Jest tak wiele okazji, aby się spotkać, a odpowiednia oprawa stołu może je uprzyjemnić. Wytworny serwis, eleganckie szkło i nietuzinkowa ceramika nawet zwykłe, codzienne chwile zamienią w święto. Jeśli lubisz zmiany, możesz pokazać co potrafisz. W tym roku trendy podpowiadają, że wszystkie chwyty są dozwolone. Modna jest zastawa stołowa w wyrazistych odcieniach błękitu, ale też w neutralnych barwach ziemi. Wśród wzorów dominują motywy roślinne, zwierzęce printy, ale coś dla siebie znajdzie też miłośnik klasyki i subtelnych pozłacanych dekorów. Kolekcje proponowane przez producentów zastawy stołowej otwierają przed nami morze możliwości. Możesz stworzyć klasyczną, elegancką kompozycję jak z kolacji we francuskim zamku lub zaprosić do stołu dziką przyrodę. Jaki obierzesz kierunek, zależy tylko od Twojej wyobraźni.

Przed nami wiele okazji do rodzinnych spotkań i karnawałowych szaleństw. Żadna z nich nie może obejść się bez smakołyków serwowanych na pięknie udekorowanym stole. Jakie są najgorętsze trendy w jego aranżacji? Sprawdziliśmy, co polecają producenci!

Zastawa stołowa – inspiracje z natury

Pomysły projektantów zaczerpnięte z natury dotyczą zarówno dekoracji i zdobień, inspirowanych światem przyrody, jak i materiałów. Porcelana coraz częściej stylizowana jest na przykład na surowy łupek lub ciągle niezwykle modny, szlachetny marmur. Na czasie są również naczynia wykonane z surowej ceramiki, kamionki i prawdziwych kamieni.

Popularność życia w zgodzie z naturą rośnie z każdym rokiem, co przekłada się również na trendy kulinarne. Coraz częściej na naszych stołach gości żywność ekologiczna, a w kuchni wykorzystywane są organiczne składniki. Przygotowywane w ten sposób naturalne dania będą doskonale uzupełnione przez inspirowane naturą naczynia Manufacture Rock z oferty Villeroy&Boch. Porcelanowe talerze zostały zaprojektowane tak, aby imitować łupek – nie tylko w wyglądzie, ale również w dotyku. Wypukła faktura na powierzchni naczyń podkreślona jest matowym wykończeniem, dzięki któremu talerze sprawiają wrażenie, jakby zostały wybite z litej skały. Efekt wzmacniają nierówności na krawędziach przywodzące na myśl skruszenia powstałe w wyniku ręcznego kucia. Całość prezentuje się naturalnie i wprowadza do jadalni nutę ascetycznej surowości.

Marmo to najnowsza kolekcja marki Villa Italia. Najwyższej jakości porcelana harmonijnie komponuje się z modnym dekorem marmuru, tworząc doskonałą propozycję dla tych, którzy cenią minimalizm i elegancję. Użycie wyselekcjonowanych surowców to gwarancja twardego i odpornego na uszkodzenia materiału. Kolekcja Marmo dostępna jest również jako Marmo Gold z ręcznie zdobionymi brzegami z 24‑karatowego złota. Marmurkowe szarości ożywione szlachetnymi muśnięciami metalu to połączenie klasyki z nowoczesnością. Warto też zwrócić uwagę na oryginalny czajnik z bambusową rączką.

Kaktusomania opanowała nas latem i – jak widać – ten trend wcale nie mija. Na kolekcję Cactus z oferty włoskiej marki Taitu składają się kolczaste tace do serwowania, świece, filiżanki, miseczki, kubki i talerze. Na niektórych elementach zestawu dekor naniesiono tak realistycznie, że aż strach je dotknąć! Z pewnością jednak taka dekoracja stołu będzie miłą niespodzianką dla miłośników sukulentów. Projekt: Silvia Cabassa

Mix & match, czyli miksuj i łącz

Teraz każdy może stworzyć własny komplet obiadowej zastawy, łącząc naczynia z jednej grupy stylistycznej, dostępne w różnych wielkościach czy dekorach. Sam decydujesz ile talerzy i filiżanek potrzebujesz, a gdy nieopatrznie coś się potłucze, bez problemu dokupisz brakujący element.

