Lato nieuchronnie przemija, a wraz z nim smaki i zapachy, m.in. zapach lawendy, który wielu z nas kojarzy z tą porą roku. Na szczęście istnieje sporo rozwiązań pozwalających na długotrwałe przechowywanie letnich skarbów. Jednym z nich jest suszenie – najstarsza i najbardziej ekologiczna z dostępnych metod. Pozwala zachować naturalny smak, skład i aromat owoców, warzyw, ziół czy grzybów. Cyrkulujące, ciepłe powietrze generowane przez suszarkę, skutecznie obniża zawartość wody w żywności i znacząco wydłuża jej okres przydatności do spożycia. Zobaczcie, jak możecie wykorzystać zasuszone kwiaty i zioła.
Zapach lawendy w szafie – tak pachnie Prowansja
Lawenda to piękna roślina o wyjątkowym zapachu, a do tego działa odstraszająco na mole.
Składniki:
Lawenda (ilość wg potrzeb)
Wykonanie:
1. Lawendę zbieramy rano w słoneczny dzień.
2. Kwiaty układamy luźno na suszarce. Lawendę suszymy w temp. 65 stopni do osiągnięcia wysuszenia. Czas: około 10 godzin.
3. Wysuszone kwiaty wiążemy w wiązki lub przekładamy do woreczków utworzonych np. z gazy.
4. Stosujemy np. do szaf, szuflad z ubraniami lub pościelą, albo wieszamy w łazience.
Zobacz też: Dekoracje do ogrodu – 12 ciekawych pomysłów
Sól ziołowa
By urozmaicić smak dań i nadać im niepowtarzalnego charakteru, warto dodać do nich naturalną, smakową sól.
Składniki:
1 kg soli gruboziarnistej | 100 g papryki piri piri | garść rozmarynu | garść tymianku | garść cząbru
Wykonanie:
1. Zioła w gałązkach płuczemy i osuszamy.
2. Układamy zioła i paprykę na kratkach suszarki.
3. Suszymy wszystkie składniki (ok. 20 godzin) w temperaturze 55°C.
4. Wysuszone zioła obieramy z gałązek.
5. Paprykę kroimy.
6. Łączymy w misce zioła, paprykę i sól.
7. Wszystko przesypujemy do szczelnych szklanych pojemników.
8. Tak przygotowaną sól możemy używać do sosów, zup, mięs, ryb oraz warzyw.