Recykling, zero waste, kompostowanie to nie tylko modne hasła. Dzięki nim można lepiej wykorzystać żywność, zagospodarować resztki, zużyć mniej wody i energii. Zaoszczędzone pieniądze lepiej wydać na coś innego – z korzyścią dla siebie, rodziny, domu i oczywiście środowiska naturalnego. Oszczędzanie i niemarnowanie już nie kojarzy się – jak dawniej – z biedą. Domowy recykling to dziś modny styl życia!
Recykling – co to znaczy?
Recykling – odzyskiwanie surowców z odpadów, by je ponownie wykorzystać, np. do wykonania nowych produktów. Dzięki temu ogranicza się ilość śmieci oraz oszczędza zasoby naturalne Ziemi.
Upcykling – przetwarzanie odpadów w taki sposób, że powstają produkty o wartości wyższej, np. meble z butelek.
Zero waste – styl życia, w którym człowiek stara się nie zanieczyszczać środowiska. Poprzez zmianę codziennych, często drobnych nawyków ogranicza się ilość zużywanej wody, energii, surowców. To m.in. wybory żywieniowe, np. niemarnowanie jedzenia oraz kupowanie sezonowych warzyw z lokalnych upraw czy rezygnacja z butelkowanej wody mineralnej. W styl zero waste wpisują się także m.in. jazda rowerem zamiast samochodem, wykorzystanie wody z płukania naczyń do sprzątania, kupowanie produktów w opakowaniach biodegradowalnych. Jeśli jakiegoś przedmiotu nie potrzebujemy, możemy oddać go innym, odnowić albo zmienić przeznaczenie.
Kompostowanie – recykling resztek organicznych, np. obierek, fusów, skoszonej trawy. Przy wykorzystaniu naturalnych procesów, które zachodzą w kompostowniku, powstaje z nich wartościowy, darmowy nawóz do roślin.
Domowy recykling – od czego zacząć?
Z pewnością trzeba zacząć od niemarnowania żywności. Kupować mniej, odpowiednio przechowywać, a jeśli coś zostanie, na bazie resztek tworzyć nowe, pyszne dania. Nawet chleb i bułki można odświeżyć tak, że będą smakowały jak prosto z piekarni. W ten sposób domowy recykling oszczędza nasz czas, gaz, prąd, wodę… Prawo zmusiło nas, abyśmy segregowali śmieci. Ale czy staramy się kupować produkty bez zbędnej folii i styropianu?
By ograniczyć wykorzystanie plastiku w kuchni, polecamy zrezygnować z gotowych dań czy jarzyn zamkniętych w foliowych opakowaniach. Zamiast tego do gotowania używajmy żywności od lokalnych dostawców lub z własnego ogródka. Grzechem ciężkim w kodeksie zwolennika ekorozwiązań jest używanie jednorazowych toreb z plastiku. Na zakupy lepiej zabrać ze sobą torby płócienne wielorazowego użytku. Zapomnijmy też o kupowaniu wody w plastikowych butelkach. Zamiast tego, pijmy wodę przygotowaną przez butelkę lub dzbanek filtrujący albo baterię z filtrem.
Ile wody zużywamy?
W Polsce rocznie pobieramy prawie 11 km³ wody. Daje to 295 m³ wody na osobę! Najwięcej wody w Europie pobiera się w Hiszpanii (ok. 800 m³ na jednego mieszkańca), a najmniej w Luksemburgu (ok. 100 m³).
Źródło: naszaziemia.pl
Zobacz też: Less waste w kuchni. Ograniczamy ilość śmieci
Biodegradowalne akcesoria z recyklingu
Rynek obfituje w akcesoria kuchenne z materiałów nadających się do recyklingu czy biodegradacji. Po zużyciu biodegradowalne sprzęty wystarczy wrzucić do kompostownika. Powstały z biomasy kompost to świetny nawóz dla roślin!
Furorę robią przedmioty z recyklingu. To np. piękne, modne i trwałe meble z odpadowych wiórów drzewnych czy tworzyw. Czasem aż trudno uwierzyć, że kuchenna ściereczka była kiedyś butelką PET. Podczas zakupów warto inwestować też w jakość. Zamiast wyrzucać i bez przerwy wymieniać produkty czy sprzęty na nowe, doceńmy niezawodność. To nie tylko wygoda, spokój, zaoszczędzone pieniądze i czas. To też odpowiedzialność i świadome patrzenie w przyszłość.
Biodegradowalne, czyli jakie?
