Przed wyborem wyposażenia kuchennego warto zadać sobie kilka pytań: Jak często gotuję i co jem na co dzień? Jaki styl gotowania preferuję? Które dania zajmują mi najwięcej czasu? Szczere odpowiedzi i trafne wnioski ułatwią wybór wyposażenia kuchennego dopasowanego do potrzeb.
Przepis na ergonomię
Żaden miłośnik dobrego jedzenia nie obejdzie się bez ergonomicznie zaprojektowanej kuchni i wygodnego blatu roboczego. Wysokość blatu zależy od wzrostu jego użytkowników. Standardowo wynosi około 85 cm. Wyższe osoby mogą przetestować wysokość blatu w kuchennym showroomie: wystarczy sprawdzić czy na przykład nie garbisz się podczas krojenia.
Gotowanie we dwójkę usprawni dodatkowy blat roboczy. Niezbędny będzie także wygodny stół z krzesłami. Jeśli wybierzesz opcję z rozkładanym blatem, zmieści się przy nim cała rodzina. Lubisz robić drinki albo dekorować desery przy gościach? Praktyczna wyspa lub półwysep sprawią, że możesz jednocześnie gotować, dyskutować ze znajomymi lub opowiadać dowcipy dzieciom.
Ergonomiczna kuchnia to wnętrze zaprojektowane zgodnie z zasadą tzw. trójkąta roboczego. Kluczem do sukcesu jest zachowanie odpowiednich odległości między strategicznymi punktami: lodówką a zlewozmywakiem (120–210 cm), zlewozmywakiem a kuchenką (120–210 cm) oraz lodówką i kuchenką (120–270 cm).
Magia gotowania
Kuchenne królestwo smakosza to miejsce pełne magicznych akcesoriów. Jesteś miłośnikiem dań w stylu włoskim? Robot do ciasta lub maszynka do makaronu pomogą przygotować doskonałe spaghetti, jak od włoskiej mammy. Twoje pociechy uwielbiają pizze? Przyrządź ją na specjalnym kamieniu – będzie cieniutka i chrupiąca! Jesteś zwolennikiem dań fit? Do pomocy w kuchni zaproś piekarnik z funkcją gotowania na parze. Dania tego typu wymagają minimalnej ilości tłuszczu. Lubisz koktajle lub zupy krem? Do pracy zaangażuj wielofunkcyjny robot kuchenny, który przyrządzi je w mgnieniu oka. Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki małej czarnej, warto zainwestować w inteligentny ekspres do kawy. Ulubione espresso, ristretto lub macchiato zrobi się samo – wystarczy zainstalować aplikację na smartfon lub tablet.
Inteligentne podejście
Inteligentne sprzęty i urządzenia AGD mogą zająć się także nielubianymi obowiązkami po skończonej biesiadzie. Gdy wiesz, że robot odkurzający posprząta wszystkie okruszki pod stołem, a zmywarka wypoleruje na błysk ulubione szkło lub porcelanę, gotowanie stanie się przyjemnością. Domową kuchnię bez trudu zamienisz w wykwintną restaurację.
2w1
Okap Novy Cloud z oferty Comitor wychwytuje powstające podczas gotowania opary, zapachy i tłuszcze, po czym zamienia je w świeże, przefiltrowane powietrze – bez narażania gości na nieprzyjemne zapachy z kuchni. Dodatkowo pełni funkcję lampy.
Elastyczna bateria
Bateria Zumba marki Ferro ma elastyczną wylewkę. W zależności od potrzeb, można dopasować jej kształt, wysokość (od 280 do 440 mm) i zasięg (150–350 mm). Lubisz aranżować wnętrza? Zmień kolor wylewki! Do wyboru m.in. cytrynowy, zielony, srebrny, biały, czarny.
Prawdziwy twardziel
Solidny blat roboczy to podstawa w każdej kuchni. Blat TechniStone® doskonale imituje marmur i uwielbia eksperymenty kulinarne. Nieporowaty materiał jest plamoodporny, nienasiąkliwy i twardszy od kamienia. Delikatne użyłowanie nadaje mu unikatowy charakter.
