Archicad 26

Domowa spiżarnia powinna być przede wszystkim sucha i chłodna. Niska temperatura, nieprzekraczająca 15° C sprawi, że produkty spożywcze będą dłużej świeże i nie stracą swoich właściwości. Gdzie? Im bliżej kuchni, tym lepiej! Spiżarnia usytuowana blisko aneksu kuchennego sprawi, że nie stracimy czasu i energii na dźwiganie ciężarów. Aby poruszanie się po niej było komfortowe, na miejsce spiżarni warto wybrać pomieszczenie pozbawione niskich skosów czy schodów. Jeśli strefa przechowywania zostanie zagospodarowana w nietypowym miejscu – wąskiej wnęce, narożniku, piwnicy, pomieszczeniu gospodarczym – warto zadbać, by w jej bezpośrednim sąsiedztwie nie były zainstalowane źródła ciepła (grzejniki, kominki, kotły grzewcze). Atutem będzie także usytuowanie spiżarni od północnej strony domu i zadbanie o odpowiedni system wentylacji. Naturalne chłodzenie pomieszczenia mogą zapewnić materiały wykończeniowe: cegła, kamień, beton architektoniczny lub płytki.

Osobna spiżarnia z meblami na wymiar wykonanymi przez firmę Akan
Spiżarnia wykonana przez firmę Akan Hand Made Furniture to skrojona na miarę strefa przechowywania. Doskonale zorganizowana przestrzeń zawiera mnóstwo półek, organizerów i szuflad wyłożonych elegancką, antypoślizgową tkaniną. Spiżarnię wyposażono także w ukrytą w szufladzie krajalnicę, perforowane szuflady na warzywa, hak na wędliny i organizer na przyprawy. Finalny wygląd zabudowy to owoc rzemiosła najwyższej klasy. Fot. Dariusz Majgier. | akan.com.pl

Pojemna spiżarnia

Dobra spiżarnia to wieloelementowy system. Jego podstawę stanowią stabilne meble z ergonomicznie rozplanowanymi półkami i pojemnymi szufladami. Najniższy poziom idealne miejsca na ciężkie słoje, skrzynie z owocami, zgrzewki z wodą mineralną czy worki z ziemniakami. Zamontowane na wysokości wzroku półki (o standardowej głębokości około 30 cm) warto przeznaczyć na żywność z krótkim terminem przydatności do spożycia, której zapasy trzeba uzupełniać na bieżąco.

Strefa zapasów ukryta za przesuwnymi drzwiami, propozycja marki Elfa
Spiżarnia której nie ma? Takie rozwiązania oferuje szwedzka firma Elfa. Strefa zapasów ukryta za przesuwnymi drzwiami może być niemal niewidoczna. Ażurowe półki o głębokościach 30, 40 lub 50 cm, praktyczne półko-kosze o głębokości 30 lub 40 cm, zestaw wolno stojących koszy o różnych wysokościach – wymarzoną spiżarnię możesz urządzić sam. Wystarczy zamontować szyny ścienne i dobrać elementy systemu. Masz ochotę na przearanżowanie spiżarni? Też jest taka opcja! | elfa.com/pl

Najwyżej warto umieścić rzadziej konsumowane produkty z dłuższym terminem przydatności do spożycia (puszki z konserwami, konfitury, kiszonki, kompoty) oraz haki na wędliny, czosnek czy przyprawy. Produkty sypkie, jak ryż, makaron, mąka, najlepiej przechowywać w hermetycznie zamykanych pojemnikach. Dzięki temu będą chronione przed wilgocią, nie zwietrzeją i nie dostaną się do nich mole spożywcze. Jeśli na pojemnik nakleisz czytelną etykietę, konkretny produkt znajdziesz w mgnieniu oka.

Blum Space Tower z systemem organizacji wewnętrznej zastępuje klasyczną spiżarnię
Blum Space Tower z systemem organizacji wewnętrznej może z powodzeniem zastąpić klasyczną spiżarnię. Każda z zabudowanych szuflad wytrzymuje obciążenie do 70 kg. Wymiary szafy można dopasować do rodzaju oraz ilości przechowywanych produktów spożywczych, po które można sięgnąć nie z jednej czy z dwóch, ale z trzech stron – dla maksymalnej wygody. | blum.com/pl

Spiżarnia w kuchni

Nie masz miejsca, by urządzić oddzielną spiżarnię? Komfortową strefę zapasów można urządzić w kuchni, nawet jeśli jest połączona z salonem. Ukryta za gładkimi frontami aneksu kuchennego może być niemal niewidoczna. Zacznijmy od produktów żywnościowych, które zajmują najwięcej miejsca. Na rynku dostępne są sięgające od podłogi aż po sufit szafy z systemami organizacji wewnętrznej. Dodatkowy potencjał stanowią drzwi – na ich frontach można zamontować stelaże z koszami i półkami zwiększającymi przestrzeń do przechowywania. Wewnętrzna konstrukcja i imponujące rozmiary tego typu szaf sprawiają, że do złudzenia przypominają wkomponowane w zabudowę kuchenną lodówki. Pojemne półki i przytwierdzone do frontów kosze pozwalają na tematyczną organizację przestrzeni. Sypkie produkty zbożowe, konserwy, słodycze, oleje, herbata, przyprawy – wszystko jest na swoim miejscu!

