Jak zadbać o to, by wentylacja w kuchni była wydajna? Jak prawidłowo wykonać jej projekt? Które rozwiązanie sprawdzi się najlepiej w małym wnętrzu, a które na poddaszu? Jak wietrzyć kuchnię bez przeciągów i jak wentylować wnętrze, w którym przebywają dzieci lub alergicy? Eksperci przekonują, że sposobów na czyste powietrze jest wiele, a okap to tylko jeden z nich.

Wentylacja w kuchni – rola okapu

Wioletta Cieślik, architektka Decoroom Kitchen

Wioleta Cieślik, architekt Decoroom Kitchen, decoroom.eu

Podczas gotowania, smażenia czy zmywania, w kuchni powstają opary i zapachy, które zanieczyszczają powietrze. Dlatego bardzo ważne jest zapewnienie jego odpowiedniej wymiany, poprzez wentylację naturalną lub przez okap.

Wentylacja naturalna w kuchni oparta jest na kratce wentylacyjnej umieszczonej zazwyczaj w pobliżu sufitu, przez którą zużyte powietrze odprowadzane jest na zewnątrz. Układ ten jest wspomagany otworami okiennymi i ewentualnie drzwiami, które umożliwiają napływ świeżego powietrza. Jeśli zależy nam na prawidłowej cyrkulacji powietrza, warunkiem koniecznym jest jednak rozszczelnianie okien lub montaż nawiewników w ramach okiennych.

Drugą istotną kwestią jest wybór okapu o właściwej mocy i wydajności – tak, by zapewnił odpowiednią ilość świeżego powietrza, dopasowaną do powierzchni użytkowej kuchni. Optymalny filtr czyści całe powietrze w pomieszczeniu co najmniej 6 razy w ciągu godziny. Aby obliczyć potrzebną wydajność okapu działającego na średnim biegu, należy pomnożyć gabaryty kuchni razy 9. Natomiast, by obliczyć wydajność na biegu maksymalnym, powinniśmy pomnożyć wielkość pomieszczenia razy 12.

Czytaj też: Kuchnia z wyspą – 12 pomysłów

Okap zabezpiecza fronty mebli, tkaniny, ściany, ceramikę ścienną i podłogową oraz sprzęty i dodatki kuchenne przed osadzaniem uwalniających się podczas gotowania czy smażenia: pary wodnej, tłuszczu, nieprzyjemnych zapachów. Co więcej, nowoczesne okapy kuchenne eliminują szkodliwe drobnoustroje, alergenne pyłki roślin, wirusy, bakterie oraz grzyby. Poprzez to sprawiają, że posiłki są przygotowywane, a następnie spożywane w higienicznych warunkach, co ma korzystne przełożenie na zdrowie i samopoczucie domowników. Nie zapominajmy, że filtry o efektownym wyglądzie posiadają też walor estetyczny, stając się często niekwestionowaną ozdobą kuchni.

Wentylacja grawitacyjna i nawiewniki okienne

Sławomir Kwarciak z firmy Fakro

Sławomir Kwarciak, manager okien dachowych Fakro, fakro.pl

Kuchnia to miejsce, w którym przygotowujemy posiłki. W tym celu podgrzewamy wodę do stanu wrzenia. Produktem ubocznym tego procesu jest para wodna. Oczywiście musimy ją odprowadzić z pomieszczenia. Czasem wykorzystujemy do tego wentylację mechaniczną. Jednak w przypadku jej braku nadmiar wilgoci możemy usunąć za pomocą prawidłowo działającej wentylacji grawitacyjnej. W Polsce wentylacja oparta na grawitacji jest najczęściej spotykanym rozwiązaniem, stosowanym także w nowym budownictwie. Aby działała poprawnie, do wnętrza musimy dostarczyć świeże powietrze.

W kuchni ulokowanej na poddaszu najlepiej zastosować okna dachowe wyposażone w wydajne nawiewniki. Za ich pomocą świeże powietrze jest doprowadzane do wnętrz, a wilgotne usuwane przez kanały w kominach wentylacyjnych. W oknach dachowych Fakro stosowane są automatyczne i wydajne nawiewniki, które umożliwiają napływ powietrza z zewnątrz – są ważnym elementem grawitacyjnego systemu wentylacji. By stolarka była odporna na wilgoć, w kuchni najlepiej zastosować okna aluminiowo tworzywowe lub okna dachowe pomalowane odpornym na wilgoć lakierem poliuretanowym.

Zobacz też: Dlaczego warto mieć duże okna w domu

Wentylacja w kuchni – zgodnie z prawem

Kamila Prałat z firmy Solgaz

Kamila Prałat, firma SOLGAZ, solgaz.eu

By wentylacja w kuchni działała sprawnie, konieczne jest zapewnienie dopływu świeżego powietrza, z którego eliminowane są wszelkie zanieczyszczenia. Projekt wentylacji musi być też zgodny z przepisami polskiego prawa budowlanego. Według normy PN 83/B 03430 w każdej kuchni, niezależnie od tego, czy posiada wentylację mechaniczną, czy grawitacyjną, musi znajdować się kanał wywiewny oraz system nawiewny, a także stały przepływ powietrza.

Bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni jest podłączony do kanału wentylacyjnego okap, który pomoże w eliminowaniu zanieczyszczeń powstających podczas codziennego gotowania i pozwoli na sprawną wymianę powietrza. Należy go włączać zawsze wtedy, gdy korzystamy z płyty kuchennej lub piekarnika. Na rynku dostępnych jest wiele rozwiązań, które oferują szereg możliwości: możemy zdecydować się na okapy przyścienne, szafkowe lub wyspowe. Ciekawym rozwiązaniem jest sterowany za pomocą ruchów dłoni okap szafkowy GEST CONTROL. Jest on niezwykle wydajny, a przy tym cichy – przy maksymalnej mocy głośność urządzenia wynosi zaledwie 68 dB.

Czytaj też: Jak polubić gotowanie? Krok 1. Inteligentne AGD

Zintegrowany z płytą

Okap zintegrowany z płytą grzejną polubiło wielu z nas. Nic dziwnego! Wyciąg nie zajmuje wtedy miejsca nad płytą i usuwa unoszące się w powietrzu cząstki tłuszczu bezpośrednio znad naczyń. Płyta indukcyjna Nikolatesla FIT ma okap z aluminiowym filtrem przeciwtłuszczowym. By go aktywować, wystarczy lekko wcisnąć centralną część powierzchni płyty. Produkt zdobył wyróżnienie w konkursie Iconic Awards 2021: Innovative Interior.

Płyta grzewcza: gazowa, elektryczna czy indukcyjna? Jaką wybrać?

Wentylacja w kuchni – okap ma moc!

Nadmiar oparów kuchennych podczas dłuższych seansów gotowania usunie okap kominowy Siemens LC91KWP60. Można ustawić go tak, by czasowo zwiększyć wydajność wyciągu. Po upływie 6 minut urządzenie wróci do normalnego trybu pracy. Wydajność trybu intensywnego: 991,2 m³/h

Współpraca popłaca

Okap, który włącza się sam, gdy tylko tego potrzebujesz? To możliwe dzięki HobLink. Moduł pozwala połączyć okap Falmec z płytą grzewczą dowolnej marki. Urządzenie dostosowuje prędkość działania silnika w okapie do poboru energii przez płytę grzewczą. Po wyłączeniu płyty aktywuje funkcję timera, by po ok. 15 minutach wyłączyć okap. Można nim sterować pilotem lub manualnie.

Oczyszczają i chłodzą

Nowoczesne oczyszczacze powietrza i klimatyzatory usuną z powietrza pyłki, wirusy i inne drobnoustroje. Niektóre z nich to modele typu 2w1. Dzięki specjalnym filtrom, oczyszczają powietrze nie tylko z zanieczyszczeń, ale też z nieprzyjemnych zapachów. Opcja samoczyszczenia chroni ich wnętrza przed rozwojem pleśni i bakterii.

Wentylacja w kuchni – w trosce o zdrowie

Nowoczesne wzornictwo i wysoka jakość wykonania sprawiają, że nawiewniki szczelinowe sprawdzą się w każdym wnętrzu. Zapewniają skuteczną dystrybucję powietrza, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Obudowa z tworzywa sztucznego i specjalne osłony chronią je przed wnikaniem zanieczyszczeń. Nawiewniki przeznaczone są do montażu sufitowego lub naściennego.

Rekuperacja

Wielu z nas obawia się o czystość powietrza w wentylacji. Zdaniem ekspertów Vasco, jeśli posiadamy prawidłowo zaprojektowaną i wykonaną wentylację z rekuperacją, nie ma powodów do zmartwień. Rury doprowadzające powietrze świeże od rekuperatora do pomieszczeń i odwrotnie (powietrze zużyte z pomieszczeń wilgotnych do rekuperatora) muszą być umieszczone w strefie temperatur wewnętrznych. Sam rekuperator zadba, by nie wpuścić do systemu wentylacji powietrza zbyt chłodnego. W efekcie w systemie kanałów wentylacyjnych nigdy nie wystąpi przekroczenie punktu rosy, nigdy wewnątrz systemu wentylacji nie będzie się też wytwarzać wilgoć – środowisko idealne do rozwoju pleśni, grzybów, drobnoustrojów. Dlatego w kanałach wentylacyjnych nie ma ryzyka powstawania zanieczyszczeń. Gdy do tego raz na 8–10 lat zadbamy o kompletne czyszczenie kanałów od wewnątrz, mamy gwarancję, że przepływające przez wentylację powietrze będzie czyste oraz przyjazne dla naszego zdrowia i samopoczucia.