Właściwie dobrany do rodzaju alkoholu kieliszek odpowiednio go wyeksponuje i umożliwi pełną degustację smaku i aromatu. Niektóre kieliszki zdobią bar i cieszą oczy, nawet gdy są puste.
Kieliszki do szampana
Dawniej serwowany był w pucharkach o wysokiej nóżce i szerokiej, płaskiej czarce. Dziś pucharki zostały wyparte przez tzw. flety lub tulipany, czyli wysokie, wąskie kieliszki o prostych ściankach i zwężonym wlocie. Wąskie, ostro zakończone dno kieliszka zapewnia stały strumień bąbelków w szampanie, dzięki czemu musuje on aż do samego końca.
Medusa Lumiere Haze, Medusa d’Or i Medusa Lumiere (od lewej), szkło, Rosenthal meets Versace
Silvia, do szampana i koktajli, szkło kryształowe ze szlifowanym wzorem, Fyrklövern
Grand Royal Gold, dmuchane szkło kryształowe z ręcznie szlifowanymi detalami, Villeroy&Boch
Regina, szkło dmuchane, projekt Anja Kjær, Holmegaard
Czytaj też: Zastawa stołowa – inspiracje, pomysły, modne aranżacje
Sparkling Devil Blue, dmuchane szkło malowane ręcznie 22 karatowym złotem, projekt Gunnar Cyrén, Orrefors
Kieliszki do wina
Kieliszki do wina czerwonego są duże (poj. 180–300 ml) i szerokie, by zapewnić jak największą powierzchnię kontaktu wina z powietrzem w celu wydobycia jego aromatu. Muszą być wykonane z przeźroczystego, cienkiego szkła, co pozwala ocenić kolor i klarowność trunku. Kieliszki napełniamy w ok. ⅓, aby dać możliwość zakręcenia winem i wydobycia pełni aromatu.
Wino białe podajemy w mniejszych i smuklejszych kieliszkach, o wyższej nóżce i czaszy przypominającej tulipan. Taki strzelisty kształt pozwala przenieść delikatny aromat trunku wprost do nozdrzy. Kieliszki trzymamy za nóżkę i napełniamy nie więcej niż do połowy.
Kolekcja Łatki, szkło kryształowe, projekt Sebastian Pietkiewicz, Huta Julia
Prince, szkło dmuchane, Westwing Collection
Sugar Dandy Medium clear/amber, szkło dmuchane, projekt Åsa Jungnelius, Kosta Boda
Avant Garde, szkło Crystalline, Krosno Glass
Quatrophil, szkło kryształowe, Stölzle Lausitz
Jour, szkło kryształowe, projekt Inga Sempe, Nude
Modny stół latem – inspiracje, aranżacje
W czym podać „coś mocniejszego”
Kieliszki do wódki cechuje największa różnorodność – występują w wersji z nóżką lub bez. W tych pierwszych serwujemy wódki smakowe i gatunkowe, w drugich – czyste. Pojemność wynosi od 30 do 60 ml, napełniamy je niemal do pełna.
W pękatych kieliszkach na niskiej nóżce podajemy koniak i brandy, nalewając jedynie ok. 20–40 ml. Zwężane u góry czasze pozwalają skoncentrować i zatrzymać aromat. Przezroczyste, cienkie szkło służy ocenie koloru trunku i umożliwia jego ogrzewanie poprzez trzymanie w dłoniach.
Whisky najczęściej serwuje się w niskich przezroczystych szklankach – okrągłych lub w kształcie prostopadłościanu. Ścianki i dno z grubego szkła zabezpieczają alkohol przed nadmiernym ogrzaniem. Szklanki napełniamy whisky do ¼ wysokości. Serwować w nich można także bourbon oraz drinki i koktajle z innych alkoholi, które podawane są na kostkach lodu.
Brigitta, karafka i szklanka do whisky, bezołowiowe szkło kryształowe, Villa Italia
Mirage, szklanka do whisky i short drinków, szkło kryształowe, Nude
Perfection, kieliszek do brandy i koniaku, projekt Tom Nybroe, Holmegaard
Balance, kieliszek do wódki, szkło Crystalline, Krosno Glass
Nobel, kieliszek do wódek smakowych i likieru, kryształowe szkło dmuchane, projekt Gunnar Cyrén, Orrefors
Zobacz też: Elegancka jadalnia połączona z kuchnią – pomysły, inspiracje
Kieliszki i szklanki do koktajli
Kieliszki, w których serwowane są koktajle również powinny mieć odpowiedni kształt, zależny od rodzaju drinka. Martini i tzw. short drinki (sporządzone z samych alkoholi) podajemy w charakterystycznych kieliszkach w kształcie stożka na wysokiej nóżce. Podobny kształt ma kieliszek do margarity, ale wyróżnia go wklęśnięcie na środku czaszy. Aby wzmocnić smak drinka, brzeg naczynia powinno się zanurzyć w soli. Do serwowania pina colady służą charakterystyczne kieliszki typu hurricane. Można ich też użyć do innych mrożonych drinków i koktajli.
Long drinki, czyli alkohole rozcieńczane, najczęściej przygotowujemy w szklankach typu collins – wysokich, wąskich i prostych, o grubym dnie i cienkich ściankach. Można je też serwować w szklankach z bardziej pękatym dnem tzw. highball. Pojemność szklanek do long drinków wynosi od 150 do 350 ml. Napełnia się je, zostawiając przynajmniej 2 cm do górnej krawędzi.
Avant-Garde, klasyczne kieliszki do margarity, szkło Crystalline, Krosno Glass
Intermezzo, kieliszek do koktajli i szampana, szkło dmuchane, projekt Erika Lagerbielke, Orrefors
Dimple, kieliszki do martini, bezołowiowe szkło kryształowe, Nude
Medusa Lumiere Rhapsody Red, Blue i Amber, szklanki do long drinków, szkło kolorowe, Rosenthal meets Versace
Wabi Sabi by Shuichi Nagatomo, szklanka do long drinków z kolekcji The Bartender’s Signature, szkło dmuchane, IVV