Zobacz też: Jak polubić gotowanie? Krok 3. Strefa przechowywania

Spiżarnia w kuchni, zabudowa marki Nobilia pomieści wszystko co niezbędne
Artykuły spożywcze, akcesoria kuchenne, środki czystości, przepiśniki – zabudowa marki Nobilia pomieści wszystko, co niezbędne w kuchni. Klient jest obecny we wszystkich etapach tworzenia mebli: od projektowania, przez produkcję, aż po montaż i serwis. Głębokie korpusy szafek sprawiają, że szyta na miarę zabudowa jest jeszcze bardziej pojemna. | nobilia.de
Domowa spiżarnia, system Tandem marki Peka do przechowywania artykułów spożywczych
100% więcej – tyle miejsca zyskasz z systemem TANDEM marki Peka. Zagospodarować można zarówno półki wewnętrzne, jak i drzwi systemu. Jak w lodówce! Dzięki ramie z haczykami wysokość półek można dopasować do rozmiarów przechowywanych produktów. Maksymalne obciążenie: 85 kg. | peka.pl

Podstawowym sposobem przechowywania żywności są tradycyjne szafki i szuflady. Stojące lub wiszące, otwierane skrzydłowo, z drzwiczkami uchylnymi, składanymi w poziomie czy żaluzjowymi… Niezależnie, którą z opcji wybierzemy, warto zapamiętać 3 wytyczne: szerokość, wysokość oraz maksymalne obciążenie szafek i do tych kryteriów dobrać produkty, które docelowo znajdą się w ich wnętrzu.

Domowa spiżarnia ukryta za żaluzjowymi drzwiami szafki, propozycja Nolte Kuchen
Dzięki temu, że otwierane żaluzjowo szafki z oferty Nolte Küchen nie zabierają miejsca, w ich bezpośrednim sąsiedztwie mogą stanąć duże sprzęty AGD lub np. bateria kuchenna. Za frontem można ukryć szafkę pełną łakoci, podręczny barek lub kącik kawowy. | nolte-kuechen.pl

Do narożników i nie tylko

W przechowaniu wąskich, wysokich słoików i butelek pomogą szafki typu cargo. Do frontów mebla przymocowane są kosze lub specjalnie wyprofilowane półki z możliwością dużego udźwigu (do 120 kg), wysuwające się na zewnątrz niezależnie od siebie. Dzięki opcji płynnego wysuwu jeden ruch wystarczy, by osadzone na prowadnicach kosze ukazały całą zawartość. Opisany mechanizm sprawia, że cargo porusza się płynnie i niemal bezszelestnie, a konstrukcja mebla gwarantuje dostęp do jego zawartości zarówno z prawej, jak i lewej strony.

Domowa spiżarnia, szuflada Space Corner marki Blum do narożnika
Lubisz gotować? Dzięki szufladzie zamontowanej bezpośrednio pod blatem roboczym potrzebne produkty będą zawsze pod ręką – bez schylania się i zaglądania w głąb mebla. Oprócz opcji pełnego wysuwu, SPACE CORNER marki Blum wyróżniają uginające się do wnętrza fronty, dzięki którym otwarta szuflada nie koliduje z frontami sąsiednich szafek. | blum.com/pl

Cargo o nerkowatym kształcie to także patent na optymalne zagospodarowanie narożników. Ustawione głęboko w narożach pojemniki znajdą się w zasięgu wzroku w magiczny sposób dzięki szafce typu magic corner. Jak to możliwe? Wysuwające się poza szafkę kosze przednie robią miejsce na wysunięcie koszy tylnych, ułatwiając wyjęcie najgłębiej położonych produktów. Poza tym, w nieustawnych narożach sprawdzi się karuzela (system obrotowych półek lub koszy). Wystarczy przesunąć ją w prawą lub lewą stronę, by żądany produkt był zawsze pod ręką.

