Pyszne specjały kawowe działają na wszystkie zmysły. Przyciągają wzrok, kuszą aromatem, uwodzą smakiem. Poczuj się jak rasowy barista i wyczaruj oryginalny kawowy napój we własnym domu. Wypróbuj nasz przepis na kawę!

Przepis na kawę Espresso Smoothie

Zdrowy i energetyczny koktajl to idealna propozycja na drugie śniadanie. Autorem prezentowanego przepisu jest Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona.

Składniki (na 2 porcje):
| 2 x espresso | średniej wielkości banan | łyżka masła orzechowego (niesolonego) | łyżka miodu | 50 ml mleka (może być roślinne) | 4 kostki lodu

Wykonanie:
1. Do misy blendera wlej podwójne espresso.
2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj.
3. Podaj od razu po przygotowaniu.

Więcej inspiracji na: nivona.pl

Czytaj także: Nowoczesny ekspres do kawy – zobacz, co potrafi!

Specjał kawowy Kremowa Kahlúa

Miłośnikom intensywnego smaku kawy polecamy specjał z dodatkiem meksykańskiego likieru Kahlúa. Zaserwuj go gościom w kieliszku do martini z kruszonym lodem i dodatkiem espresso jako pobudzający apetyt apéritif. „Zwilż brzeg szklanki osłodzoną wodą, a następnie zanurz ją w cukrze. W ten sposób uzyskasz piękną kryształową dekorację szklanki” – podpowiadają eksperci marki Jura.

Składniki (dla 1 osoby):
| 45 ml espresso | 2 łyżeczki cukru | 30 ml Kahlúa (likier do kawy) | 4 kostki lodu | kakao

Przygotowanie:
1. Umieść kostki lodu w shakerze.
2. Dodaj espresso, cukier i syrop Kahlúa.
3. Potrząsaj energicznie przez ok. 20 sekund tak, aby natychmiast schłodzić kawę.
4. Przelej napój do dekoracyjnych szklanek.

Więcej przepisów na: jura.com/pl

Przepis na kawę czekoladową

Kawa czekoladowa to sposób na połączenie energetycznego działania kawy z obłędnym smakiem czekolady. Aromatyczny, energetyzujący napój na bazie espresso najlepiej smakuje z solidną dawką bitej śmietany i wiórkami gorzkiej czekolady na wierzchu.

Składniki (na 4–5 porcji):
| 500 ml mocnego naparu czarnej kawy | 250 ml mleka | tabliczka ciemnej gorzkiej czekolady | tabliczka białej czekolady | 5 łyżek stołowych bitej śmietany | 2 łyżki stołowe utartej gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzenia:
1. Przyrządź mocny napar czarnej kawy.
2. Obie tabliczki czekolady podziel na małe kawałki. Włóż je do niewielkiego rondla i rozpuść przy pomocy gorącej pary wodnej.
3. Podgrzej mleko. Dodaj do niego rozpuszczoną czekoladę i gorącą kawę. Całość wymieszaj. Gotowy specjał przelej do filiżanek lub szklanek z uszkiem. Powierzchnię napoju udekoruj bitą śmietaną i oprósz wiórkami gorzkiej czekolady.

Przepis: Franke

Specjał kawowy Mille feuille

Kawa może być ciekawym dodatkiem do deserów. Mille feuille – zwane ciastem tysiąca listków – w wersji klasycznej jest ciastem francuskim przełożonym kremem. Wierzchnia warstwa przekładańca pokryta jest glazurową lukrową polewą z elementami czekolady mlecznej. Występuje też jako skarmelizowane płatki ciasta. Połączenie chrupkiego ciasta, puszystego kremu i owoców czyni z niego deser idealny na wyjątkowe okazje.

Składniki:
| 500 g gotowego kruchego ciasta francuskiego z masłem | 20 g cukru pudru | 50 g czarnej czekolady 70% | 200 g czekolady mlecznej 34% | 400 ml śmietany 36% | 3 łyżki miodu | 2 podwójne espresso | 25 g kawy w ziarnach | 20 ml likieru kawowo pomarańczowego

Wykonanie:
1. W piekarniku rozgrzanym do 160°C upiecz ziarna kawy (czas pieczenia: ok. 15 min).
2. Do garnka z grubym dnem wlej 400 ml śmietany, dodaj miód, espresso i prażone ziarna kawy. Całość zagotuj i odstaw na 10 min. Wyjmij ziarna kawy. Zawartość garnka zalej 200 g czekolady mlecznej i mieszaj do rozpuszczenia. Wstaw do lodówki na 4–5 godzin lub na całą noc.
3. Ciasto francuskie piecz w 180°C przez 25–30 min. Gdy osiągnie złoty kolor, zwiększ temperaturę do 240°C. Wyrośnięte ciasto delikatnie zgnieć, posyp cukrem pudrem i piecz jeszcze raz, w 240°C przez 5–8 min, do uzyskania skarmelizowanego spodu. Pokrój ciasto na listki o długości 15×5 cm.
4. Ostudzoną kawową śmietanę ubij w mikserze na puszysty krem uważając, aby jej nie przebić.
5. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj kremem listki ciasta francuskiego (3 warstwy listków ciasta na 2 warstwy kremu).
6. Mille feuille posyp cukrem pudrem i starkowaną czekoladą. Podawaj ze świeżym arbuzem lub kawałkami pomarańczy.

Więcej przepisów na: miele.pl

Zobacz też: Letnie specjały kawowe – wypróbuj przepis!

Bananito – pyszny specjał kawowy

Bananito to prawdziwa uczta dla zmysłów. Gruba warstwa czekoladowej i miodowej pianki mlecznej zadowoli każdego wielbiciela słodkości, a espresso z dodatkiem likieru bananowego doda energii i pobudzi do działania. Podawaj specjał w przezroczystej szklance, ze słomką i plasterkiem banana.

Składniki (dla 1 osoby):
| 40 ml espresso | 5 ml likieru bananowego | łyżeczka miodu | 1/2 łyżeczki czekolady w proszku (Caotina) | świeże mleko

Przygotowanie
1. Wlej likier bananowy do dekoracyjnej szklanki.
2. Przyrządź dwie porcje ciepłej pianki mlecznej, ubijając każdą przez 10 sekund.
3. Podczas przyrządzania pianki mlecznej podnieś pokrywę z urządzenia do spieniania mleka i dodaj czekoladę w proszku do pierwszej porcji, a miód – do drugiej.
4. Wlej do szklanki piankę z miodem, a po niej piankę z czekoladą.
5. Przyrządź dzbanuszek espresso.
6. Ostrożnie wlej espresso do szklanki za pomocą łyżki, aby uzyskać piękne warstwy.

Więcej przepisów na: jura.com/pl