Pełna pozytywnej energii, trzyosobowa rodzina marzyła, by zamieszkać w domu zanurzonym w zieleni lasu. Znaleźli pięknie położony dom w leśnej otulinie, ale jego tradycyjny układ funkcjonalny nie stwarzał sprzyjających okoliczności do podziwiania otoczenia i wspólnego spędzania czasu. Willa wymagała gruntownej przebudowy, by dopasować się do stylu życia przyszłych mieszkańców. Inwestorzy poprosili o pomoc Sylwię Kowalczyk‑Gajdę, założycielkę autorskiego studia projektowego z Gdyni. Projektantka, wspólnie ze współpracowniczką Anną Habecką, zrobiły wszystko, by sprostać oczekiwaniom klientów.

Architektki zdecydowały, że tradycyjny układ parteru powinien ulec zmianie na rzecz otwartej przestrzeni, by poszczególne strefy harmonijnie się przenikały. Taki zabieg miał umożliwić domownikom częstsze przebywanie razem, nawet podczas indywidualnych aktywności. Dom zyskał też dodatkowy, przeszklony moduł, o który powiększono pokój nastoletniej córki gospodarzy.

Dom w leśnej otulinie, salon. Projekt Kowalczyk-Gajda. Fot. Fotomohito

– Budynek zyskał nowoczesny i lżejszy wygląd. Centralnym punktem strefy dziennej stał się kominek oraz duże lustro doświetlające pomieszczenie. Wyraźne obniżenie poziomu salonu akcentuje jego kameralny charakter i otwiera wnętrze na przestronny taras, który – dzięki ogromnemu przeszkleniu – stanowi naturalną kontynuację domu. W ciepłe dni można się tu zanurzyć w leśnej zieleni i słuchać śpiewu ptaków – uśmiecha się Sylwia Kowalczyk‑Gajda.

Dom w leśnej otulinie – światowy design na salonach

Wnętrze zachwyca oryginalnością, a jego styl definiują mocne barwy i przykuwające wzrok ikony światowego wzornictwa. Projektantki zadbały o nieoczywiste rozwiązania aranżacyjne i pieczołowite wykończenie detali. Przemyślana paleta kolorów uwydatnia rozmaitość zastosowanych form, faktur i wysokogatunkowych materiałów. To kompozycja, która w pełni odzwierciedla nowoczesny styl życia małżeństwa i ich nastoletniej córki.

Telewizor umieszczono na tle ściany pokrytej tapetą o fakturze sztruksu. Projekt Kowalczyk-Gajda. Fot. Fotomohito

– Największą satysfakcję z pracy nad tym projektem poczułam, gdy klienci osobiście włączyli się w proces wyboru materiałów i inspirowali nas, aby szukać nieoczywistych rozwiązań. Skłaniało to do odważnych eksperymentów ze strukturami i kolorystyką. Uwielbiam spontaniczne burze mózgów, które przynoszą prawdziwe zwroty akcji – zachwyca się Sylwia Kowalczyk‑Gajda.

– Właściciele nie bali się odważnych rozwiązań, a wręcz czerpali radość z zabawy stylami. Dzięki ich otwartości, mogłyśmy zrealizować takie pomysły, jak ceglana ściana w towarzystwie „sztruksowej tapety”. Wzbogaciłyśmy to niecodzienne zestawienie o połyskujące, chromowane wykończenia i dodatki, co sprawiło, że projekt jest bardzo „żywy” – podkreśla Anna Habecka.

W harmonii z przyrodą

W salonie królują ciemne kolory inspirowane obecną za oknami przyrodą. Drewniana podłoga o wybarwieniu orzecha amerykańskiego i podobny odcień zabudowy meblowej świetnie przełamują tajemniczą czerń na ścianach. Intrygującą grę faktur prezentują cegła skomponowana z dużą taflą przyciemnionego lustra oraz telewizor umieszczony na ścianie wyłożonej tapetą o fakturze sztruksowej tkaniny. Na takim tle pięknie prezentują się wygodne, granatowe kanapy i zestaw stolików w odcieniach szarości. Relaks z muzyką lub ulubioną lekturą zapewnia komfortowy fotel Husk od B&B Italia, zaprojektowany przez hiszpańską projektantkę, Patricię Urquiolę. Atmosfery spokojnego wypoczynku strzeże też kaskada eleganckich, połyskujących lamp, oddzielających część wypoczynkową od jadalni.

