Nie zaskoczy nikogo stwierdzenie, że wybór blatu kuchennego, a konkretnie materiału z jakiego jest wykonany, to jedna z najtrudniejszych decyzji. Dlaczego? Powodów jest kilka. Po pierwsze, bogata oferta. Każdy kto kiedykolwiek musiał zmierzyć się z poszukiwaniem materiału na blaty kuchenne wie, że możliwości jest wiele. Zaczynając od sposobu wykonania, przez wzór czy fakturę, aż po rodzaj wykończenia. Wszystko to wpływa na końcowy efekt estetyczny, który powinien pasować do całości aranżacji. Po drugie, funkcjonalność. Każdy z dostępnych materiałów różni się od siebie nie tylko wyglądem, ale także właściwościami użytkowymi. Wreszcie po trzecie – cena. Nie zawsze bowiem zasobność portfela pozwala nam na zakup tego, co nam się podoba, lub tego, co jest najlepsze.
Jakie zatem powinny być kryteria doboru blatu? Przygotowując się do buszowania po sklepach przede wszystkim zastanówmy się jak wiele czasu spędzamy w kuchni, jak często gotujemy i czy przyjmujemy gości. Istotne może być także to, czy mamy kuchnię zamkniętą czy otwartą na salon. Jeśli jesteś miłośnikiem gotowania wybierz blat z materiału, który nadaje się do kontaktu z żywnością, jest odporny na działanie np. soku z cytryny i wszelkiego rodzaju plamy. W przypadku kuchni otwartej duże znaczenie ma wygląd blatu. Musi dobrze się prezentować i być łatwy w utrzymaniu czystości. Prezentujemy Wam przegląd najbardziej popularnych materiałów na blaty kuchenne (oraz ich orientacyjne ceny). Mamy nadzieje, że nasz przegląd pomoże podjęciu słusznej decyzji.
Drewniane blaty kuchenne
DREWNO
MATERIAŁ: drewno (lite lub klejone); polecane gatunki to: dąb, buk, jesion lub mahoń, ipe, iroko, teak, merbau
ZALETY: estetyka, trwałość (przy odpowiednim gatunku drewna, twardości i właściwej obróbce), możliwość odnawiania, łatwość w obróbce, ciepłe i przyjemne w dotyku
WADY: materiał palny (nie można odstawiać gorących garnków bezpośrednio na blacie), wymaga systematycznej, odpowiedniej pielęgnacji i impregnacji
PIELĘGNACJA: mycie wilgotną ściereczką z odrobiną płynu do naczyń lub specjalnym środkiem do mycia blatów drewnianych; okresowa impregnacja (olejowanie lub lakierowanie)
CENA: od ok. 150 zł/m2
Drewniany blat kuchenny to marzenie wielu z nas. Mimo że jest dość trudny w pielęgnacji, nie warto rezygnować z jego walorów estetycznych. Przy systematycznej konserwacji i odnawianiu będziemy mogli cieszyć się jego pięknem i użytkować go przez wiele lat.
Wykonany z litego drewna brzozowego blat Skogarp jest wykonywany na wymiar. Jego głębokość i długość dopasujemy do blatu roboczego lub na potrzeby wyspy czy barku. Unikalny wzór słojów i kolorystyka sprawiają, że żaden blat nie jest identyczny.
Blaty kuchenne z laminatu
PŁYTA LAMINOWANA
MATERIAŁ: płyta wiórowa pokryta laminatem
ZALETY: niedrogie, łatwe w montażu, lekkie, dostępne w bogatej ofercie kształtów, wzorów i kolorów, łatwe w utrzymaniu w czystości, łatwe w obróbce
WADY: przy płycie niskiej jakości podatne na zarysowania i możliwość matowienia powierzchni pod wpływem pary wodnej
PIELĘGNACJA: miękka ściereczka z ciepłą wodą i płynem do naczyń; ważny jest też dobry montaż – w powstałych w wyniku złego dopasowania szczelinach gromadzi się brud, który ciężko wyczyścić
CENA: od ok. 50 zł/m2
Marzysz o drewnianym blacie, ale ceny naturalnego surowca przekraczają Twoje możliwości finansowe? Blat laminowany z wzorem drewna pozwoli Ci stworzyć w kuchni ciepły klimat i zaoszczędzić.
Czytaj też: Pomysły na blaty kuchenne. 12 propozycji
Płyta laminowana to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na na blat np. z naturalnego kamienia. Może przybrać wiele twarzy, w tym betonu, drewna czy kamienia. Blat Ekbacken ma wzór naśladujący marmur w ciemnoszarym wybarwieniu. Jest łatwy w montażu, konserwacji i dużo tańszy niż naturalny surowiec.
