Nowoczesne ekspresy do kawy przez cały rok muszą być gotowe do serwowania napojów, które uprzyjemniają nam chwile błogiego relaksu. Nawet latem nie mogą liczyć na urlop. Zobaczcie sprawdzone przepisy na letnie specjały kawowe polecane przez baristów i znane marki!
Letnie specjały kawowe: Frapuccino
Składniki (1 porcja):
| 200 ml espresso | 2 łyżeczki cukru | 4 łyżki śmietanki | 1 łyżka amaretto | 8–10 kostek lodu lub pokruszony lód Amarettini do dekoracji
Przygotowanie:
1. Wymieszać espresso z cukrem, śmietanką i amaretto, odstawić w chłodne miejsce.
2. Kostki lodu pokruszyć mikserem lub zawinąć w ściereczkę i pokruszyć tłuczkiem do mięsa.
3. Lód i espresso dobrze zmiksować i wlać do szklanki. Udekorować ciasteczkami.
Poleca: Miele, miele.pl
Czytaj także: Nowoczesny ekspres do kawy – zobacz, co potrafi!
Frappe czekoladowe
Składniki (1 porcja):
| podwójne espresso | połówka banana | 10 ml miodu | 4–5 kostek lodu | gałka lodów czekoladowych | czekolada do dekoracji
Przygotowanie
Najpierw przygotuj espresso, a następnie dodaj do niego pozostałe składniki. Całość dobrze zmiksuj. Wierzch frappe posyp wiórkami z czekolady i gotowe! Pamiętaj, że wszystkie napoje kawowe na zimno warto podawać w przejrzystych wysokich szklankach, aby móc nacieszyć się nie tylko ich smakiem, ale także kuszącym wyglądem.
Polecają: Marcin Kozicki, barista i trener Warsaw School Of Coffee oraz Philips, philips.pl
Zobacz też: Latte macchiato nie tylko na lato
Letnie specjały kawowe: Truskawkowe marzenie
Składniki (1 porcja):
| 2 x 45 ml mocnego espresso | urządzenie do bitej śmietany (syfon) | 350 ml śmietany | 10 ml słodkiej wody (przygotowana pół na pół woda i cukier) | przecier truskawkowy | 5 kostek lodu
Przygotowanie
Umieść kostki lodu w shakerze. Przygotuj espresso i dodaj do shakera. Potrząsaj energicznie przez około 20 sekund, aby natychmiast schłodzić espresso. Przelej powstały napój do urządzenia do robienia bitej śmietany. Dokładnie zamknij urządzenie, wstrząśnij i załaduj nabój. Wyłóż przecier truskawkowy do szkła koktajlowego, dodaj zmrożone espresso. Deser udekoruj kawałkami truskawek lub ziarnami kawy. Przechowuj w lodówce.
Poleca: Jura, jura.com
Frappe z pastą sezamową
Składniki:
| gorące podwójne espresso | 2 łyżeczki pasty sezamowej tahini | szklanka lodu w kostkach | 100 ml mleka migdałowego | opcjonalnie: 1–2 łyżeczki miodu
Przygotowanie
Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Szklankę wypełnij lodem w kostkach i zalej kawą. Podawaj w wysokiej szklance około 300 ml.
Poleca: Nivona, nivona.pl