Dzia艂ka, kt贸r膮 zachwycili si臋 w艂a艣ciciele rezydencji to teren po艂o偶ony wzd艂u偶 brzegu jeziora Saint Louis. Tutejsze widoki zapieraj膮 dech w piersiach, niezale偶nie od pory dnia i roku. Trudno o bardziej niezwyk艂e miejsce, by ka偶dego miesi膮ca bra膰 udzia艂 w spektaklach natury. Z pierwszego rz臋du mo偶na tu ogl膮da膰 艂agodn膮, cho膰 kr贸tk膮 wiosn臋 i patrze膰, jak upalne lato niech臋tnie ust臋puje miejsca barwnej jesieni. A gdy pierwszoplanow膮 rol臋 odgrywa sroga i mro藕na zima, natychmiast przekonuje widz贸w, 偶e to biel jest kr贸low膮 kolor贸w…

Nowoczesna rezydencja z widokiem na jezioro

Koj膮ce dryfowanie

Jak膮 scen臋 zbudowa膰, by to wspania艂e widowisko mog艂o trwa膰 nieprzerwanie? Przed takim pytaniem stan臋li architekci Stephan Chevalier i Sergio Morales. Rezydencja mia艂a by膰 rodzajem prywatnego teatru. Jego forma, przestrze艅 i kubatura s艂u偶膮 konkretnemu celowi 鈥 wyeksponowaniu pi臋kna otaczaj膮cego dom krajobrazu, kt贸rym ka偶dego dnia chcieli si臋 syci膰 mieszka艅cy.

Aby zachowa膰 nieskazitelno艣膰 przyrody i uszanowa膰 zastane na miejscu wiekowe drzewa, architekci zacz臋li od postawienia niskiej, poziomej 艣ciany z naturalnego kamienia. Mia艂a ona zapewni膰 domownikom poczucie prywatno艣ci i harmonijnie wpisa膰 si臋 w estetyk臋 otoczenia. Rezydencja znajduje si臋 blisko wody i zorientowana jest tak, by jak najpe艂niej ch艂on膮膰 imponuj膮ce widoki z zewn膮trz. Dzi臋ki mistrzowskiemu usytuowaniu bry艂y budynku, obserwuj膮cy jezioro domownicy mog膮 odnie艣膰 wra偶enie, 偶e cz臋艣膰 pomieszcze艅 wr臋cz dryfuje po jego tafli.

Rezydencja nad brzegiem jeziora

Serce z ognia

Wyj膮tkowa uroda otoczenia i przemy艣lana orientacja budynku wzgl臋dem s艂o艅ca by艂y najwa偶niejsze dla wytyczenia uk艂adu funkcjonalnego pomieszcze艅 na obu kondygnacjach rezydencji. W miar臋 post臋pu prac nad projektem, kolejne elementy architektoniczne stopniowo wyznacza艂y plan przestrzenny. Pierwszym z nich by艂 kominek, kt贸ry architekci zaplanowali na osi wej艣cia w samym sercu domu. Jego rze藕biarska, otwarta forma pozwala podziwia膰 ogie艅 zar贸wno z perspektywy kuchni, jak i strefy wypoczynkowej.

Kominek w sercu domu z przeszklonymi 艣cianami od strony salonu i kuchni

Reprezentacyjna cz臋艣膰 dzienna na parterze sk艂ada si臋 z cz臋艣ci kuchennej i jadalnianej z du偶ym, drewnianym sto艂em oraz salonu wypoczynkowo telewizyjnego. Zaplanowano tu r贸wnie偶 dodatkowy pok贸j s艂u偶膮cy lekturze i kontemplacji krajobraz贸w, toalet臋 go艣cinn膮 oraz profesjonalne pomieszczenie do przechowywania imponuj膮cej kolekcji szlachetnych trunk贸w. Na wy偶sz膮 kondygnacj臋 prowadzi usytuowana tu偶 obok, minimalistyczna, w膮ska klatka schodowa. Stopnie wyko艅czone desk膮 o wyrazistym rysunku s艂oj贸w na pierwszy rzut oka przywodz膮 na my艣l lewituj膮cy dywan.

Gra zmys艂贸w

Bior膮c pod uwag臋 trudno uchwytny horyzont i bezmiar wody za oknami rezydencji, parter nie zosta艂 pomy艣lany jako przestrze艅 o podw贸jnej wysoko艣ci. Wr臋cz przeciwnie 鈥 architekci zdecydowali si臋 delikatnie obni偶y膰 sufity. Ten zabieg mia艂 sprawi膰, by wzrok domownik贸w nie ucieka艂 w g贸r臋, skupiaj膮c si臋 raczej na panoramicznych widokach.

