Nie zaskoczy nikogo stwierdzenie, że wybór blatu kuchennego, a konkretnie materiału z jakiego jest wykonany, to jedna z najtrudniejszych decyzji. Dlaczego? Powodów jest kilka. Po pierwsze, bogata oferta. Każdy kto kiedykolwiek musiał zmierzyć się z poszukiwaniem materiału na blaty kuchenne wie, że możliwości jest wiele. Zaczynając od sposobu wykonania, przez wzór czy fakturę, aż po rodzaj wykończenia. Wszystko to wpływa na końcowy efekt estetyczny, który powinien pasować do całości aranżacji. Po drugie, funkcjonalność. Każdy z dostępnych materiałów różni się od siebie nie tylko wyglądem, ale także właściwościami użytkowymi. Wreszcie po trzecie – cena. Nie zawsze bowiem zasobność portfela pozwala nam na zakup tego, co nam się podoba, lub tego, co jest najlepsze.

Jakie zatem powinny być kryteria doboru blatu? Przygotowując się do buszowania po sklepach przede wszystkim zastanówmy się jak wiele czasu spędzamy w kuchni, jak często gotujemy i czy przyjmujemy gości. Istotne może być także to, czy mamy kuchnię zamkniętą czy otwartą na salon. Jeśli jesteś miłośnikiem gotowania wybierz blat z materiału, który nadaje się do kontaktu z żywnością, jest odporny na działanie np. soku z cytryny i wszelkiego rodzaju plamy. W przypadku kuchni otwartej duże znaczenie ma wygląd blatu. Musi dobrze się prezentować i być łatwy w utrzymaniu czystości. Prezentujemy Wam przegląd najbardziej popularnych materiałów na blaty kuchenne (oraz ich orientacyjne ceny). Mamy nadzieje, że nasz przegląd pomoże podjęciu słusznej decyzji.

Drewniane blaty kuchenne

Drewno to materiał, który można wielokrotnie poddawać renowacji i ponownie wykańczać, np. przy pomocy specjalnych olejów. Na blaty nadaje się drewno w postaci płyt fornirowanych (na bazie drewnopochodnych płyt wiórowych i MDF) oraz drewna klejonego. Nie jest polecane drewno lite, np. deski, gdyż taki blat może się wypaczać. Blaty wykonuje się z różnych gatunków drewna, zarówno pochodzenia krajowego, jak i egzotycznego. To m.in. amarante, buk, dąb, doussie, frake, heban, ipe, iroko, jatoba, merbau, teak, hebanowiec, wiąz. Krawędzie blatów drewnianych mogą być dekoracyjnie frezowane (z drewna klejonego) lub wykończone obrzeżami.

DREWNO
MATERIAŁ: drewno (lite lub klejone); polecane gatunki to: dąb, buk, jesion lub mahoń, ipe, iroko, teak, merbau
ZALETY: estetyka, trwałość (przy odpowiednim gatunku drewna, twardości i właściwej obróbce), możliwość odnawiania, łatwość w obróbce, ciepłe i przyjemne w dotyku
WADY: materiał palny (nie można odstawiać gorących garnków bezpośrednio na blacie), wymaga systematycznej, odpowiedniej pielęgnacji i impregnacji
PIELĘGNACJA: mycie wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do naczyń lub specjalnym środkiem do mycia blatów drewnianych; okresowa impregnacja (olejowanie lub lakierowanie)
CENA: od ok. 150 zł/m2

Z drewna egzotycznego frake: taki blat jest twardy i odporny na wilgoć. Zwraca też uwagę ciemną kolorystyką, w której brązy przeplatają się ze złotymi pasmami. Sklep DLH proponuje gotowe blaty o wymiarach 62×302 cm (gr. 3 cm).

Drewniany blat kuchenny to marzenie wielu z nas. Mimo że jest dość trudny w pielęgnacji, nie warto rezygnować z jego walorów estetycznych. Przy systematycznej konserwacji i odnawianiu będziemy mogli cieszyć się jego pięknem i użytkować go przez wiele lat.

Wykonany z litego drewna brzozowego blat Skogarp jest wykonywany na wymiar. Jego głębokość i długość dopasujemy do blatu roboczego lub na potrzeby wyspy czy barku. Unikalny wzór słojów i kolorystyka sprawiają, że żaden blat nie jest identyczny.

