Wyspa bądź półwysep w kuchni otwartej na salon pozwalają określić umowną granicę między strefą wypoczynku, a miejscem przygotowywania posiłków. Choć oddzielają od siebie dwie różne strefy funkcjonalne w mieszkaniu, nie zamykają przestrzeni. Dają możliwość zaaranżowania części dziennej tak, by stanowiła spójną wizualnie całość. Dobrze zaplanowana i pięknie wykończona kuchnia z wyspą czy półwyspem oprócz funkcji stricte użytkowej powinna także pełnić rolę dekoracyjną. Jak uzyskać najlepszy efekt? Warto trzymać się zasady, która mówi, że mała wyspa w kuchni powinna kontrastować z resztą wystroju, tak aby wyróżniała się na tle pozostałych mebli. Niewielka granatowa albo ciemnozielona wyspa na tle szarej lub białej zabudowy od razu wpada w oko. Materiały i kolory dobrane na zasadzie kontrastu podkreślą jej niepowtarzalny charakter i urok.

W przypadku dużej wyspy jest dokładnie odwrotnie. Jeśli skomponujemy ją na zasadzie przeciwieństw, może okazać się zbyt ciężka i niepotrzebnie zdominować wnętrze. Takie wyspy, z szafkami i wkomponowanym sprzętem AGD, powinny raczej stanowić dopełnienie aranżacji. Warto trzymać się tej samej stylistyki, stosować te same kolory i materiały, co w pozostałych elementach zabudowy meblowej. Otwarte półki i częściowo wysunięty, podniesiony blat pełniący rolę baru śniadaniowego dodadzą wyspie lekkości. A jak zapewnić kuchennej wyspie lub półwyspowi funkcjonalność? Tu wszystko zależy od naszych potrzeb, przyzwyczajeń i stylu życia domowników – to do nich powinniśmy dopasować wyposażenie i układ wyspy. Możliwości jest wiele, wybraliśmy dla Was najciekawsze propozycje.

1. Rodzinna kuchnia z wyspą

Kuchenna wyspa czy półwysep to element integrujący nie tylko przestrzeń, ale również domowników. Wspólne śniadania, gotowanie obiadów czy pieczenie ciast to dobra forma zacieśniania rodzinnych więzi.

Czytaj także: Wygodny układ kuchni – jaki wybrać? Porady, inspiracje

2. Bez mediów

Brak możliwości doprowadzenia wody, kanalizacji czy prądu do kuchennej wyspy to wcale nie powód, by z niej rezygnować. Nadal przecież może ona pełnić funkcję dodatkowego blatu roboczego i schowka. Dobrze zorganizowana wyspa przyda się zwłaszcza w przestronnej rodzinnej kuchni, z której naraz korzysta kilka osób. Ciekawym pomysłem jest też mobilna wyspa pomocnik na kółkach, którą w razie potrzeby można przesunąć w inne miejsce. Na zdjęciu: aranżacja z systemem mebli kuchennych Metod i wyspą Vadholma od IKEA

3. Kuchnia z wyspą – jednolita powierzchnia

Konglomeraty kwarcowe nie tylko doskonale naśladują naturalny kamień, stwarzają też wiele ciekawych możliwości aranżacji kuchennego blatu. Pozwalają np. na łączenie poszczególnych elementów bez widocznych spoin. W efekcie nawet na dużej wyspie lub półwyspie w kształcie litery L zyskujemy jednolitą powierzchnię blatu.

Drewno, kamień, laminat – co na blaty kuchenne?

4. Z każdej strony

Kilka otwartych półek od strony pokoju dziennego sprawi, że kuchenna wyspa będzie prezentować się równie efektownie i stylowo z każdej strony. Możemy trzymać na nich np. książki kucharskie, zdjęcia albo zastawę stołową. Efekt dekoracyjny dodatkowo wzmocni ledowe oświetlenie półek. Z czarnym blatem wyspy świetnie komponuje się granitowy zlewozmywak Mezzo II i bateria Zumba II marki Ferro z elastyczną, czarną wylewką.