Z pianką czy bez?
Pomyśl życzenie, a Jura J6 je spełni! Dzięki Procesowi Ekstrakcji Pulsacyjnej i technologii gładkiej pianki ekspres przygotuje na życzenie dowolny specjał kawowy. Logiczna struktura, czytelne grafiki i opcja sterowania smartfonem to dodatkowe udogodnienia.
Z tradycją
140 lat doświadczenia robi swoje. Piekarnik Küppersbusch EEB6551.0JX wyróżnia najwyższa, niemiecka precyzja. 17 programów pieczenia, wbudowana waga, dotykowy panel sterowania, chłodzenie obudowy czy zdejmowane drzwi to tylko niektóre walory urządzenia.
Marzę o pieczeniu na parze!
Piekarniki marki Amica to doskonały wybór do każdej kuchni. Modele do zabudowy można dopasować do wymiarów i układu aneksu kuchennego. Dzięki równomiernemu pieczeniu i szerokiemu zakresowi temperatur (30-280°C), są idealne do ciast, rozmrażania mięs czy dań z ciasta francuskiego. Programy parowe to gratka dla fanów kuchni fit.
Chłodziarko–zamrażarka z systemem antybakteryjnym ABT
Lodówka Haier HB18FGSAAA została zaprojektowana tak, by chronić zdrowie. Urządzenie wyposażono w technologie Fresher Techs, takie jak unikalny system ABT wykorzystujący światło ultrafioletowe do ochrony przed namnażaniem się bakterii czy tacę Fresher Pad przyspieszającą proces zamrażania. Strefa MoistZone dba o utrzymanie wilgotności na optymalnym poziomie 90%, zaś strefa DryZone polecana jest do przechowywania mięsa, wędlin i nabiału. W efekcie owoce i warzywa zachowują doskonały smak i wygląd, a żywność nie przesiąka innymi zapachami z lodówki. Dzięki specjalnie opracowanej sprężarce inwerterowej urządzenie pracuje cicho i wydajnie. Technologia Total No Frost to patent na brak szronu. Osłona Fresher Shield chroni zamrożoną żywność, zapobiega stratom energii i nie dopuszcza do przedostawania się ciepłego powietrza do zamrażarki. Takie rozwiązania cenimy! Klasa energetyczna: A++.
Bez przypaleń
Wspólne przyrządzanie dań jest przyjemne… ale może rozpraszać. Indukcyjna płyta grzejna KMDA z funkcją Stop&Go i zintegrowanym wyciągiem to patent marki Miele na gotowanie bez przypaleń. Producent oferuje także winiarki. Chłodzenie kieliszków, przygotowywanie wina do dekantacji czy temperowanie otwartych win to ich specjalność.
Ale chrrrrupiąca!
Polecany przez markę Birkmann kamień do pieczenia to patent na domową pizzę, jak z włoskiej restauracji. Wykonany z szamotu produkt sprawia, że wilgoć z ciasta jest wchłaniana, a następnie uwalniana w postaci pary. Dzięki temu wypiek jest wilgotny w środku, a chrupiący na wierzchu.
Zrób sam
Z maszynką do makaronu marki Monsterzeug zrobienie domowego tagliatelle czy lasagne to bułka z masłem. Wystarczy pokręcić korbką, by urządzenie przygotowało jeden z dziewięciu rodzajów makaronu.
Więcej witamin
Koktajle przyrządzone w blenderze Bosch VitaMaxx zawierają do 5 razy więcej witaminy C i utrzymują 2 razy dłuższą świeżość. Jak to możliwe? Blendowanie w próżni odbywa się przy minimalnym utlenianiu. Efekt: mniej pęcherzyków powietrza, mniejsze rozwarstwienie i naturalne kolory serwowanych smakołyków. Smacznego!