Płyty fornirowane to gotowy półfabrykat, który wykorzystywany jest na blaty, meble i okładziny ścienne. Mogą mieć różne wymiary. Przykładowo w JAF Polska dostępne są płyty o formacie 304x 184 cm. Ich powierzchnię standardowo zdobi fornir o grubości 0,6 mm, ale na życzenie może być grubszy. W tej kuchni blat fornirowany wieńczy wyspę.

Blaty kuchenne z laminatu

Laminat niezwykle wiernie naśladuje różne materiały, jak drewno, ceramika, beton, metal, kamień. Może też mieć jednolity kolor – od białego po czarny. Sprzedawany jest w postaci płyt laminowanych, które łatwo przycinać na wymiar. Niektóre dostępne są z powłoką antybakteryjną. Ze względu na ogromny wybór wzorów, a także odporność, łatwość w utrzymaniu czystości i przystępne ceny, płyty laminowane są często wybierane na blaty kuchenne. Ich krawędzie są wykończone fabrycznie, ale można też je podklejać specjalnymi obrzeżami.

PŁYTA LAMINOWANA
MATERIAŁ: płyta wiórowa pokryta laminatem
ZALETY: niedrogie, łatwe w montażu, lekkie, dostępne w bogatej ofercie kształtów, wzorów i kolorów, łatwe w utrzymaniu w czystości, łatwe w obróbce
WADY: przy płycie niskiej jakości podatne na zarysowania i możliwość matowienia powierzchni pod wpływem pary wodnej
PIELĘGNACJA: miękka ściereczka z ciepłą wodą i płynem do naczyń; ważny jest też dobry montaż – w powstałych w wyniku złego dopasowania szczelinach gromadzi się brud, który ciężko wyczyścić
CENA: od ok. 50 zł/m2

Płyty laminowane nadają się nie tylko na blaty kuchenne. Wykorzystać je można również na półki i okładziny ścian. W tej kuchni zabudowa jest wykonana z płyt Pfleiderer.

Marzysz o drewnianym blacie, ale ceny naturalnego surowca przekraczają Twoje możliwości finansowe? Blat laminowany z wzorem drewna pozwoli Ci stworzyć w kuchni ciepły klimat i zaoszczędzić.

Czytaj też: Pomysły na blaty kuchenne. 12 propozycji

Płyta laminowana to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na na blat np. z naturalnego kamienia. Może przybrać wiele twarzy, w tym betonu, drewna czy kamienia. Blat Ekbacken ma wzór naśladujący marmur w ciemnoszarym wybarwieniu. Jest łatwy w montażu, konserwacji i dużo tańszy niż naturalny surowiec.

W tej niewielkiej kuchni szare, matowe meble kuchenne z frezowanymi frontami uzupełnione zostały laminowanym blatem w kolorze Dąb Sherman. Z tego samego materiału wykonano półki nad zlewozmywakiem. Całość ciekawie kontrastuje ze ścianą z czerwonej cegły z ciemnoszarą fugą, łączącą obie części kuchni.

Blaty kuchenne z konglomeratu

Konglomerat powstaje głównie ze zmielonych minerałów, jak kwarc, granit czy marmur, połączonych ze sobą niewielką ilością spoiwa, np. żywicy poliestrowej (każdy producent ma autorską recepturę). W składzie konglomeratów są także pigmenty, nadające im różną kolorystykę – od czystej bieli po wzory naśladujące kamień. Blaty z konglomeratów mają odporność porównywalną do kamienia. Jedną z ich zalet jest możliwość montowania zlewozmywaków podblatowych, np. stalowych, ceramicznych i z konglomeratu. Z płyt konglomeratowych można też robić zlewozmywaki na wymiar.

KONGLOMERAT
MATERIAŁ: kamienne kruszywa połączone żywicą epoksydową
ZALETY: estetyczne, nietoksyczne, antyseptyczne, nieporowate, trwałe i wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, plamy, wilgoć, promieniowanie UV, łatwe w obróbce
WADY: dość drogie
PIELĘGNACJA: miękka ściereczka z odrobiną płynu o neutralnym pH
CENA: od ok.400 zł/m2

Właścicielce zależało na wyposażeniu kuchni w wygodny blat roboczy. Architektka Beata Napierała z pracowni Modify postawiła na sprawdzony materiał – konglomerat Cosentino Silestone w odcieniu Lagoon. Idealnie wkomponował się w kolorystykę mieszkania. Ma też walory praktyczne, gdyż jest łatwy w utrzymaniu czystości, odporny na zarysowania, plamy i uderzenia.