Dom w leśnej otulinie, kuchnia z wyspą. Projekt Kowalczyk-Gajda. Fot. Fotomohito

Mocna kolorystyka wnętrza została umiejętnie zbalansowana roślinami oraz starannie zaplanowanym oświetleniem, które eksponuje walory przestrzeni. Przeszklone drzwi tarasowe i liczne okna ozdobione drewnianymi żaluzjami zapewniają efektywne wykorzystanie światła naturalnego. Głównym źródłem sztucznego oświetlenia są nowoczesne linie ledowe, zamontowane w podwieszanym suficie. Ich przebieg porządkuje przestrzeń i optycznie wyznacza ciągi komunikacyjne. Nie zabrakło też oświetlenia punktowego, dekoracyjnych kinkietów i nowoczesnych opraw sufitowych. Jedna z nich unosi się nad przeszklonym stołem jadalnianym, otoczonym przezroczystymi krzesłami Victoria Ghost projektu Philippe’a Starcka dla marki Kartell. To zjawiskowa plafoniera Mercury, sygnowana logo Artemide. Projektant lampy – Ross Lovegrove – odwzorował w metalicznych elementach spływające krople rtęci.

Zobacz inny projekt tej pracowni: Przytulny dom pięcioosobowej rodziny. Świetny projekt z Gdańska

Dom w leśnej otulinie, dolne szafki kuchenne wykończone orzechowym drewnem. Projekt Kowalczyk-Gajda. Fot. Fotomohito

Odrębność kuchni od pozostałych części strefy dziennej podkreślają szara podłoga z wielkoformatowego gresu, rozpraszająca światło mleczna ściana z piekarnikiem i lodówką oraz ażurowy panel, lekko przesłaniający blat roboczy. Połączenie ciemnego kamienia blatów z orzechowym drewnem w niskiej zabudowie i wyspie kuchennej to stylistyczne nawiązanie do pozostałych części domu.

Dom w leśnej otulinie – wygodnie, elegancko, przytulnie

Wspólnym mianownikiem części nocnej jest aura przytulności, zbudowana dzięki jednolitemu wyłożeniu podłogi miękką, dywanową wykładziną. Jej stonowany, szary kolor to doskonała baza dla drewna i czarnych akcentów, podbijających aranżację. Widać to już w holu, będącym stylistyczną zapowiedzią strefy prywatnej. Przestrzeń zajmowana przez 14‑letnią córkę gospodarzy mieści się w powiększonej o przeszklony moduł części domu. Dziewczynka ma do dyspozycji sypialnię, do której prowadzą schody zintegrowane z regałem oraz przestronną strefę relaksu ze słynnym fotelem Big Mama, zaliczanym do kanonu światowego designu.

Strefę prywatną rodziców tworzą nastrojowa sypialnia z obszerną garderobą oraz elegancki pokój kąpielowy. To miejsca zaprojektowane ze szczególną dbałością o komfort użytkowników. Przewidzianą dla pary garderobę wydzielają lustrzane drzwi przesuwne. Kryje się za nimi pojemna zabudowa, utrzymana w odcieniach drewna i eleganckiej czerni. Jest częściowo odkryta, co umożliwia gustowną ekspozycję galanterii i sprawne komponowanie stylizacji. Nowoczesne oświetlenie sufitowe uzupełniają podświetlone drążki szaf, co podkreśla butikowy charakter wnętrza. Wisienką na torcie jest szykowny puf, który zapewnia wygodę podczas doboru stroju i potęguje poczucie przytulności.

