Przed wyjściem z domu każdy powinien zjeść wartościowe śniadanie. Poranki w tygodniu to zazwyczaj intensywny czas, kiedy nie mamy możliwości, aby rozsiąść się przy stole jadalnianym i w spokoju delektować posiłkiem. Na szybkie śniadanie czy lunch warto zaaranżować kącik śniadaniowy.

W domu czy przestronnym mieszkaniu raczej nie będzie z tym problemu. W niewielkich kuchniach pole do działania jest ograniczone. W zależności od dostępnej przestrzeni i układu kuchni miejscem na szybki posiłek może być niewielki stolik i krzesła (najlepiej składane), półwysep lub barek. Dobrym rozwiązaniem będą meble mobilne, np. wyspa, która w ciągu dnia będzie mogła stać w rogu lub pod oknem, a w czasie posiłku na środku kuchni. Jeśli miejsca jest mało, ciekawym pomysłem na kącik śniadaniowy może okazać się składany blat, umieszczony np. pod oknem.

Inną godną rozważenia propozycją jest cieszący się coraz większą popularnością blat kuchenny chowany za frontami meblowymi lub wyciągany z szuflady. Może on służyć jako stolik śniadaniowy lub dodatkowy blat roboczy. To też łatwy sposób na utrzymanie porządku w kuchni – po zakończonym posiłku wystarczy go schować.

Czytaj też: Mała kuchnia – 15 dobrych pomysłów na meble i wyposażenie

arch. Ida Mikołajska, współwłaścicielka MIKOŁAJSKAstudio

Ida Mikołajska
współwłaścicielka pracowni MIKOŁAJSKAstudio
mikolajskastudio.pl