5. Zmywanie na wyspie

Wyspę można wykorzystać nie tylko do montażu zlewozmywaka, ale i zmywarki do naczyń. Ukryta za meblowym frontem będzie całkiem niewidoczna. Zanim zdecydujemy się na takie rozwiązanie, sprawdźmy, czy w posadzce da się poprowadzić rurę kanalizacyjną z zachowaniem odpowiedniego spadku. W przypadku budynków wielorodzinnych może to być kłopotliwe. Oprócz przygotowania przyłącza wodno kanalizacyjnego, zmywarka wymaga też podłączenia do instalacji elektrycznej.

6. Kuchnia z wyspą czy z półwyspem?

Niewielką otwartą kuchnię oddziela od salonu półwysep. Może on służyć za kącik śniadaniowy, dodatkową przestrzeń do przygotowywania posiłków lub miejsce do przechowywania niezbędnych przedmiotów. Półwysep zasłonił umieszczony pomiędzy kuchnią a salonem grzejnik, jednak architekci Decoroom znaleźli wyjście z tej sytuacji. Ażurowy fragment zabudowy pozwala ciepłu przeniknąć do pomieszczenia, a jednocześnie zachowuje spójność aranżacji.

Katarzyna Fotek, architektka Decoroom Kitchen

Wyspa lub półwysep w kuchni – wszystko, co powinniście wiedzieć

Katarzyna Fotek, architekt wnętrz Decoroom Kitchen

Wyspa bądź półwysep najlepiej sprawdzą się w kuchni otwartej, połączonej z częścią dzienną lub innym pomieszczeniem. Nasi klienci coraz częściej decydują się na takie rozwiązanie. Wyspy zaczynają stanowić „serce domu”, są miejscem zacieśniania rodzinnych więzi podczas spotkań, wspólnego spożywania posiłków bądź gotowania. Często też pełnią funkcję barów albo stołów.
Z założenia półwysep lub wyspa to elementy otwarte, integrujące nie tylko ludzi, ale i przestrzenie, w które są wpisane. Ponadto stanowią niezwykle praktyczny element aranżacji. Pełnią funkcję dodatkowego blatu roboczego, na którym możemy również umieścić płytę grzewczą bądź zlew. Stanowią dodatkową przestrzeń do przechowywania, dzięki zastosowaniu w nich dodatkowych szafek, szuflad na naczynia czy wygospodarowaniu miejsca np. na winiarkę. Wszystko zależy od preferencji klienta oraz wyobraźni architekta.
Planując wyspę lub półwysep w kuchni, należy w pierwszej kolejności zweryfikować układ funkcjonalny wnętrza, a tym samym możliwości aranżacyjne. Oba rozwiązania mają sporo zalet, natomiast należy pamiętać, że są one głównie przeznaczone do pomieszczeń o większym metrażu. W małych kuchniach wyspa zdecydowanie ograniczy przestrzeń użytkową, ale również obniży walory dekoracyjne wnętrza. Przy podejmowaniu decyzji o wyborze wyspy bądź półwyspu, trzeba być świadomym, że wszystkie zapachy będą rozprzestrzeniały się po domu. Dodatkowo nieład, który powstaje w kuchni w trakcie gotowania, będzie widoczny dla osób przebywających na przykład w salonie.
Ile miejsca będziemy potrzebować, aby umieścić wyspę lub półwysep w kuchni? Wymiary oczywiście zależą od aranżacji, niemniej minimalna odległość od ciągu szafek kuchennych lub ściany wynosi około 90 cm. Najbardziej optymalna odległość to 110–120 cm. Umożliwia swobodne poruszanie się oraz komfortowe korzystanie z szafek, na przykład podczas sięgania po naczynia czy produkty. Głębokość wyspy bądź półwyspu, który ma pełnić funkcję dodatkowego blatu roboczego nie powinna być mniejsza niż 70 cm. Zdarza się jednak, że wyspy bądź półwyspy projektuje się również węższe – wówczas stanowią formę wysłon czy też barów.

