Site icon HOMETIME.pl – architektura, wnętrza, ogród i odpoczynek

Kuchnia amerykańska – tego nie może zabraknąć

Styl urządzania kuchni amerykańskich jest inny niż reszty świata. To pomieszczenia duże, zwykle osobne, często z wyspą i jadalnią do szybkich posiłków. Druga jadalnia – większa – ma charakter reprezentacyjny. Tutaj jada się świąteczne posiłki w rodzinnym gronie, ale także obiady, zwykle o godz. 18, oglądając jednocześnie programy informacyjne w telewizji. Twoim marzeniem jest kuchnia amerykańska? Zobacz czego nie może w niej zabraknąć!

Meble kuchenne firmy ernestrust; realizacja w rezydencji w Chicago. Fot. ernestrust

AGD w rozmiarze XXL

Amerykanie preferują urządzenia AGD w rozmiarach XXL. Kuchenki, okapy, płyty grzejne i lodówki są wyjątkowo duże. Czy to praktyczne? Słynne chłodziarko zamrażarki side by side polubiła także reszta świata. W przestronnych piekarnikach musi się koniecznie zmieścić cały indyk na Święto Dziękczynienia. Ogromne AGD to element tradycji i stylu życia.

Meble kuchenne wykonane przez firmę Akan. Uwagę zwraca duża wyspa robocza, misterne uchwyty oraz subtelna, bardzo elegancka kolorystyka. W strefie gotowania została zamontowana w ścianie łamana bateria, która daje możliwość dolewania wrzącej wody bezpośrednio do garnka – to bardzo charakterystyczne rozwiązanie w kuchniach amerykańskich. Fot. Akan

W kuchniach w stylu amerykańskim ceni się dobrej jakości materiały. Najbardziej pożądane są meble z drewna, szczególnie dębowego. Na blaty: koniecznie kamień albo materiały do złudzenia go naśladujące. Nawet w kwestii wyrzucania śmieci Amerykanie mają inne przyzwyczajenia. Ich kosze to modele wolnostojące, często stalowe i zawsze zamykane pokrywą.

Szeroka kuchenka

Luksusowa kuchenka HR 1958 G Dual Fuel firmy Miele; jej szerokość to 122 cm, ma dwa piekarniki, w których można piec potrawy niezależnie od siebie. Fot. Miele

Zwykła polska kuchenka ma 50 lub 60 cm. Dla amerykańskich gospodyń to dwa razy za mało. Piekarnik także musi być duży, tak by zmieścił się indyk pieczony w całości. Ulubiona funkcja: szybkie nagrzewanie piekarnika.

Płyta grzewcza: gazowa, elektryczna czy indukcyjna? Jaką wybrać?

Lodówka side-by-side

Chłodziarko‑zamrażarka InstaView firmy LG; jej zawartość można zobaczyć bez otwierania drzwi, wystarczy dwa razy zapukać w szklany panel, by oświetlić wnętrze. Fot. LG

Duża, pojemna, z dozownikiem chłodnej wody i lodu na drzwiach – ten typ lodówek pokochał cały świat. Każdy rodzaj produktów ma swoje stałe miejsce. Najnowsze modele zaskakują inteligentnymi funkcjami.

Zlewozmywak z frontem – farmerski styl

Zlewozmywak Vintera XL 9‑UF Blanco z oferty Comitor; wykonany z odpornego materiału Silgranit PuraDur. Fot. Blanco/Comitor

To marzenie każdej amerykańskiej pani domu. Jednak zlewozmywak z widocznym frontem zwykle nie jest jedyny w kuchni. W dużych kuchniach montuje się dwa zlewozmywaki. Ten drugi jest najczęściej ze stali i umieszczony blisko lodówki. Służy głównie do mycia oraz rozmrażania wyjętych z niej produktów.

Zobacz też: Zlew kuchenny – jaki wybrać kolor?

