pomoc膮 mocowanej na聽relingu, mobilnej drabiny.

Funkcjonalne mieszkanie dla rodziny. Klimatyczny salon z przeszklon膮 biblioteczk膮, stylowymi meblami i portalem imituj膮cym kominek.
W przytulnym salonie klimat buduj膮 przeszklona biblioteczka i portal imituj膮cy kominek. Obok nich 艣wietnie czuj膮 si臋 stylowe meble, w tym s艂ynne krzes艂a R.T. Ha艂asa z welwetow膮 tapicerk膮.

W salonie w艂a艣cicieli 鈥 redaktora i lektorki j臋zyka angielskiego 鈥 nie mog艂o zabrakn膮膰 biblioteczki na ulubione pozycje ksi膮偶kowe. Zabudow臋 pod sufit wykonano z lakierowanego drewna w odcieniu grafitu. Tu tak偶e przydaje si臋 drabina. Szklane fronty s膮 estetyczne i praktyczne zarazem: chroni膮 wn臋trze mebla przed kurzem oraz zabrudzeniami.

Jak przy kominku

W d艂u偶sze wieczory inwestorzy uwielbiaj膮 odpoczywa膰 przy wykonanym na zam贸wienie portalu kominkowym, kt贸ry buduje niepowtarzalny, rodzinny klimat.

Przejawem szacunku do warto艣ci rodzinnych jest zawieszona nad nim, czarno鈥慴ia艂a grafika. Obraz przywieziono z Australii 鈥 miejsca urodzenia gospodarza. Stref臋 relaksu dope艂nia stylowa kanapa marki Pretameubler, na kt贸rej mo偶e si臋 rozgo艣ci膰 ca艂a rodzina. Klimat minionych epok podkre艣la pochodz膮ca z lat 60. XX wieku komoda z kolorowymi szufladami, szklany stolik i fotel z podn贸偶kiem. Ten ostatni wzorowany jest na 鈥濴isku鈥 鈥 fotelu autorstwa Henryka Lisa, bij膮cym rekordy popularno艣ci w czasach PRL鈥憉. Jego konstrukcj臋 dostosowano do wsp贸艂czesnej ergonomii: dzi臋ki temu jest szerszy i wi臋kszy, a przez to wygodniejszy od pierwowzoru.

Funkcj臋 praktyczn膮 pe艂ni膮 tak偶e przykr臋cane do metalowej konstrukcji, drewniane podk艂adki na stole jadalnianym. Obok sto艂u ustawiono kultowe krzes艂a projektu Rajmunda Teofila Ha艂asa z welwetow膮 tapicerk膮. Salon do艣wietlaj膮 ogromne przeszklenia. Za nimi rozci膮ga si臋 widok na pe艂en zieleni Park Skaryszewski 鈥 jeden z najwi臋kszych zabytkowych ogrod贸w Warszawy.

Kwintesencja ergonomii

Ada i Ma艂gorzata to mistrzynie ergonomii. Dowodem tej tezy jest zaskakuj膮ca pomys艂owymi rozwi膮zaniami sypialnia inwestor贸w. Jak zagospodarowa膰 przestrze艅 na 100%? Wykorzystuj膮c potencja艂 艣cian! Za oliwkowymi frontami zabudowy meblowej architektki zaplanowa艂y dodatkowe miejsce na ubrania oraz p贸艂ki, kt贸re zast臋puj膮 szafki nocne. Wystarczy wyci膮gn膮膰 r臋k臋, by bez wstawania z 艂贸偶ka wy艂膮czy膰 budzik lub od艂o偶y膰 czytan膮 przed snem ksi膮偶k臋.

Funkcjonalne mieszkanie dla rodziny. Sypialnia z zabudow膮 przy 艂贸偶ku.
Sypialnia to spe艂nienie marze艅 gospodarzy. Dzi臋ki sprytnym rozwi膮zaniom, przestrze艅 jest wykorzystana na 100%. W zabudowie przy 艂贸偶ku jest miejsce na ubrania i p贸艂ki zast臋puj膮ce szafki nocne.
Sypialnia z o艣wietlonym nastrojowo 艂贸偶kiem.