Obiad na Księżycu, kolacja na Marsie? Teraz to możliwe! Trzeba się tylko zaopatrzyć w niesamowitą kolekcję zastawy stołowej Cosmic Diner, będącą owocem współpracy marki Seletti z Diesel. Pomysłowe naczynia o nieziemskich kształtach i kolorach zabiorą biesiadników w niezwykłą podróż po naszej galaktyce. Świeczniki są jak kosmiczne rakiety, szklanki z dmuchanego szkła wyglądają jak meteoryty, a talerze przypominają odległe planety. Połączenie wszystkich talerzy należących do serii utworzy na naszym stole barwną miniaturę Układu Słonecznego.

Kolekcja Palazzo Roro z oferty Rosenthal łączy ikoniczną formę serwisu TAC, powstałego pół wieku temu według projektu Waltera Gropiusa z dekoracją autorstwa młodej polskiej projektantki Eweliny Wiśniowskiej. Polka zaproponowała geometryczne, zwielokrotnione moduły, inspirowane współczesnymi technikami 3D oraz złoto charakterystyczne dla tradycyjnych metod zdobienia porcelany. Na wybranych elementach serwisu pojawia się też – prezentowany w uproszczony sposób – motyw świnki Roro, pupila samego Philippa Rosenthala, co wiąże się z historią jego słynnego zakładu z Gropiusem. Architekt przegrał zakład i zmuszony był przygotować projekt… modernistycznej zagrody dla świnki, co stało się inspiracją dla nazwy kolekcji. Ten zabawny epizod był źródłem materiału do pracy Eweliny Wiśniowskiej, która zreinterpretowała szkice Gropiusa.

Czy można wyrazić jednocześnie sentyment do pięknej porcelany, pasję do dekoracji wnętrz i uwielbienie dla pełnego przepychu ucztowania? Dzięki swojej kreatywności, Micael Bindenfeld – najsłynniejszy organizator przyjęć w Szwecji – z łatwością połączył wszystkie te elementy, tworząc dla marki Fyrklövern niepowtarzalny serwis Sentiment. Inspiracją był serwis babci, a także biało‑niebieska porcelana, którą projektant kolekcjonował podczas podróży po świecie. Unikalny dekor składa się z ulubionych kwiatów Micaela, jakie upiększają jego ogród. Są to: piwonie, hortensje, maki i niezapominajki. Anna Handell – ilustratorka i projektantka grafiki – w finezyjny sposób odwzorowała je w pięknym dekorze, zdobiącym serwis. Dzięki zachwycającej ponadczasowej kompozycji ciemnoniebieskich elementów zastawy z jasnymi, serwis sprawia, że aranżacja stołu zachwyca lekkością i wiosenną świeżością.

Zastawa stołowa w niecodziennych kolorach

Talerze w odcieniu głębokiej czerni lub czerwieni? Dziś nikogo to nie dziwi. Na takim tle potrawy prezentują się niezwykle atrakcyjnie, a aranżacja stołu nabiera niecodziennego, wyrazistego charakteru. Warto się odważyć!

Naczynia marki Alessi, jak misa na owoce Twist Again autorstwa Odile Decq, taca JM14 czy kosz JM 17 projektu Jaspera Morrisona w sezonie 2018/2019 zyskały nową szatę. Stal nierdzewna, z której wykonane są naczynia przechodzi proces granulacji, a następnie jest barwiona na głębokie odcienie czerwieni i czerni, które uwypuklają nową fakturę. Wybierz ten, który lubisz najbardziej albo… połącz oba i stwórz energetyczną kompozycję.

Kolekcja pogiętych wazonów i kubków Ćmielów Design Studio istnieje już od 1995 roku. Do popularnej serii dołączył pogięty zestaw do herbaty, wykonany z barwionej porcelany, która przypomina pogniecioną blachę lub papier. Komplet składa się z czajnika oraz czterech kubeczków. Dostępny jest w 4 kolorach matowej porcelany – różowym, niebieskim, grafitowym i czarnym. Nowa edycja wniesie ciepłą atmosferę do codziennego zwyczaju picia herbaty.

