Simon 55

Lato nieuchronnie przemija, a wraz z nim smaki i zapachy, m.in. zapach lawendy, który wielu z nas kojarzy z tą porą roku. Na szczęście istnieje sporo rozwiązań pozwalających na długotrwałe przechowywanie letnich skarbów. Jednym z nich jest suszenie – najstarsza i najbardziej ekologiczna z dostępnych metod. Pozwala zachować naturalny smak, skład i aromat owoców, warzyw, ziół czy grzybów. Cyrkulujące, ciepłe powietrze generowane przez suszarkę, skutecznie obniża zawartość wody w żywności i znacząco wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Zobaczcie, jak możecie wykorzystać zasuszone kwiaty i zioła.

Zapach lawendy w szafie – tak pachnie Prowansja

Lawenda to piękna roślina o wyjątkowym zapachu, a do tego działa odstraszająco na mole.

Składniki:

Lawenda (ilość wg potrzeb)

Wykonanie:

1. Lawendę zbieramy rano w słoneczny dzień.

2. Kwiaty układamy luźno na suszarce. Lawendę suszymy w temp. 65 stopni do osiągnięcia wysuszenia. Czas: około 10 godzin.

3. Wysuszone kwiaty wiążemy w wiązki lub przekładamy do woreczków utworzonych np. z gazy.

4. Stosujemy np. do szaf, szuflad z ubraniami lub pościelą, albo wieszamy w łazience.

Zobacz też: Dekoracje do ogrodu – 12 ciekawych pomysłów

Sól ziołowa

By urozmaicić smak dań i nadać im niepowtarzalnego charakteru, warto dodać do nich naturalną, smakową sól.

Składniki:

1 kg soli gruboziarnistej | 100 g papryki piri piri | garść rozmarynu | garść tymianku | garść cząbru

Wykonanie:

1. Zioła w gałązkach płuczemy i osuszamy.

2. Układamy zioła i paprykę na kratkach suszarki.

3. Suszymy wszystkie składniki (ok. 20 godzin) w temperaturze 55°C.

4. Wysuszone zioła obieramy z gałązek.

5. Paprykę kroimy.

6. Łączymy w misce zioła, paprykę i sól.

7. Wszystko przesypujemy do szczelnych szklanych pojemników.

8. Tak przygotowaną sól możemy używać do sosów, zup, mięs, ryb oraz warzyw.