Proponujemy zacząć od kuchni. Przyjrzyjmy się, co możemy zmienić w codziennych nawykach dotyczących gotowania i sprzątania, by pomóc środowisku. Każdego dnia podejmujemy setki małych decyzji. Nie musimy dążyć do perfekcji. Nie musimy też rezygnować z komfortu. Nauczmy się po prostu dokonywać mądrych wyborów. Przy okazji być może odkryjemy, że filozofia less waste wcale nie wiąże się z wyrzeczeniami, a wręcz pomaga w prowadzeniu zdrowego i bardziej satysfakcjonującego stylu życia. To życie bez wszechobecnej chemii i plastiku, bez nadmiaru zbędnych rzeczy czy sztucznego jedzenia. Być może ta filozofia już jest bliska naszemu sercu, ale ciągle nie bardzo wiemy jak ją zastosować w praktyce.

Zdrowa woda u źródła

Zanim pojedziesz do marketu po kolejną zgrzewkę butelkowanej wody mineralnej, zastanów się nad prostszym, mniej czasochłonnym i bardziej ekologicznym rozwiązaniem, jakim jest instalacja profesjonalnego filtra pod zlewem. Nie zajmuje dużo miejsca, a sprawia, że pozbywasz się nadmiaru plastiku w domu i kamienia w czajniku. Co zyskujesz? Smaczne napoje i potrawy, zdrową wodę, którą możesz zabrać ze sobą wszędzie do własnej butelki, bezpieczeństwo i świadomość, że pomagasz środowisku, redukując ilość zużywanego plastiku.

Kawa w mieście?

Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez kawy, zainwestuj w wysokiej jakości ekspres, który w mgnieniu oka przygotuje Twój ulubiony specjał. Nie rozstawaj się z wybornym smakiem zaparzonego w domu napoju i weź go ze sobą do pracy lub w podróż w stylowym kubku termicznym albo w wygodnej butelce. Jeśli Ty i rodzina codziennie kupujecie kawę w mieście, koszt urządzenia zwróci się szybciej niż myślisz, a jednorazowe kubki po kawie staną się przeszłością!

Czytaj także: Inteligentny dom – same korzyści

Lunch pod ręką

Łatwo policzyć, ile foliowych torebek miesięcznie lub rocznie zużywamy pakując do nich kanapki do pracy czy szkoły. Zdecydowanie lepiej i estetyczniej jest zapakować drugie śniadanie w pudełko wielorazowego użytku, które można łatwo umyć i użyć ponownie. Zyskują na tym środowisko i estetyka przenoszonych posiłków. Możesz tak zapakować nie tylko kanapkę, ale też ulubioną sałatkę i jeść poza domem to, co najbardziej lubisz. Zamiast plastiku wybierz stal – to materiał równie lekki i łatwy do utrzymania w czystości.

Segregacja jest łatwa

O prawidłowej segregacji śmieci uczą się nawet przedszkolaki. Warto sprawić, by ta czynność była prosta i intuicyjna. Pomagają w tym praktyczne sortowniki do odpadów oznaczone różnymi kolorami. Oferowane są w kilku pojemnościach, dlatego można je bez problemu dopasować do standardowych wymiarów szafek.

Zobacz też: Redukcja plastiku w kuchni

Naturalne materiały

Zmywaki do naczyń to siedlisko bakterii, dlatego wymagają częstej wymiany. Warto używać tych, które wykonane są z biodegradowalnych, naturalnych materiałów. np. z lnu, bambusa czy delikatnego dla naczyń włókna kokosowego. W parze z ekologicznym środkiem myjącym taki produkt przybliży nas do bardziej ekologicznego stylu życia i zmniejszenia ilości plastikowych odpadów.

Bez marnotrawstwa

Nabiał czy wędliny odpowiednio przechowywane dłużej zachowają świeżość. Resztki z obiadu też nie powinny lądować w koszu, bo można je wykorzystać do przygotowania innego dania. By nie marnować jedzenia, warto pomyśleć o hermetycznych szklanych lub stalowych pojemnikach. Niektóre można od razu włożyć do mikrofalówki i podgrzać ich zawartość.

Na zakupy…

… idziemy tylko z własną torbą! Składane modele nie zajmują wiele miejsca. Warto mieć ich kilka pod ręką np. w torebce lub w samochodzie. Na większą wyprawę proponujemy wózek, który skutecznie odciąży kręgosłup i pomieści cięższe rzeczy.

Zamiast jednorazowych ręczników

Nawyk używania papierowych ręczników można łatwo zmienić dzięki bawełnianym ściereczkom wielorazowego użytku. Przydadzą się do wycierania rąk, sprzątania blatu czy polerowania szkła. Gdy się zabrudzą – można je uprać i używać ponownie. Są nie tylko praktyczne i ekologiczne, ale też piękne.

Less waste w kuchni

NIE MUSISZ kupować nowych rzeczy. MOŻESZ sprawdzić, co już masz , i wykorzystać to w pierwszej kolejności. Zanim dokonasz kolejnego zakupu zadaj sobie kilka pytań: Czy na pewno tego potrzebuję? Jak często będę tego używać? Skąd pochodzi ta rzecz? Z czego została wyprodukowana i co się z nią stanie, kiedy przestanę jej używać?

NIE MUSISZ kupować owoców, chleba, kaszy czy mięsa w kilku opakowaniach. MOŻESZ wybrać się na targ, do rolnika, do rzeźnika, do piekarni i kupić na wagę świeże, sezonowe produkty bez konserwantów i folii. Możesz zabrać też własny słoik czy pudełko.

NIE MUSISZ używać jednorazowych chusteczek higienicznych, chusteczek do sprzątania czy papierowych ręczników. MOŻESZ zamienić je np. na wielorazowe bawełniane czy lniane ścierki, które w razie potrzeby upierzesz. Namocz je i umyj blat, okna, kuchenkę… To mała zmiana, ale duża ulga dla portfela i środowiska.

NIE MUSISZ używać folii do pieczenia czy pakowania jedzenia. MOŻESZ piec bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym lub formie, a kanapki, które zostały na talerzu przykryć… drugim talerzem!

NIE MUSISZ kupować jednorazowych serwetek na przyjęcie. MOŻESZ użyć bardziej eleganckich serwetek z materiału.

NIE MUSISZ wyrzucać jedzenia. MOŻESZ zainstalować w telefonie aplikację, która pomoże planować zakupy. Podpowie, co można zrobić z produktów, które już masz i co powinieneś dokupić.

Książka Kathryn Kellogg pt. ,,Zero waste. 101 sposobów na życie w zgodzie z naturą”
Książka Kathryn Kellogg pt. ,,Zero waste. 101 sposobów na życie w zgodzie z naturą”. Wydawnictwo Septem

Polecamy książkę Kathryn Kellogg pt. ,,Zero waste. 101 sposobów na życie w zgodzie z naturą”, wydaną przez Wydawnictwo Septem. Znajdziecie w niej więcej praktycznych sposobów na to, jak zredukować ilość śmieci na co dzień!