Coralla Maiuri jako dziecko mieszkała na wsi. Lubiła bawić się kolorami i taplać w błocie. Jako osoba dorosła zajmowała się malarstwem i projektowaniem mebli, jednak odkryła, że to ceramika jest jej największą pasją. Kiedy spotkała pewnego indyjskiego guru, usłyszała, że jej drogą są kolory i powinna sprawiać, by tańczyły razem. Owocem tego przeznaczenia jest cudna kolekcja ceramiki Vivaldi Four Season, w której najpiękniejsze barwy wszystkich pór roku wirują w impresjonistycznym natchnieniu.

Dedykowana porcelana na wyjątkowe okazje

Jubileusz 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości był dla producentów inspiracją do stworzenia dedykowanych naczyń. To sposób na uczczenie niezwykłej rocznicy i inwestycja w kolekcjonerskie przedmioty, które będą służyły do celebrowania kolejnych wyjątkowych wydarzeń np. rodzinnych.

W 2018 roku Polska obchodziła wyjątkowe wydarzenie –100 lat odzyskania niepodległości! Ten podniosły jubileusz warto wspominać nie tylko 11 listopada, ale przez kolejne lata! Z tej okazji marka Fyrklövern wraz ze znaną na całym świecie ambasadorką polskiej kultury, artystką Grażyną Brodzińską przygotowała Jubileuszowy Serwis POLSKA 100. Stylowy, dekorowany 18‑karatowym złotem i szlachetną platyną serwis będzie najlepszym dopełnieniem stołu zarówno podczas świętowania Dnia Niepodległości, ważnych rodzinnych uroczystości, jak i codziennych spotkań.

Zastawa Florina Oslo w kolorze uniwersalnej bieli z delikatną nutą ecru, charakterystyczną dla porcelany durable charakteryzuje się zwiększoną odpornością na stłuczenia. Serię wyróżnia elegancki, szlachetny minimalizm. Opływowe kształty naczyń ozdobiono jedynie subtelną tłoczoną linią.

Zastawa stołowa na spotkanie przy kawie

Ręcznie malowana kolekcja Rosenthal Heritage – Midas ukazuje zastawę stołową o klasycznym barokowym kształcie, ale ozdobioną wzorami z różnych epok i kultur. Projektant Gianni Cinti wykorzystał tak zwany efekt kamuflażu – wzór ton-ton, z matowymi białymi liśćmi leżącymi u podstawy złotych.

Kolekcja porcelany marki Taitù to monochromatyczny zestaw inspirowany dziką przyrodą. W jego skład wchodzą m.in. filiżanki ze spodkiem, kubki, misy, talerze i tace.

Zobacz też: Wnętrze z pazurem. Dekoracje z motywem zwierząt

Modnie jest łączyć elementy zastawy stołowej z kilku kolekcji, np. cętki i motywy roślinne jak na aranżacji home&you.

Modny trend: złoto w kuchni

Serwis obiadowy – najmodniejsze propozycje

Elegancki duet dobry na każdą okazję i zawsze modny. Połączenie czerni i bieli zawsze zrobi dobre wrażenie.

Delikatne kwiaty jak na wiosennej łące zdobią kolekcję ceramiki Flower Line marki Bolesławiec. Przy takim stole nawet codzienny obiad zyska zupełnie inny wymiar.

Fauna i flora w intensywnych kolorach wzbudzają emocje nie tylko przy stole. Wzory zdobiące kolekcję Emotion marki Taitù wyglądają jak flamandzkie obrazy. Projekt: Silvia Cabassa

Co bardziej niż kryształ podkreśli luksusowy charakter obiadu? Inspirowane nordyckim klimatem wzory przypominają obrazy malowane na oknach przez mróz.

Czas na drinka – pomysły na oprawę stołu

Masz ochotę na wino, szampana, a może martini? Orrefors oferuje kryształ odpowiedni do każdego rodzaju trunku.

Czytaj także: Modne dekoracje wnętrz – zainspiruj się wiosną

Owocowy lub korzenny smak ponczu uświetni niejedną imprezę. Aby starczyło dla każdego, warto podać go w większej misie, np. kryształowej Bålskål z oferty Fyrklövern.

Dekanter to naczynie służące do zlewania płynu winnego znad osadu tworzącego się w butelce. W wersji Cheteau Kanna marki Kosta Boda zyskał piękny niebieski odcień.