Archicad 26

Chcesz poprawić ergonomię swojej kuchni i móc wygodniej z niej korzystać na co dzień? Zastanawiasz się, jak funkcjonalnie zaplanować wnętrza szafek, by wszystko w nich pomieścić, a jednocześnie mieć łatwy dostęp do naczyń, akcesoriów i artykułów spożywczych? Postaw na nowoczesne systemy meblowe, które znacząco ułatwiają przechowywanie w kuchni.

Carga, szuflady i półki

Do szafek górnych polecane są półki. Jednak, aby korzystanie z nich było maksymalnie wygodnie, warto mieć fronty otwierane do góry.

W zabudowie dolnej wygodniejsze są carga i szuflady niż zwykłe półki. Dlaczego? Bo nie trzeba się schylać! W szufladach płytkich można przechowywać np. sztućce i drobne akcesoria, zaś w głębokich – talerze, garnki, patelnie, segregatory na śmieci, środki czystości. Co ważne, nowoczesne szuflady nie trzaskają, mimo dużego obciążenia. Często wystarczy lekko dotknąć ich frontów, by się otworzyły. Podobnie jest z cargami. Nawet największe z nich, załadowane do pełna produktami spożywczymi i naczyniami, wysuwają się i wsuwają bardzo lekko.

Przechowywanie artykułów spożywczych lub akcesoriów w kuchni będzie prostsze, jeśli wyposażymy szafki w wygodne carga. To rodzaj wyciągów – po pociągnięciu za front (albo naciśnięciu), szafki wysuwają się na prowadnicach na zewnątrz. Każde cargo ma półki, często o regulowanej wysokości. Ich podwyższone boki chronią zawartość przed zsuwaniem się, a antypoślizgowe dna – przesuwaniem przedmiotów podczas otwierania i zamykania carga. Mogą mieć różną wysokość – od 85 do ponad 200 cm.

Do wyboru są wyciągi:
– Mini – do montażu pod blatami. Przeznaczone są na przyprawy, drobne produkty spożywcze, olej, deski do krojenia, stolnicę, środki czystości. Jeśli jest możliwość, warto mieć kilka takich małych wyciągów, najlepiej przy zlewozmywaku i płycie grzewczej.
– Midi – polecane są zwłaszcza dla osób niskich oraz starszych. Mogą być wyposażeniem wysokiej zabudowy.
– Maksi – przeznaczone są do wysokiej zabudowy. To rodzaj bardzo pojemnych domowych spiżarni.

Czytaj też: Domowa spiżarnia – praktyczne sposoby na przechowywanie

Przechowywanie w kuchni: rozwiązania do narożnika

Anita Łopatka, ekspert firmy Peka
Narożniki w kuchni to z reguły trudno dostępna przestrzeń. Takie szafki wymagają specjalnego podejścia i dedykowanych systemów. Ergonomiczne rozwiązania narożne zapewniają łatwy dostęp do najdalszego zakamarka, szybkie wyjmowanie i wkładanie przedmiotów, a przede wszystkim ogromną przestrzeń przechowywania.
Jednym z takich systemów jest Le Mans. Opływowy kształt półek sprawia, że idealnie nadają się do zagospodarowania tzw. ślepego narożnika, umożliwiając przechowywanie okrągłych i owalnych naczyń. Jednocześnie pozwala maksymalnie wykorzystać powierzchnię magazynową. Duże patelnie, brytfanny czy garnki – w końcu znalazły swoje miejsce w Twojej kuchni! System narożny Le Mans zapewnia łatwy dostęp do wszystkich naczyń, nawet tych znajdujących się w głębi szafki.
W rozwiązaniu Magic Corner Comfort kosze są prostokątne, a fronty umieszczone na zawiasie. Jeśli nie zdołasz sięgnąć do najdalszego zakamarka narożnika – przyjedzie on do Ciebie. Wystarczy, że pociągniesz za uchwyt!
Sprytne rozwiązania do szafek narożnych spowodują, że Twoja kuchnia zyska dużą przestrzeń przechowywania, a garnki, patelnie i mały sprzęt AGD będą zawsze w zasięgu ręki.

Sposoby na przechowywanie w małej kuchni

W niewielkiej kuchni nie musi być za mało miejsca do przechowywania. Gdy powalczy się o każdy centymetr, będzie wygodna, elegancka i uporządkowana. Urządzanie małej kuchni to batalia o każdy skrawek powierzchni. Dlatego trzeba przemyśleć strategię już na etapie wyboru mebli i urządzeń AGD. Ważny jest arsenał do wyposażenia mebli, jak szuflady, carga czy pomysłowe półki. Dzięki nim można bez trudu zaanektować dostępną powierzchnię.

Czytaj też: Wygodna kuchnia – jak ją urządzić? Poznaj zasady ergonomii

Warto pamiętać, że metraż kuchni – jako pomieszczenia – często jest mały. Jednak do wykorzystania są także ściany. To tam warto szukać dodatkowego miejsca na przechowywanie zapasów i naczyń. Zabudowa do sufitu? To pomysł do kuchni zarówno osobnych, jak i połączonych z salonem. Aby nie szturmować codziennie szafek przy suficie, wspinając się po drabinie i na krzesło, trzeba je przeznaczyć na rzadko używane przedmioty, jak dekoracje na Boże Narodzenie.

W niewielkich kuchniach potrzebna jest dyscyplina w trzymaniu porządku. Im mniej na blatach, tym pomieszczenie sprawia wrażenie większego, zachęcającego do kulinarnych potyczek. W walce o najlepszy tort na świecie pomogą akcesoria i drobny sprzęt AGD zamaskowane w szufladach. Opłaca się wyjść przed szereg i skorzystać z najnowszych rozwiązań. W co zainwestować? Na przykład w systemy przechowywania, które można dostosowywać do potrzeb w trakcie użytkowania – przesuwać, przestawiać, zmieniać układ. To taktyka obliczona na lata.