Czytaj także: Pomysł na… kuchnię. Praktyczne rozwiązania

Cargo Sige Infinity Plus firmy Amix z funkcją cichego domyku
Na śniadanie lub lunch we francuskim stylu. W kieszeni cargo Sige Infinity Plus można przechować np. chrupiącą bagietkę. Obok niej przewidziano miejsce na zapas butelek ulubionego wina. Osadzone na prowadnicach z funkcją cichego domyku cargo porusza się niemal bezgłośnie – tak, by nic nie zakłócało przyjemności biesiadowania. Maksymalne obciążenie: 30 kg. | amix.pl

Domowa spiżarnia taka, jak zechcesz

Jak często gotujesz? Dla ilu osób przyrządzasz posiłki? Wolisz piec słodkości, czy przygotowywać dania pieczyste? Od upodobań kulinarnych zależy, jak będzie wyglądać Twoja spiżarnia. Jeśli nie przepadasz za gotowaniem, w strefie zapasów najwięcej miejsca powinieneś przeznaczyć na gotowe dania garmażeryjne, które odgrzejesz w kilka minut. Nie lubisz chodzić na zakupy? Wyposaż spiżarnię w dodatkową chłodziarkę – przechowane w niej produkty dłużej zachowają walory smakowe. Miłośnicy gotowania docenią z kolei wiszące na relingach półeczki na przyprawy lub haczyki na wędliny. Te ostatnie można też przeznaczyć na suszone pomidory, grzyby lub paprykę.

Domowa spiżarnia od IKEA, drewniany regał IVAR
Stojaki na butelki, regały z pokrowcami, kosze lub pojemne półki – to tylko nieliczne sposoby na powiększenie strefy zapasów polecane przez ekspertów marki IKEA. 1, 2 a może 3? W zależności od potrzeb, do regału IVAR można dokupić odpowiednią ilość sekcji. Do systemu z regulowaną wysokością półek polecany jest także praktyczny kosz z klipsem, idealny na owoce sezonowe lub akcesoria kuchenne. | ikea.com/pl

Wychodząc naprzeciw najbardziej wysublimowanym oczekiwaniom, producenci wyposażenia kuchennego proponują liczne opcje personalizacji strefy zapasów. Tworzone na indywidualne zamówienie fronty szafek z elementami dekoracyjnymi z betonu, drewna lub szkła czy ,,szyta na miarę” zabudowa meblowa to przykłady rozwiązań, ułatwiających stworzenie spiżarni idealnej.

System koszy i haczyków marki Elfa do przechowywania zapasów na drzwiach
Owoce, warzywa, przetwory, akcesoria grillowe – ażurowe kosze i haczyki systemu Elfa sprawią, że wszystko zmieści się na..drzwiach. Zawieszone na szynach półki można zamontować samodzielnie. Nowatorski system to doskonałe rozwiązanie do niewielkich spiżarni w kuchni, piwnicy lub garażu. Elementy pasujące do siebie niczym puzzle pozwolą stworzyć spersonalizowaną strefę zapasów. | elfa.com/pl

Obawiasz się, że nie stać Cię na tego typu udogodnienia? Personalizację strefy zapasów można rozpocząć od drobnych zmian. Słoje opatrzone etykietami nazw produktów, organizery do szuflad z przegródkami, mobilny stolik pomocniczy lub kilka dodatkowych relingów, to patenty na personalizację domowej spiżarni za kilka lub kilkanaście złotych. Odpowiednio zaaranżowana spiżarnia to same korzyści. Warto więc poświęcić trochę czasu i uwagi, by zaplanować ją jak najlepiej.

Kuchnia z salonem: 5 najważniejszych zasad aranżacji

System relingowy marki Rejs, koszyki na przyprawy, butelki i kieliszki
Sam reling to prosty drążek. Jego zastosowanie zależy od tego, jak zostanie wyposażony. W ofercie marki Rejs znaleźć można m.in. prosty lub narożny koszyk na przyprawy i produkty spożywcze, ociekarkę czy koszyk na kieliszki. Każde z nich dostosowane jest do zawieszenia na reling. Przechowywane w ten sposób produkty nie zajmują miejsca na blacie i są zawsze w zasięgu ręki. | e-rejs.eu
Chlebak i krajalnica ukryte w szufladzie, propozycja Black Red White
Masz dosyć sprzątania okruchów? Spraw, by zamiast na blacie, lądowały we wnętrzu szuflady… wyposażonej w chlebak, krajalnicę i wyjmowaną deskę do krojenia. Rozwiązania tego typu poleca Black Red White. Dobrze dobrany chlebak uchroni pieczywo przed pleśnią i podtrzyma naturalne procesy starzenia. Wybierając sprzęty do zabudowy warto zwrócić uwagę, by ich wymiary pasowały do szuflad o standardowej wysokości korpusów i głębokości ok. 50-55 cm. | brw.pl