7. Kuchnia z wyspą w stylu klasycznym

W tym przypadku układ funkcjonalny wnętrza pozwolił na umieszczenie na środku kuchni dużej wyspy. Wykonana na wymiar przez firmę Akan zabudowa z kolekcji Classic Line optymalnie wykorzystuje dostępną przestrzeń. W wyspę z litego drewna wkomponowano zlewozmywak, szuflady, szafki, a także stojak na wino. Choć styl zabudowy jest klasyczny, wnętrza szafek kryją funkcjonalne rozwiązania na miarę XXI wieku.

Zobacz też: Kuchnia w stylu… country, klasycznym, nowoczesnym, a może loft? Inspiracje

8. Zlewozmywak na wyspie

Długie, źle rozplanowane blaty kuchenne utrudniają pracę i sprawiają, że co chwilę musimy przemieszczać się z jednego końca kuchni na drugi. Zlewozmywak na wyspie obok płyty grzewczej oszczędzi nam spacerów i pozwoli mieć wszystko pod ręką. Lokalizację wyspy ze zlewozmywakiem warto przewidzieć już na etapie budowy domu, aby doprowadzić instalację wodociągową i kanalizacyjną w odpowiednie miejsce.

9. Jedna wyspa, wiele funkcji

W tej kuchni jedyny blat umieszczony jest na wyspie, dlatego przestrzeń pomiędzy nią a zabudową meblową przy ścianie nie musi być duża. Na obszernej wyspie znalazło się miejsce na kuchenkę, zlewozmywak, a także przestrzeń do spożywania posiłków. Biel frontów z kolekcji Tokyo (nowość w ofercie Leroy Merlin) oraz półki z czarnym stelażem dodają aranżacji lekkości i pozwalają zachować spójność wystroju kuchni i strefy dziennej.

10. Gniazdko na wyspie

Kuchenną wyspę lub półwysep warto wyposażyć w gniazdko elektryczne. Dobrym pomysłem jest grupowanie gniazdek oraz włączników i umieszczanie ich w ramkach wielokrotnych. Funkcjonalne zestawy, np. gniazdko z łącznikiem dotykowym Simon 54 Touch (na zdjęciu), z ładowarką USB albo z głośnikiem i radiem ułatwią pracę i umilą spędzany w kuchni czas. Szeroki wachlarz materiałów, kolorów i stylów pozwala dobrać ramkę najlepiej pasującą do naszej kuchni.

11. Wszystko na swoim miejscu

Przechowywanie pudełek na żywność to nie lada wyzwanie. Któż z nas nie zmierzył się choć raz z wypadającym z szafki mnóstwem plastikowych i silikonowych pojemników? Z pomocą przychodzi system SpaceFlexx marki Peka, który po mistrzowsku rozprawia się z niesfornymi drobiazgami. Boczne ramki i wewnętrzne, elastyczne przegródki utrzymują w ryzach wszystkie pudełka i pokrywki. Trudno o lepszy sposób na pojemniki, bidony, lunchboxy, dziecięcą zastawę i wszystkie inne niezbyt „lubiące” porządek przedmioty.

Zobacz też: Szuflady kuchenne – jak dobrze je zagospodarować?

12. Kuchnia z wyspą – wygodne carga

Popularne systemy typu cargo zwiększą funkcjonalność wyspy, na której umieścimy płytę grzewczą. Przeznaczony do szafek pod blatem system Cargo Mini REJS pozwala m.in. na przechowywanie zapasów żywności (kaszy, ryżu czy makaronu), a także zastawy, garnków i innych akcesoriów. Wysokie relingi boczne pomagają utrzymać porządek – uniemożliwią mieszanie się i przesuwanie przedmiotów. Carga Mini REJS dostępne są w wielu różnych wariantach i wymiarach, dzięki czemu pozwalają w pełni wykorzystać przestrzeń nawet najwęższych szafek. Można je zamontować w korpusie o szerokości 15–20 cm.