Zobacz też: Gdzie zamontować zlewozmywak? Pomysły, aranżacje, inspiracje

Kolekcja Terrazzo to nowość w ofercie firmy Stone Italiana. Wykonane z przetworzonych ziaren ceramicznych i fragmentów odpadów kwarcowych duże płyty są odpowiednie do kontaktu z żywnością. Kolekcja inspirowana tradycją i historią wpisuje się również w trend przywracający do łask lastryko. Płyty z kolekcji dostępne są w czterech kolorach: podstawowym, białym, szarym (na zdjęciu) oraz ciemnym.

Niewiele jest materiałów w białym kolorze tak odpornych, że nadają się na blaty kuchenne. Jednym z nich jest konglomerat kwarcowy Crystal Absolute White z Technistone. Pasują do niego np. białe płyty grzejne i zlewozmywaki. Tym samym materiałem można wykończyć m.in. ściany nad blatem.

Konglomeraty to materiały higieniczne, które mogą mieć bezpośredni kontakt z żywnością. Kolekcję Aurora Bisque HI‑MACS – w odcieniach beżu i brązu – wyróżnia także przyjemna w dotyku powierzchnia.

Blat z naturalnego kamienia

Jako materiał wykończeniowy kamień jest używany we wnętrzach od setek lat. W dawnych pałacowych kuchniach wykorzystywano m.in. blaty marmurowe do zagniatania ciast i robienia domowych cukierków. Obecnie na blaty kuchenne przeznacza się głównie granit i kwarcyt. Oba te kamienie są bardzo trwałe, odporne na zarysowania, plamy, wysoką temperaturę. Kamień kupuje się w płytach, które kamieniarz przycina na wymiar. Choć to materiał wyjątkowo twardy, można wykonać w nim otwory, np. na zlewozmywak czy płytę grzejną, a także wyżłobienia na ociekacz, dekoracyjne krawędzie i powierzchnię. Kamień nadaje się także na zlewozmywaki i okładzinę ściany nad blatem.

KAMIEŃ NATURALNY
MATERIAŁ: naturalny kamień, np. granit lub odpowiednio zabezpieczony marmur
ZALETY: luksusowe i estetyczne, trwałe i wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne
WADY: dość drogie, ciężkie, wymaga zabezpieczenia przed wodą i plamami
PIELĘGNACJA: mycie miękką ściereczką z odrobiną płynu o neutralnym pH
CENA: w zależności od rodzaju kamienia; np. od ok.500 zł/m2 (blat granitowy)

Propozycja marki Cambria to blat z najwyższej jakości kwarcu, mający w 100% nieporowatą powierzchnię. Dzięki temu nie wchłania płynów, takich jak czerwone wino, olej lub sok z cytryny i jest idealny do kontaktu z żywnością. Powierzchnie są odporne na zadrapania i plamy, nie wymagają konserwacji, impregnacji, uszczelniania, szlifowania ani odnawiania. Ich piękny design i funkcjonalność będą cieszyć całe życie.

Naturalny kamień i drewno to duet idealny. Wiedzą o tym utalentowani rzemieślnicy z firmy AKAN. Wyspę z litego drewna dębowego zwieńczyli przepięknym kamiennym blatem o stonowanym rysunku, wykonanym przez firmę HODER.

Czytaj też: Kuchnie klasyczne – zobacz modne meble

Kuchnia Fabula z katalogu Rastelli jest świadectwem azjatyckich wpływów, które coraz częściej pojawiają się w kuchennej modzie. Jej częścią jest czarny marmurowy blat, którego powierzchnię przecinają żyłki w odcieniu złota. Ten sam trwały i niezwykle odporny materiał projektant wykorzystał do wykończenia ściany nad blatem. Dzięki temu połączone strefy gotowania i zmywania wyglądają elegancko, a jednocześnie są praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości.

Blat z kwarcytu jest twardy i wytrzymały oraz odporny na działanie wysokiej i niskiej temperatury, zabrudzenia, zarysowania i wilgoć. To przykład kuchni z blatami kwarcytowymi Perla Santana z Interstone.

Granitowe blaty wyróżnia wyjątkowa odporność. To wybór na lata! Do tej kuchni wybrano ciemny granit o wyrazistym żyłowaniu HODER 472. Uwagę zwracają detale świadczące o kunszcie kamieniarzy z firmy Hoder. To m.in. wyżłobiony w kamieniu ociekacz, elegancko wykończony otwór na zlewozmywak podwieszany oraz parapet tworzący jednolitą powierzchnię z blatem.