Dom miłośników kina. Projekt pracowni Kowalczyk-Gajda

Tajemnice alkowy

W aranżacji małżeńskiej łazienki projektantki uwzględniły intensywne tempo życia pary. Wygodę podczas porannej toalety czy wieczornych rytuałów zapewniają dwie nablatowe umywalki oraz duża przestrzeń prysznicowa, wyposażona we wnękowe półki i praktyczną ławę. W minimalistyczny styl aranżacji idealnie wkomponowano płytki z kolekcji Solo, wypatrzone w katalogu włoskiego producenta 41zero42. Ich kolorystyka, łącząca różne odcienie szarości, jest inspirowana wyglądem kamieni z Angoli. Niebanalny element stylizacji stanowi wodoodporna sofa o opływowych kształtach. To kolejny w tym domu, po fotelu Big Mama, koncept włoskiego prekursora designu – Gaetano Pesce.

Na życzenie właścicielki domu – entuzjastki lektur – na piętrze powstała kameralna przestrzeń, pełniąca funkcję biblioteki, miejsca do medytacji i kontemplowania widoków. Wygodę zapewniają domownikom czarne regały oraz przepastny, brzoskwiniowy fotel z podnóżkiem, wybrany z oferty polskiej marki SITS.

Światło w łazience: funkcjonalnie i nastrojowo. Zobacz co radzi Sylwia Kowalczyk-Gajda

– Rodzina czerpie mnóstwo radości z bycia razem. Z przyjemnością tworzyłyśmy im komfortową enklawę do wspólnego życia i wszelkich aktywności. Cudownie jest projektować dla kogoś na zasadach partnerstwa, kiedy każdy głos jest ważny i brany pod uwagę. Po raz pierwszy w życiu podczas pracy projektowej byłam wielokrotnie wzruszona. To była udana współpraca, ale też pasjonujący flirt ze światowym designem. Projekt, utrzymany w duchu współczesnego eklektyzmu, idealnie odzwierciedlił osobowości i pragnienia właścicieli – z satysfakcją podsumowuje Sylwia Kowalczyk‑Gajda.

Projekt: Anna Habecka, Sylwia Kowalczyk‑Gajda, Kowalczyk‑Gajda Studio Projektowe, kowalczyk‑gajda.pl
Zdjęcia: Marcin Wróblewski, Fotomohito, fotomohito.eu

Sylwia Kowalczyk-Gajda i Anna Habecka, Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Kowalczyk‑Gajda Studio Projektowe
kowalczyk‑gajda.pl

Sylwia Kowalczyk‑Gajda
Architektka wnętrz, projektantka mebli, założycielka i właścicielka studia. Absolwentka Wydziału Wzornictwa łódzkiej Akademii Sztuk Pięknych (2007). Od kilkunastu lat z sukcesem łączy sztukę projektowania wnętrz z prowadzeniem dynamicznie rozwijającej się autorskiej pracowni. W obu przypadkach konsekwentnie realizuje indywidualną koncepcję opartą na wiedzy, doświadczeniu oraz intuicji. Dla zespołu projektowego jest wszechstronnym źródłem motywacji i inspiracji do tworzenia stylowych i wygodnych przestrzeni. Klienci doceniają jej profesjonalizm, ale także otwartość i zdecydowanie, dzięki którym urządzanie własnego miejsca jest przyjemnością. Moc przeciwstawiania się trudnościom i umiejętność mediacji wykorzystuje podczas nadzorowania realizacji projektów przez wykonawców.

Anna Habecka
Absolwentka Politechniki Gdańskiej na kierunku Architektura. Prowodyrka niestandardowych rozwiązań, odważnie przeciera nowe szlaki technologiczne i zaskakuje pomysłowością. Rozumie przestrzeń i reaguje na jej specyfikę językiem projektowym – niezależnie od tego, czy pracuje z wnętrzem wiekowej kamienicy, czy współczesnego budownictwa. Choć jej personalne upodobania skłaniają się ku minimalizmowi, bez trudu odnajduje się w pracy nad całkowicie odmiennymi koncepcjami.