Jest tak wiele okazji, aby się spotkać, a odpowiednia oprawa stołu może je uprzyjemnić. Jeśli lubisz zmiany, możesz pokazać co potrafisz. W tym roku trendy podpowiadają, że wszystkie chwyty są dozwolone. Modna jest zastawa stołowa w wyrazistych odcieniach błękitu, ale też w neutralnych barwach ziemi. Wśród wzorów dominują motywy roślinne, zwierzęce printy, ale coś dla siebie znajdzie też miłośnik klasyki i subtelnych pozłacanych dekorów. Kolekcje proponowane przez producentów zastawy stołowej otwierają przed nami morze możliwości. Możesz stworzyć klasyczną, elegancką kompozycję jak z kolacji we francuskim zamku lub zaprosić do stołu dziką przyrodę. Jaki obierzesz kierunek, zależy tylko od Twojej wyobraźni.

Zastawa stołowa na spotkanie przy kawie

Ręcznie malowana kolekcja Rosenthal Heritage – Midas ukazuje zastawę stołową o klasycznym barokowym kształcie, ale ozdobioną wzorami z różnych epok i kultur. Projektant Gianni Cinti wykorzystał tak zwany efekt kamuflażu – wzór ton-ton, z matowymi białymi liśćmi leżącymi u podstawy złotych.

Kolekcja porcelany marki Taitù to monochromatyczny zestaw inspirowany dziką przyrodą. W jego skład wchodzą m.in. filiżanki ze spodkiem, kubki, misy, talerze i tace.

Zobacz też: Wnętrze z pazurem. Dekoracje z motywem zwierząt

Modnie jest łączyć elementy zastawy stołowej z kilku kolekcji, np. cętki i motywy roślinne jak na aranżacji home&you.

Modny trend: złoto w kuchni

Serwis obiadowy – najmodniejsze propozycje

Elegancki duet dobry na każdą okazję i zawsze modny. Połączenie czerni i bieli zawsze zrobi dobre wrażenie.

Delikatne kwiaty jak na wiosennej łące zdobią kolekcję ceramiki Flower Line marki Bolesławiec. Przy takim stole nawet codzienny obiad zyska zupełnie inny wymiar.

Fauna i flora w intensywnych kolorach wzbudzają emocje nie tylko przy stole. Wzory zdobiące kolekcję Emotion marki Taitù wyglądają jak flamandzkie obrazy. Projekt: Silvia Cabassa

Co bardziej niż kryształ podkreśli luksusowy charakter obiadu? Inspirowane nordyckim klimatem wzory przypominają obrazy malowane na oknach przez mróz.

Czas na drinka – pomysły na oprawę stołu

Masz ochotę na wino, szampana, a może martini? Orrefors oferuje kryształ odpowiedni do każdego rodzaju trunku.

Czytaj także: Modne dekoracje wnętrz – zainspiruj się wiosną

Owocowy lub korzenny smak ponczu uświetni niejedną imprezę. Aby starczyło dla każdego, warto podać go w większej misie, np. kryształowej Bålskål z oferty Fyrklövern.

Dekanter to naczynie służące do zlewania płynu winnego znad osadu tworzącego się w butelce. W wersji Cheteau Kanna marki Kosta Boda zyskał piękny niebieski odcień.