Stalowy blat w kuchni

Blaty ze stali szlachetnej są wykonywane na wymiar. To materiał popularny w restauracjach i ceniony przez profesjonalnych szefów kuchni. Stal jest bardzo odporna, w tym na rdzę, przebarwienia i wysoką temperaturę, a także higieniczna i łatwa w utrzymaniu czystości. W blaty ze stali można wbudowywać – również bez widocznych połączeń – urządzenia kuchenne, jak zlewozmywaki, ociekacze czy płyty grzejne. Do wyboru są różne powierzchnie blatów: od naturalnych po wykończone szklano‑ceramicznymi powłokami. Przebierać można także w rozmaitych wykończeniach krawędzi i narożników.

STAL
MATERIAŁ: płyta wiórowa lub MDF pokryta warstwą stali
ZALETY: higieniczne, odporne na wilgoć, niepalne, łatwe w czyszczeniu
WADY: zimne, podatne na zarysowania, konieczność wycierania do sucha
PIELĘGNACJA: mycie miękką ściereczką z dodatkiem odpowiedniego detergentu
CENA: od ok. 150 zł/m2

Wykonywane przez firmę Franke na zamówienie blaty kuchenne ze stali nierdzewnej składają się w 80% z materiałów pochodzących z recyklingu i w 100% nadają się do ponownego przetworzenia. Dostępne są różnorodne wykończenia, w tym powierzchnie naturalne niepoddane obróbce, z powłokami szklano‑ceramiczną lub twardym chromowaniem czy zapobiegającą powstawaniu śladów po palcach. Nowość to wykończenie krzyżowe Cross Finish wyróżniające się przyjemnym połyskiem i doznaniami dotykowymi. Grubość blatów wynosi 4–8 mm.

Stalowe blaty w kuchniach Frame z Fantini mogą mieć wykończenia vintage lub satynowe. Ich grubość wynosi 4 mm. Nadają się do renowacji.

Meble kuchenne firmy Vipp mają nie tylko stalowe blaty, ale również fronty, korpusy i nóżki z tego materiału (także w czarnym kolorze). Meble dostępne są w modułach – wystarczy wybrać jeden lub kilka elementów pasujących do wymiarów pomieszczenia. W stalowy blat wbudowane są zlewozmywak i płyta grzejna.

Chociaż są zimne w odbiorze, stalowe blaty kuchenne mają coraz więcej zwolenników. Zyskują dzięki higienicznej powierzchni, odporności na wilgoć, a także dużej łatwości w czyszczeniu, co docenią szczególnie osoby żyjące w szybkim tempie. Kuchnia Vicenza zaprojektowana przez firmę Abimis stalowe blaty zestawiła z szafkami w intensywnym czerwonym odcieniu.

Jak ujarzmić stal i nadać jej bardziej przytulne oblicze? Włoska marka Aran Cucine połączyła stalowe blaty z ciepłym, lekko beżowym odcieniem frontów oraz drewnianymi dodatkami.

Ceramiczne blaty kuchenne

Ceramika na blat w kuchni oferowana jest w postaci wielkoformatowych płyt z gresu porcelanowego oraz spieków kwarcowych. Przykładowo, jedna płyta spieku kwarcowego może mieć nawet ponad 5 m² powierzchni. Nie stosuje się już układania na blatach – jak dawniej – małych płytek ceramicznych (głównie ze względu na wiele fug). Ceramika to materiał odporny, w bogatej palecie barw – od pastelowych po imitacje kamienia. Ceramikę na blaty można przycinać na wymiar, np. wycinać w niej otwory. Nadaje się także na okładziny ścian i podłóg, a nawet fronty i korpusy mebli kuchennych.

Gres porcelanowy Calacatta Cervaiole marki Italstone do złudzenia naśladuje marmur. Dostępny jest w płytach XXL o wymiarach 160×320 cm. Można nim wykończyć całą kuchnię, łącznie z meblami. Nadaje się nawet na zlewozmywak. Umożliwiają to nie tylko ogromne rozmiary, ale i kilka grubości płyt do wyboru – od 1,2 do 6 mm.

Gres porcelanowy pozwala mieć blaty w kuchni identyczne jak np. podłoga czy korpusy mebli. Tutaj wykorzystano kolekcję River firmy Refin.

Spieki Dekton z oferty Cosentino zawierają m.in. kwarc. To elegancki materiał, który naśladuje np. różne rodzaje kamienia. W tej kuchni wykonano z niego blaty oraz korpus wyspy i okładzinę ściany nad blatem.

Zobacz też: Kuchnia z salonem. 5 najważniejszych zasad aranżacji