Nie jest prawdą, że tylko duże kuchnie są wygodne. Małe też mogą być bardzo funkcjonalne! Na wygodę pracy ogromny wpływ ma ergonomiczne zaprojektowanie wnętrza. Dzięki temu wszystko jest w zasięgu rąk, bez zbędnego chodzenia, schylania się i wchodzenia na stołki. Jak najlepiej dopasować układ kuchni do naszych potrzeb i układu pomieszczenia? Zobaczcie nasze rady i inspiracje!
Zawsze trzeba projektować kuchnię z zachowaniem trójkąta roboczego. Ta zasada obowiązuje we wszystkich typach kuchni: jednociągowej, dwuciągowej, w kształcie liter L i U oraz z wyspą. Trójkąt roboczy tworzą trzy najważniejsze urządzenia: zlewozmywak, płyta grzewcza oraz lodówka. Przy wejściu do kuchni powinna stać lodówka (łatwiej wnosić zakupy). Obok warto mieć blat, by móc na nim odkładać produkty wyjmowane lub wkładane do lodówki. Za blatem powinien być zlewozmywak, blat, płyta grzejna i znowu blat. Optymalna odległość pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzejną wynosi 60-100 cm. Pozostałe odległości nie powinny przekraczać 120–210 cm. W dużych kuchniach trasy komunikacyjne skracają dwa zlewozmywaki oraz wyspa.
Układ kuchni – jeden ciąg
Meble ustawione w jednym ciągu to dobry pomysł do kuchni połączonych z salonem, a także wąskich i bardzo małych. Sprawdza się w mieszkaniach singli i osób, które nie lubią często gotować. W takim układzie warto wykorzystać każdy centymetr dostępnej powierzchni.
W kuchni przy jednej ścianie też może być bardzo dużo miejsca do przechowywania. Do wykorzystania jest prawie cała ściana nad blatem! Szafki górne dobrze mieć aż pod sufit, najlepiej umieszczone na kilku poziomach.
Dodatkowa półka nad lodówką to prosty pomysł na maksymalne wykorzystanie przestrzeni. Polecanym rozwiązaniem jest też płaski okap. Dzięki temu można nad nim zamontować dodatkową szafkę.
Zobacz też: Wygodna kuchnia – jak ją urządzić? Poznaj zasady ergonomii
Układ mebli w kuchni dwuciągowej
Dwa ciągi mebli to układ często wybierany do kuchni, w których nie można zabudować grzejnika pod oknem. Odległość między rzędami szafek nie powinna być mniejsza niż 90 cm. Nadaje się do kuchni osobnych i otwartych na salon.
W dużych pomieszczeniach jeden z ciągów kuchennych może przybrać kształt kubika. Wtedy zabudowa pełni także inne funkcje, np. garderoby. W środku zaś jest miejsce na spiżarnię, pralnię czy schowek na rowery.
Taki materiał jak konglomerat kamienny umożliwia realizację kuchni marzeń. Do złudzenia naśladuje np. jasny marmur, który w wersji naturalnej nie jest polecany do kuchni. Konglomerat nadaje się na blaty, okładziny ścian, meble, a nawet indywidualnie zaprojektowane zlewozmywaki.
Kuchnia w kształcie litery L
Ramiona litery L mogą mieć długość taką samą albo różną. Jedno z ramion może być zakończone stolikiem lub półwyspem. To popularny rodzaj zabudowy, polecany zarówno do kuchni osobnych, jak i połączonych z salonem.
Wąska i nieustawna kuchnia? Meble niekoniecznie trzeba zamawiać u stolarza. Kolekcje z katalogów składają się z modułów w różnych wymiarach, które zestawia się jak klocki. Lodówka powinna być zawsze najbliżej wejścia do kuchni.
Układ w kształcie litery L sprawdza się także w kuchni połączonej z salonem. Jej reprezentacyjny charakter podkreśli dekoracyjny okap. Ważne, aby był to model cichy, wydajny i łatwy do czyszczenia.
Układ kuchni w kształcie litery U
Często jej kształt bywa jeszcze bardziej rozbudowany – przypomina wtedy literę G. Ramiona mogą mieć taką samą długość lub różną. Często jedno z nich (a czasem oba) to półwyspy. Nadaje się do kuchni małych i dużych, otwartych na salon i osobnych.
Czasem nie można usunąć grzejnika spod okna w kuchni. Aby wykorzystać przestrzeń przy oknie, grzejnik trzeba zabudować, pamiętając o wykonaniu otworów do przepływu ciepłego powietrza. Wykonuje się je w blacie lub cokole szafki.
Narożne szafki są najtrudniejsze do funkcjonalnego zagospodarowania. Aby niepotrzebnie się nie schylać i nie szukać garnków na kolanach, warto mieć w nich carga z wysuwnymi półkami do narożników. Wszystko jest w zasięgu wzroku!
Czytaj także: Przechowywanie w kuchni. Jak dobrze zagospodarować wnętrza szafek?
Kuchnia z wyspą
To układy jednociągowy, dwuciągowy, w kształcie liter L lub U wzbogacone o wyspę, która skraca trasy komunikacyjne w kuchni. Wyspa jest też dodatkowym blatem roboczym czy rodzajem baru.
Wyspa może mieć wiele funkcji. Okrągły zlewozmywak z baterią oszczędzającą wodę i zmywarka zabudowana pod blatem tworzą wygodną strefę mycia naczyń.
W dużej kuchni z wyspą trasy komunikacyjne skracają dwa zlewozmywaki. Jeden umieszcza się blisko płyty grzejnej i lodówki, np. na wyspie, zaś drugi – bliżej jadalni.
Kubatura wyspy jest zwykle dość spora. Pod jej blatem można zaplanować szafki zamykane, carga, szuflady, półki na książki i drobiazgi. Jeżeli na wyspie jest zlewozmywak, przyda się także zmywarka.