Piękne meble kuchenne to nie wszystko. Bardzo ważna jest także ergonomia, gwarantująca komfort użytkowania na co dzień. Jak urządzić kuchnię i zapomnieć o niepotrzebnym schylaniu, dźwiganiu i chodzeniu? Oto kilka praktycznych zasad, które sprawią, że Twoja kuchnia stanie się wygodna, a Ty wreszcie polubisz gotowanie.

Wygodna kuchnia: trójkąt roboczy

Bez względu na metraż kuchni, zawsze trzeba ją projektować z zachowaniem trójkąta roboczego. Ta reguła obowiązuje we wszystkich typach kuchni: jednociągowej, dwuciągowej, w kształcie liter L i U oraz z wyspą.

Trójkąt roboczy tworzą trzy najważniejsze urządzenia w kuchni: zlewozmywak, płyta grzejna oraz lodówka. Przy wejściu do kuchni powinna znajdować się lodówka (łatwiej wnosić oraz rozpakowywać zakupy). Obok przyda się blat do odkładania produktów wyjmowanych i wkładanych do lodówki. Za blatem należy umieścić zlewozmywak, następnie znowu blat, płytę grzejną i kolejny blat.

Aby kuchnia była wygodna na co dzień, optymalna odległość pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzejną wynosi 60-100 cm. Odległości pozostałe powinny wynosić 120–210 cm. W dużych kuchniach, aby trasy komunikacyjne były krótsze, warto mieć wyspę, półwysep czy dwa zlewozmywaki.

Zobacz też: Gdzie zamontować zlewozmywak? Pomysły, aranżacje, inspiracje

Wysokość szafek kuchennych

Wysokość szafek, zarówno dolnych, jak i górnych ma ogromne znaczenie. Dzięki temu nie trzeba się niepotrzebnie schylać, czy narażać na ryzyko uderzania głową o górne szafki. Dla wygody w kuchni bardzo istotna jest też wysokość zabudowy piekarnika, mikrofalówki, zmywarki. To ważne zwłaszcza dla osób niskich i wysokich, ale też nie w pełni sprawnych.

Zobacz też: Szafki kuchenne a instalacje – o czym trzeba pamiętać?

W przypadku osób o przeciętnym wzroście, czyli ok. 170 cm, standardowa wysokość szafek dolnych powinna wynosić 85 cm. Szafka zlewozmywakowa może być wyższa – 90 cm, blat do zagniatania ciasta – 75–80 cm, stół jadalniany – 75 cm, płyta grzejna – 80–85 cm, blat barowy – 110–115 cm. Jeżeli w kuchni ma być zabudowany piekarnik, jego dolną krawędź umieszcza się standardowo na wysokości 85 cm od podłogi. Nad nim można zabudować mikrofalówkę.

W przypadku osób niskich lub wysokich podane wysokości można zmniejszyć lub zwiększyć. Jednak w praktyce zwykle z kuchni korzystają domownicy o różnym wzroście, m.in. dzieci. Wtedy lepiej wybrać standardowe wysokości albo tylko niektóre elementy kuchni dopasować indywidualnie. Przykładowo, osobom starszym i wysokim łatwiej obsługiwać zmywarkę, jeśli jej dolna krawędź znajduje się ok. 20 cm nad posadzką.

Czytaj także: Kuchnie klasyczne – zobacz modne meble

Wysokość zawieszenia szafek górnych to zwykle 50–60 cm od blatu roboczego do ich dolnych krawędzi. Zbyt niskie ich umieszczenie sprawi, że kuchnia nie będzie wygodna – utrudniona może być np. obsługa ekspresu ustawionego na blacie.

Modnym rozwiązaniem, które pozwala maksymalnie wykorzystać przestrzeń, jest zabudowa aż do sufitu. Jednak wtedy górne szafki warto zaplanować w 2–3 rzędach. Ostatni rząd (przy suficie) zawsze powinien być przeznaczony na rzadko używane przedmioty, np. ozdoby na Wielkanoc.

Kuchnia z salonem: 5 najważniejszych zasad aranżacji