Kosz wolnostojący

Kuchenny kosz wolnostojący Bo Pedal firmy Brabantia; aby otworzyć pokrywę, trzeba nacisnąć pedał stopą. Fot. Brabantia

Europejczycy chowają kosz na śmieci w szafce zlewozmywakowej. W amerykańskich domach jest ona przeznaczana tylko na środki czystości. Kosz – koniecznie z wiekiem otwieranym pedałem, w kolorze stali lub kolorowy – stoi zaś obok mebli, zwykle na końcu ciągu roboczego, gdzie najczęściej kroi się produkty.

Kuchnia amerykańska – inspiracje

W rozmachu kuchni amerykańskich można się zakochać albo stwierdzić – to niekoniecznie dla mnie. Jednak inspiracje tym stylem już są w naszych domach. Bo kto nie lubi robić wielkich zakupów, które zawsze się zmieszczą w ogromnej lodówce… W dodatku serwującej kostki lodu!

Kuchnia amerykańska musi mieć dużą wyspę

Wyspa kuchenna wykończona konglomeratem kwarcytowym Noble Lusso Champagne Technistone; materiał do złudzenia naśladuje marmur, ale jest od niego odporniejszy na codzienne użytkowanie. Fot. Technistone

Kuchnia amerykańska prawie zawsze ma strefę barową. Tutaj można usiąść na chwilę przy kawie lub poczytać gazetę, zanim dogotuje się obiad. Jej blat modnie jest mieć z innego materiału niż pozostałe blaty kuchenne.

Kuchnia otwarta na salon: modne rozwiązania

Kamienne blaty

Blaty z kamienia Sensa Ice Blue Cosentino; pokryte są warstwą ochronną, zapewniającą odporność na zaplamienia. Fot. Cosentino

Jakie blaty? Najlepiej kamienne. Ulubiony wzór Ameryki to granit. Bardzo modnym rozwiązaniem jest szeroka listwa – z tego samego kamienia – zachodząca na ściany nad blatami. Wyżej mogą być np. płytki ceramiczne lub kompozytowe.

Pomysły na blaty kuchenne: 12 propozycji

Kuchnia amerykańska w stylu klasycznym

Meble kuchenne Vintage firmy Pedini. Fot. Pedini

Fronty ramiakowe i delikatne rzeźbienia w klasycznym stylu – Ameryka to lubi! Ulubione kolory: dąb, biel, szarości.

Kuchnie klasyczne – zobacz modne meble

Blender barowy

Blender próżniowy VitaMaxx marki Bosch; blenduje w próżni, a jego kielich wykonany jest z Tritanu – tworzywa, które przypomina szkło i jest odporne na zarysowania; wśród akcesoriów jest butelka ToGo, w której koktajl można zabrać np. do pracy. Fot. Bosch

… to nie tylko dekoracja w kuchni amerykańskiej. Robienie własnych koktajlów jest stylem życia. Wypada je zabrać do pracy, szkoły czy na siłownię.

Ekspres wolnostojący

Ekspres do kawy ENA 8 Jura; specjały kawowe są dostępne za naciśnięciem jednego przycisku; pojemnik na wodę przypomina kryształową karafkę. Fot. Jura

Czarna, z mleczną pianką albo inny specjał kawowy – od rana w amerykańskich kuchniach pachnie kawą. Ulubiony rodzaj ekspresu: do ustawienia na blacie.

Płytki kompozytowe

Podłoga wykończona płytkami kompozytowymi Ceramin Vario z oferty RuckZuck; nadają się do układania także na starych podłożach. Fot. RuckZuck

Zamiast płytkami ceramicznymi, podłogi w amerykańskich kuchniach bardzo często wykańcza się innymi materiałami, łatwiejszymi do ułożenia. Popularne są np. kompozyty. Do złudzenia naśladują kafelki. Są wytrzymałe i wodoodporne, nie potrzebują też fugowania.

Podłoga w kuchni i w salonie – łączyć czy dzielić?

Exit mobile version