Kiedy wymarzona kuchnia jest gotowa do użytkowania, pozostaje kwestia zapełnienia jej niezbędnymi akcesoriami, naczyniami i produktami spożywczymi. Co, jeśli okazuje się, że nie jesteśmy w stanie pomieścić wszystkich talerzy, naczyń czy patelni? By tego uniknąć, już na etapie planowania kuchni w pierwszej kolejności powinniśmy zastanowić się nad tym, ile potrzebujemy przestrzeni na poszczególne rzeczy i odpowiednio ją zorganizować – podpowiada Romana Kluge z firmy Blum. Szczególną uwagę warto zwrócić na praktyczne szuflady kuchenne, które stają się coraz popularniejsze i z powodzeniem zastępują tradycyjne szafki.

Szuflady kuchenne na ciężkie talerze…

Ergonomicznie zaprojektowane szuflady kuchenne umożliwiają przechowywanie o wiele większej ilości garnków i talerzy niż standardowe szafki kuchenne. Wystarczy, że zainwestujemy w system organizacji wewnętrznej z dedykowanymi wkładami lub stojakami. Pierwsze służą do przechowywania talerzy w poziomie, zaś drugie w pionie (podobnie jak naczynia w zmywarce). Pionowe stojaki to także patent na uporządkowanie pokrywek na garnki czy desek do krojenia.

Czytaj także: Przechowywanie w kuchni. Jak dobrze zagospodarować wnętrza szafek?

Wymiary wkładów powinniśmy dobrać do wysokości szuflady i długości prowadnic. Na rynku dostępne są także wkłady regulowane, które bez problemu dopasujemy do wysokości i średnicy standardowych talerzy (około 20–30 cm). By używane na co dzień naczynia nie przesuwały się w głębi mebla, szufladę warto wyposażyć w matę antypoślizgową. Wyjmowanie dużych talerzy ułatwią także nowoczesne systemy otwierania i zamykania: push to open (zamknięcie przez delikatne naciśnięcie), cichy domyk (zabezpiecza przed trzaskaniem) czy system pełnego wysuwu, dzięki któremu szuflada kuchenna otworzy przed nami całą swą zawartość bez konieczności zginania się i szukania talerzy ustawionych najgłębiej. Najcięższą ceramikę najlepiej przechowywać w szufladach o podwyższonym udźwigu (do 50 kg).

Praktyczna szafka pod zlewozmywak. Koniec bałaganu

… i na sztućce

Widelce, łyżki, noże, chochla do zupy, trzepaczka do jajek, otwieracz do wina… aby zaprowadzić porządek w szufladzie na drobne akcesoria, warto je posegregować. Jak? Oczywiście najprościej przy użyciu systemów organizacji wewnętrznej. Na rynku dostępne są organizery oraz wkłady do szafek o standardowej szerokości oraz rozwiązania projektowane na wymiar. Te ostatnie mogą być wyposażone m.in. we wkłady na przyprawy, relingi lub ścianki służące do odseparowania pojemników i butelek z przyprawami. Nowatorskie rozwiązania pozwalają także ustawić w porządku większe akcesoria i sprzęty: wagę kuchenną, toster, blender, a nawet chlebak czy robot kuchenny. Niezależnie od formy, organizery tego typu mają jeden cel: uniemożliwić mieszanie się ich zawartości i zagwarantować perfekcyjny porządek.

Jak polubić gotowanie? Krok 3. Strefa przechowywania

Do wymienionych propozycji zagospodarowania wnętrza szuflad należy dodać szerokie możliwości personalizacji ich wyglądu zewnętrznego. Modny kolor frontu, ścianki boczne ze szklanym wkładem lub perforacją czy finezyjnie zdobione uchwyty – to proste sposoby, by szuflady kuchenne zaskakiwały niebanalną estetyką i stylowym wykończeniem.

Zobacz też: Domowa spiżarnia – praktyczne sposoby na przechowywanie