Ko艣ci贸艂 przekszta艂cony na rezydencj臋? Tutaj w艂a艣ciciele zadbali, by zosta艂o zachowane dziedzictwo kulturowe. Zachwyca po艂膮czenie neogotyckiej architektury z XIX wieku oraz nowoczesnych wn臋trz. Ogr贸d ma dawny charakter.

Ko艣ci贸艂 zosta艂 wybudowany pod koniec XIX wieku we Frelighsburgu w Kanadzie. Dzi艣 w tej miejscowo艣ci mieszka zaledwie ok. 1.000 os贸b. Na zaadoptowanie nieu偶ytkowanego ko艣cio艂a oraz plebanii zdecydowali si臋 bracia Pierre i Lo茂c Boivin 鈥 w艂a艣ciciele firmy budowlanej Constructions Boivin. Jeden zamieszka艂 w dawnym ko艣ciele, za艣 drugi 鈥 na plebanii.

Dziedzictwo kulturowe

Zamieszkanie w ko艣ciele to odwa偶na decyzja. Jego przystosowanie do wymog贸w wsp贸艂czesnego 偶ycia wymaga艂o niestandardowego podej艣cia. W艂a艣ciciele od pocz膮tku chcieli zachowa膰 jak najwi臋cej oryginalnych element贸w budynku, a tak偶e jego wyj膮tkowy charakter. Pragn臋li jednak, aby wn臋trza by艂y utrzymane w nowoczesnym, rezydencjonalnym stylu. Projekt aran偶acji wn臋trz przygotowa艂a pracownia dp Espace Design. W艂a艣ciciele za艣 projekt zrealizowali 鈥 ich firma specjalizuje si臋 m.in. w renowacjach.

Z zewn膮trz bry艂a ko艣cio艂a pozosta艂a niezmieniona. Tak jak dawniej, wzrok przyci膮ga czerwona ceg艂a, z kt贸rej wybudowano 艣ciany. Na dzwonnicy pozosta艂 stary dzwon, wa偶膮cy blisko p贸艂 tony, pochodz膮cy z odlewni w Baltimore. Nie ingerowano nawet w otoczenie budynku 鈥 ogr贸d tak偶e ma dawny charakter.

Wewn膮trz budynek zachowa艂 bardzo wiele z poprzedniego wyposa偶enia oraz uk艂adu pomieszcze艅. Zosta艂 m.in. ch贸r, a na nim 鈥 ogromne, zabytkowe organy. Stare schody, po kt贸rych wchodzili organi艣ci i ch贸rzy艣ci zast膮piono jednak nowymi, bardziej a偶urowymi. Wymieniono tak偶e balustrad臋 na ch贸rze 鈥 na szklan膮, dzi臋ki czemu konstrukcja sta艂a si臋 wizualnie l偶ejsza, bardziej domowa i neutralna.

Nowoczesne wn臋trza

Chocia偶 w budynku zachowano wiele starych element贸w, nie ma wra偶enia mieszkania w ko艣ciele. Dawne mury tworz膮 stylowe t艂o dla nowoczesnego wyposa偶enia rezydencji.

Do 艣rodka wchodzi si臋 teraz z boku, a nie g艂贸wnym wej艣ciem. To symbol zmian. W dawnym przedsionku zaaran偶owano salonik do kontemplacji i relaksu przy lekturze. Zamiast wr贸t s膮 teraz przeszklone, ogromne drzwi tarasowe. Siedz膮c wygodnie w fotelach mo偶na podziwia膰 pejza偶, rozmawia膰, czy obserwowa膰 zmieniaj膮ce si臋 pory roku. G艂贸wny salon, a tak偶e kuchnia i jadalnia znajduj膮 si臋 tam, gdzie kiedy艣 by艂y ustawione 艂awki. Strefa nocna zosta艂a urz膮dzona na wy偶szej kondygnacji, czyli ch贸rze.

Aran偶acja wn臋trz ma nowoczesny charakter, tak jak lubi膮 w艂a艣ciciele. Jest niesamowicie przestronnie i jasno. Palet臋 kolor贸w ograniczono do czerni, bieli i kilku akcent贸w koloru niebieskiego. Przestrze艅 ociepli艂o drewno. Jest go tutaj mn贸stwo 鈥 od mebli po ok艂adziny 艣cian i pod艂贸g. Drewno wsp贸艂tworzy przytuln膮 atmosfer臋, ale ma tak偶e inne, ukryte zadanie. Budynek wznoszono z my艣l膮 o dobrej akustyce. We wn臋trzach mieszkalnych za艣 to nie jest zbyt po偶膮dane. Powierzchnie drewniane, a tak偶e tapicerowane meble i dywany, wyciszy艂y pomieszczenia.

Na miar臋 XXI wieku

Nie by艂o 艂atwo przystosowa膰 stary, bardzo wysoki budynek do wymog贸w technicznych na miar臋 XXI wieku. Jednym z najtrudniejszych problem贸w do rozwi膮zania by艂a wymiana okien i drzwi. Nowa stolarka musia艂a by膰 energooszcz臋dna, przystosowana do zimnego klimatu, a jednocze艣nie komfortowa w u偶ytkowaniu i pasuj膮ca do zabytku. Zadania podj臋艂a si臋 firma Fabelta, specjalizuj膮ca si臋 w wielkoformatowych, nietypowych przeszkleniach wykonywanych na zam贸wienie. Kszta艂ty okien i drzwi zosta艂y zachowane jak w oryginalnej stolarce sprzed ponad wieku, z charakterystycznymi 艂ukami na g贸rze. Dzi臋ki specjalnym szybom oraz profilom nowej stolarki, wn臋trza zosta艂y po renowacji jeszcze lepiej do艣wietlone naturalnym 艣wiat艂em.

Salon rezydencji urz膮dzonej w ko艣ciele z XIX wieku

W budynku zastosowano nowoczesne ogrzewanie pod艂ogowe, wspomagane przez instalacj臋 fotowoltaiczn膮, kt贸rej panele umieszczono na dachu dawnej kruchty. Pod ch贸rem zaprojektowano nowoczesny, ogromny kominek, przy kt贸rym z przyjemno艣ci膮 zasiada si臋 w ch艂odne wieczory. W tych niezwyk艂ych wn臋trzach zn贸w dziej膮 si臋 ludzkie historie. W przestronnej jadalni, przy du偶ym stole, spotykaj膮 si臋 rodzina, przyjaciele, go艣cie… Celebrowane s膮 艣wi臋ta i omawiane wa偶ne sprawy. 呕ycie toczy si臋 dalej.

Projekt aran偶acji wn臋trz: dp Espace Design, www.dpespace.com

Renowacja i konstrukcja: Constructions Boivin, www.constructionsboivin.com

Projekt i wykonanie stolarki: Fabelta, www.fabelta.com

Zdj臋cia: Dominic Boudreau