Sztuka iluzji? W艂a艣cicielki WZ Studio maj膮 do艣wiadczenie i w tej dziedzinie. By stworzy膰 wra偶enie g艂臋bi, zleci艂y pomalowanie 艣ciany nad 艂贸偶kiem na efektowny, ciemnozielony kolor.

Za przesuwnymi drzwiami

Niczym awangardowa instalacja 艣cienna prezentuj膮 si臋 tak偶e drzwi przesuwne ze szczotkowanych, litych desek sosnowych. Za nimi do dyspozycji w艂a艣cicieli znajduje si臋 funkcjonalnie zaprojektowana 艂azienka. Uwag臋 zwracaj膮 tu patchworkowe p艂ytki pod艂ogowe i kafle 艣cienne sygnowane znakiem Equipe Ceramicas. Odbijaj膮ce si臋 od fazowanych kraw臋dzi 艣wiat艂o tworzy ciekawy spektakl 艣wiat艂a i cienia. Tr贸jwymiarowy efekt pot臋guj膮 zr贸偶nicowane kolory kafli. Unikatowo艣膰 wn臋trza podkre艣laj膮 r贸wnie偶 ekspresyjne plakaty Sabiny Samulskiej, odbijane metod膮 sitodruku. Dzi臋ki przeno艣nemu stojakowi, szafce podumywalkowej, haczykom i wn臋ce nad WC, jest gdzie odwiesi膰 r臋cznik, po艂o偶y膰 szlafrok, odstawi膰 perfumy.

Przesuwane drzwi do 艂azienki wykonane ze szczotkowanego drewna.
Za przesuwnymi drzwiami ze szczotkowanej deski sosnowej firmy RENO znajduje si臋 funkcjonalna 艂azienka w艂a艣cicieli.
艁azienka z klasycznymi fazowanymi kaflami na 艣cianach z firmy Equipe Ceramics.
Klasyczne, fazowane kafle Metro z katalogu Equipe Ceramicas dynamizuj膮 wn臋trze i tworz膮 ciekawy efekt 艣wiat艂ocienia.

Ada Skwira i Ma艂gorzata Liebhart udowodni艂y, 偶e o funkcjonalno艣ci domu nie decyduje jego metra偶. Kluczem do sukcesu jest balans mi臋dzy funkcjonalno艣ci膮 i estetyk膮, realna ocena mo偶liwo艣ci architektonicznych budynku oraz odnalezienie wsp贸lnego j臋zyka z inwestorami.

Gdy ich marzenia i potrzeby scali艂y si臋 z wizj膮 projektantek, przestrze艅 magicznie si臋 powi臋kszy艂a i zosta艂a zaplanowana na nowo. Pocz膮tkowe trudno艣ci szybko odesz艂y w zapomnienie鈥

Projekt: Ada Skwira i Ma艂gorzata Liebhart
Zdj臋cia: Artur Jarosz

Ma艂gorzata Liebhart i聽Ada Skwira z pracowni WZ STUDIO

Ada Skwira i Ma艂gorzata Liebhart
WZ STUDIO
wzstudio.pl

Pracownia projektowania wn臋trz prowadzona przez Ma艂gorzat臋 Liebhart i Ad臋 Skwir臋, absolwentki Akademii Sztuk Pi臋knych w Warszawie. WZ STUDIO dzia艂a od 2014 roku. Mamy za sob膮 lata do艣wiadcze艅 oraz dziesi膮tki zrealizowanych projekt贸w. Tworz膮c kierujemy si臋 zasad膮, 偶e sztuka m膮drego wyboru musi opiera膰 si臋 na dba艂o艣ci o ka偶dy detal, a najlepsze rozwi膮zanie to takie, w kt贸rym osi膮gni臋to r贸wnowag臋 mi臋dzy funkcjonalno艣ci膮 i estetyk膮. Wierzymy, 偶e pi臋kna przestrze艅 nie mo偶e obej艣膰 si臋 bez tych dw贸ch warto艣ci. Projektujemy mieszkania, domy, biura, przestrzenie komercyjne. Wyst臋pujemy go艣cinnie w 艣niadaniowych programach telewizyjnych, gdzie pe艂nimy rol臋 ekspertek w dziedzinie architektury wn臋trz.