Blaty kuchenne z konglomeratu
KONGLOMERAT
MATERIAŁ: kamienne kruszywa połączone żywicą epoksydową
ZALETY: estetyczne, nietoksyczne, antyseptyczne, nieporowate, trwałe i wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne, plamy, wilgoć, promieniowanie UV, łatwe w obróbce
WADY: dość drogie
PIELĘGNACJA: miękka ściereczka z odrobiną płynu o neutralnym pH
CENA: od ok.400 zł/m2
Nowy wzór konglomeratu kwarcowego z kolekcji Silestone Eternal zaprezentowała marka Cosentino. Blat w odcieniu Eternal Noir zachwyca głęboką czernią ozdobioną niesymetrycznym użyłowaniem. Poza niezwykłą estetyką, materiał charakteryzuje wysoka odporność na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne i plamy.
Zobacz też: Gdzie zamontować zlewozmywak? Pomysły, aranżacje, inspiracje
Kolekcja Terrazzo to nowość w ofercie firmy Stone Italiana. Wykonane z przetworzonych ziaren ceramicznych i fragmentów odpadów kwarcowych duże płyty są odpowiednie do kontaktu z żywnością. Kolekcja inspirowana tradycją i historią wpisuje się również w trend przywracający do łask lastryko. Płyty z kolekcji dostępne są w czterech kolorach: podstawowym, białym, szarym (na zdjęciu) oraz ciemnym.
Odporność na zarysowanie, plamy, soki z owoców i wodę to tylko niektóre właściwości konglomeratu kwarcytowego TechniStone, co czyni go idealnym materiałem na blat kuchenny. Oprócz tego jest wysoce wytrzymały i antybakteryjny, więc nadaje się do kontaktu z żywnością.
Blat z naturalnego kamienia
KAMIEŃ NATURALNY
MATERIAŁ: naturalny kamień, np. granit lub odpowiednio zabezpieczony marmur
ZALETY: luksusowe i estetyczne, trwałe i wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne
WADY: dość drogie, ciężkie, wymaga zabezpieczenia przed wodą i plamami
PIELĘGNACJA: mycie miękką ściereczką z odrobiną płynu o neutralnym pH
CENA: w zależności od rodzaju kamienia; np. od ok.500 zł/m2 (blat granitowy)
Propozycja marki Cambria to blat z najwyższej jakości kwarcu, mający w 100% nieporowatą powierzchnię. Dzięki temu nie wchłania płynów, takich jak czerwone wino, olej lub sok z cytryny i jest idealny do kontaktu z żywnością. Powierzchnie są odporne na zadrapania i plamy, nie wymagają konserwacji, impregnacji, uszczelniania, szlifowania ani odnawiania. Ich piękny design i funkcjonalność będą cieszyć całe życie.
Naturalny kamień i drewno to duet idealny. Wiedzą o tym utalentowani rzemieślnicy z firmy AKAN. Wyspę z litego drewna dębowego zwieńczyli przepięknym kamiennym blatem o stonowanym rysunku, wykonanym przez firmę HODER.
Czytaj też: Kuchnie klasyczne – zobacz modne meble
Kuchnia Fabula z katalogu Rastelli jest świadectwem azjatyckich wpływów, które coraz częściej pojawiają się w kuchennej modzie. Jej częścią jest czarny marmurowy blat, którego powierzchnię przecinają żyłki w odcieniu złota. Ten sam trwały i niezwykle odporny materiał projektant wykorzystał do wykończenia ściany nad blatem. Dzięki temu połączone strefy gotowania i zmywania wyglądają elegancko, a jednocześnie są praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości.
Stalowy blat w kuchni
STAL
MATERIAŁ: płyta wiórowa lub MDF pokryta warstwą stali
ZALETY: higieniczne, odporne na wilgoć, niepalne, łatwe w czyszczeniu
WADY: zimne, podatne na zarysowania, konieczność wycierania do sucha
PIELĘGNACJA: mycie miękką ściereczką z dodatkiem odpowiedniego detergentu
CENA: od ok. 150 zł/m2
Chociaż są zimne w odbiorze, stalowe blaty kuchenne mają coraz więcej zwolenników. Zyskują dzięki higienicznej powierzchni, odporności na wilgoć, a także dużej łatwości w czyszczeniu, co docenią szczególnie osoby żyjące w szybkim tempie. Kuchnia Vicenza zaprojektowana przez firmę Abimis stalowe blaty zestawiła z szafkami w intensywnym czerwonym odcieniu.
Jak ujarzmić stal i nadać jej bardziej przytulne oblicze? Włoska marka Aran Cucine połączyła stalowe blaty z ciepłym, lekko beżowym odcieniem frontów oraz drewnianymi dodatkami.
Zobacz też: Kuchnia z salonem. 5 najważniejszych zasad aranżacji