Tworzywa biodegradowalneto otrzymywane z surowców odnawialnych tworzywa sztuczne, rozkładane przez mikroorganizmy (bakterie, grzyby) na dwutlenek węgla, metan, wodę, biomasę i materiały nieorganiczne. Przykłady tworzyw biodegradowalnych to:
– polilaktyd (inaczej polikwas mlekowy, w skrócie PLA) – tzw. ekologiczny plastik używany m.in. do produkcji implantów i nici chirurgicznych, kubków, sztućców, reklamówek, opakowań na żywność;
– polihydroksymaślan (PHB) – stosowany głównie w medycynie;
– skrobia modyfikowana – stosowana w produktach spożywczych, przemyśle włókienniczym, papierniczym, farmaceutycznym, kosmetycznym;
– PET (politereftalan etylenu) – używany do produkcji słoików, puszek, butelek do wody, napojów i olejów, środków czyszczących oraz w przemyśle odzieżowym. W wyniku recyklingu PET powstaje materiał o nazwie rPET, z którego można wytworzyć nowe, pełnowartościowe artykuły.
Korzystanie z używanych rzeczy
Zbędne rzeczy nadające się jeszcze do użytku najczęściej oddajemy do Kościoła, PCK i innych organizacji charytatywnych (39%). Drugim najpopularniejszym rozwiązaniem jest oddanie ich rodzinie, znajomym lub sąsiadom (31%). Prawie co ósmy ankietowany (13%) przechowuje zbędne rzeczy nadające się do użytku, z uwagi na to, że mogą przydać się w przyszłości. Nieco mniej powszechne jest ich wyrzucanie (7%) lub sprzedaż (6%).
Prawie wszyscy respondenci sprzedający rzeczy „z drugiej ręki” (92%) robią to w internecie poprzez strony typu Allegro, OLX itp. Niewiele osób decyduje się na wstawianie swoich rzeczy do sklepów i komisów (2%) lub inne rozwiązanie (6%).
Do najczęściej sprzedawanych lub oddawanych rzeczy używanych należą odzież i obuwie (92%). W dalszej kolejności są to meble oraz inne elementy wyposażenia i wystroju wnętrz (30%). Co czwarty respondent (26%) sprzedaje lub oddaje zbędne zabawki lub inne artykuły dziecięce, a co piąty – sprzęt AGD i RTV (22%) lub książki (19%).
Mężczyźni częściej niż kobiety oddają lub sprzedają sprzęt AGD i RTV, meble oraz inne elementy wyposażenia domu.
Ponad dwie trzecie badanych deklaruje, że zdarza się im korzystać z rzeczy używanych.
Odsetek badanych postrzegających wykorzystanie rzeczy używanych jako przejaw biedy drastycznie zmalał (z 69% do 29%) od 2008 r. (wtedy robiono podobne badanie). Upowszechniło się zaś przekonanie, że wykorzystywanie rzeczy używanych jest przejawem troski o środowisko oraz świadczy o zaradności.
Dane: Raport „Polacy i rzeczy używane”, CBOS, 2021 r.
Łazienka w duchu eko: tak pomożesz naturze
Wypróbuj sprawdzone sposoby na domowy recykling!
Wodę z płukania naczyń można wykorzystać do sprzątania albo mycia kolejnych talerzy, kubków czy garnków. Służą do tego miski, dopasowane do wymiarów zlewozmywaka, jak Washing Up Brabantia. Dzięki takiemu recyklingowi, oszczędza się dziesiątki litrów wody dziennie, zwłaszcza jeśli w kuchni nie ma zmywarki.
Nożyczki, których używacie w kuchni, też mogą być wykonane z materiałów pochodzących z recyklingu. Fiskars zaprezentował właśnie nową kolekcję nożyczek ReNew, których rączki to biokompozyt (66% to plastik z recyklingu, a 34% – włókna celulozowe). Ostrza wykonano z przetworzonej stali nierdzewnej.
Płyta gazowa Innova Solgaz jest wyjątkowa pod różnymi względami. To model typu gaz pod szkłem. Wyposażona jest w darmowe pole odkładcze, na którym można np. podgrzewać dania. Brak wystających palników, rusztów i zbędnych zakamarków ułatwia utrzymanie płyty w czystości. Palniki nie pobierają gazu w sposób ciągły, a tylko wtedy, gdy się nagrzewają.
Chcesz upiec dwie potrawy „na jednym ogniu”? Taką opcję ma dwukomorowy piekarnik Samsung Dual Cook. Specjalny separator dzieli urządzenie na dwie komory, pozwalając na przygotowanie np. dania mięsnego i ciasta w innej temperaturze, bez mieszania się zapachów. To oszczędność energii i czasu na przygotowywanie posiłków.
Z segregatorami do szuflad marki Amix sortowanie śmieci to bułka z masłem. Wystarczy spojrzeć na kolor rączki pokrywki segregatora, by wiedzieć, gdzie umieścić papier, plastik, metal. Praktyczne kosze pasują do szuflad Amix System Box o szerokości 600, 800 lub 900 mm. Mają mniejsze pojemniki idealne na drobne akcesoria kuchenne.