Ciekawym pomys艂em aran偶acyjnym w sypialniach na pi臋trze s膮 natomiast asymetryczne, kanciaste sufity, tworz膮ce intryguj膮c膮 gr臋 艣wiat艂a i cienia. Ogromne przeszklenia i krajobrazy za nimi od rana pobudzaj膮 zmys艂y w艂a艣cicieli. Mo偶na st膮d podziwia膰 soczyst膮 wiosenn膮 ziele艅, letni b艂臋kit nieba, trzciny ta艅cz膮ce na wietrze lub zimowy bia艂y bezmiar… To widoki, kt贸re nios膮 spok贸j i ukojenie od zgie艂ku, ale te偶 dostarczaj膮 solidn膮 dawk臋 pozytywnej energii.

Jasna sypialnia w kolorach ziemi w domu nad jeziorem
Nowoczesna 艂azienka w domu nad jeziorem

W wyniku obserwacji

Do艣膰 zwarta forma i stosunkowo kompaktowa powierzchnia domu, wynosz膮ca 418 m虏, s膮 wynikiem szczeg贸艂owego planu. Z jednej strony maj膮 zapewni膰 odpowiedni膮 doz臋 intymno艣ci w艂a艣cicielom, z drugiej 鈥 reagowa膰 na silne wiatry z zachodu. Stabilna, kamienna 艣ciana, ci膮gn膮ca si臋 wzd艂u偶 linii brzegowej, zapewnia domownikom prywatno艣膰, a jednocze艣nie zakre艣la poziom膮 lini臋, tworz膮c sztuczny horyzont. Pochy艂a forma dachu to architektoniczna odpowied藕 na nietypowe ukszta艂towanie terenu. G贸rna, lekko przesuni臋ta cz臋艣膰 po艂aci stworzy艂a od strony jeziora zadaszenie tarasu, chroni膮ce przed nadmiarem s艂o艅ca.

Rezydencja nad jeziorem cz臋艣膰 dzienna

Nieprzypadkowy jest r贸wnie偶 dob贸r materia艂贸w budowlanych i wyko艅czeniowych, zastosowanych na elewacji i we wn臋trzach rezydencji. Paleta rozwi膮za艅, na kt贸re zdecydowali si臋 architekci to wynik wnikliwej obserwacji najbli偶szego otoczenia. Na elewacjach mamy zatem ciekawy wachlarz naturalnych faktur 鈥 teksturowany beton, drewnian膮, pionow膮 ok艂adzin臋, szklane izolowane panele i wapie艅 o szorstkiej strukturze. Wszystkie uzupe艂niaj膮 si臋 wzajemnie i pi臋knie stapiaj膮 z kolorami oraz formami zastanymi w krajobrazie, takimi jak drzewa, 艣ciany s膮siaduj膮cych dom贸w, czy nabrze偶e zabezpieczone za pomoc膮 betonowych blok贸w.

Naturalna uroda

Wn臋trza zdobi z kolei pod艂oga z polerowanego betonu. Betonowy jest r贸wnie偶 kominek. To materia艂, kt贸ry tu dominuje, a ocieplaj膮 go g艂贸wnie drewniane meble i starannie dobrane tkaniny. Ca艂o艣膰 celowo utrzymana jest w ograniczonej, stonowanej palecie kolor贸w. Wszystko po to, by stworzy膰 neutraln膮 ram臋 dla zmieniaj膮cego si臋 wraz z porami roku krajobrazu.

Jadalnia z du偶ym drewnianym sto艂em i panoramicznymi oknami

Architekci zadbali o to, by natura w pe艂nej krasie by艂a sta艂膮 towarzyszk膮 mieszka艅c贸w. Gwiazdy, przegl膮daj膮ce si臋 w tafli pobliskiego jeziora, pilnuj膮 ich spokojnego snu. A s艂o艅ce przez obszerne przeszklenia wita z nimi ka偶dy kolejny dzie艅.

Nowoczesny salon z przeszklon膮 piwniczk膮 na wino

Projekt: Chevalier Morales, www.chevaliermorales.com
Wsp贸艂praca: G茅niex, Air Fortier
Zdj臋cia: Chevalier Morales

Pracownia Chevalier Morales
www.chevaliermorales.com

Stephan Chevalier i Sergio Morales za艂o偶yli Chevalier Morales w 2005 roku. Pracownia stara si臋 tworzy膰 wsp贸艂czesn膮 architektur臋, kt贸ra b臋dzie rozs膮dna i odpowiedzialna na wielu p艂aszczyznach. Inspiracj臋 czerpi膮 z szerszego odczytywania kontekstu projektu, czego wynikiem jest architektura zakorzeniona na w艂asnym terytorium kulturowym. Jako艣膰 ich pracy potwierdzaj膮 liczne nagrody zdobywane w presti偶owych konkursach, takie jak dwie kolejne Grand Prix of Excellence przyznane przez Stowarzyszenie Architekt贸w Quebecu za Maison de la litt茅rature (2017) oraz Biblioth猫que de Drummondville (2019). Firma zdoby艂a te偶 nagrod臋 Emerging Architectural Practice Award 2018 przyznawan膮 przez Royal Architectural Institute of Canada (RAIC) oraz General Governor鈥檚 Medal w dziedzinie architektury za Maison de la litt茅rature.