Pobudza trawienie, zapobiega wzdęciom, poprawia krążenie, działa przeciwzapalnie. Za garść pieprzu w średniowieczu można było kupić niewolnika. Pnącze dorasta do 15–20 metrów i owocuje nawet przez 40 lat. W zależności od czasu zbiorów i suszenia, odmiany pieprzu różnią się kolorem i smakiem. Oprócz czarnych, ziarenka pieprzu mogą być białe, zielone lub czerwone. Najlepiej smakują świeżo zmielone, z młynka.
Zastosuj pieprzną czerń w kuchni – na blacie roboczym, frontach mebli, akcesoriach – by wnętrze prezentowało się ponadczasowo. Łącz go z miedzią czy srebrem (elegancja i klasa!) lub jakimkolwiek innym kolorem. Czerń pasuje do wszystkiego.
Mix z czernią
Czarne fronty z barwionej w masie płyty MDF, urozmaicone żółtymi i zielonymi akcentami ze szczyptą czerwieni – to wymarzona kuchnia Tomasza Pągowskiego, projektanta, konstruktora, prowadzącego programy Remont w 48h, Projekt LOKALny, Bitwa o Dom. Projekt: Tomasz Pągowski, produkcja: ernestrust
Na przyprawy
Dzięki relingom z katalogu Rejs używane na co dzień przyprawy będą zawsze pod ręką.
Ochroni krzesła
Pokrowiec Sammankoppla od IKEA podkreśli charakter czarnej kuchni. Można go prać w pralce. Skład: 84% bawełna, 16% poliester
Z łupku
W grafitowym kolorze – deska do serów Chessino to propozycja home&you.
Zobacz też: Kuchnia doprawiona szafranem