Zamiast wyrzucać jedzenie, poznaj praktyczne sposoby na dłuższe przechowywanie żywności. Jakie? To zależy od Ciebie. Jeśli nie masz czasu na częste zakupy, zainwestuj w lodówkę z przemyślanym systemem organizacji wewnętrznej. Nie lubisz stać nad garnkami? Ugotuj jeden obiad na cały tydzień i przechowuj go próżniowo. Marzysz o codziennej dawce warzyw prosto z targu? Technologie w chłodziarkach nowej generacji sprawią, że ulubione przysmaki będą świeże i chrupiące do 8 razy dłużej!

Według badań marki Samsung, Polacy stojący przed wyborem nowej lodówki największą uwagę zwracają na optymalne warunki przechowywania żywności. Aż 84% z nich stawia na technologie przedłużające świeżość produktów. Wynika to z zauważanych przez ankietowanych na co dzień problemów z przechowywaniem żywności. 17% badanych twierdzi, że owoce i warzywa szybko tracą świeżość. 16% skarży się na zbyt szybkie wysychanie wędlin, a 14% z nich na nierównomierne chłodzenie lodówki. Jak zaradzić tym problemom? Znamy kilka sposobów na mądre przechowywanie żywności.

Nowoczesne technologie

Dłuższą świeżość produktów spożywczych w chłodziarce lub chłodziarko-zamrażarce zapewniają nowoczesne technologie. Jednymi z najbardziej znanych innowacji wspomagających przechowywanie żywności w tym zakresie są: system równomiernego chłodzenia lub niezależnych obiegów chłodzenia, system ograniczający bądź spowalniający powstawanie lodu i szronu (znany jako total no frost/no frost/low frost), personalizowane szuflady pozwalające na dopasowanie wilgotności i temperatury do rodzaju produktów, które aktualnie w nich przechowujemy czy szuflady próżniowe gwarantujące nawet 8 krotnie dłuższą świeżość żywności. Produkty dłużej zachowają swe walory smakowe również dzięki systemom antybakteryjnym, usuwającym blisko 100% bakterii z wnętrza lodówki.

Ponadto, chłodziarki i chłodziarko-zamrażarki wyposażane są w technologie, które dbają o nasze zdrowie. Mowa tu np. o komorach sprawiających, że przechowywane w nich smakołyki zachowują nawet kilkakrotnie więcej składników odżywczych, np. witaminy C. Zamiast brać suplementy, wystarczy zainwestować w lodówkę z takim rozwiązaniem! Fanów ekologii i nowalijek mogą zainteresować chłodziarki z szufladami odtwarzającymi proces fotosyntezy. W zależności od koloru oświetlenia – niebieskiego, zielonego lub czerwonego – szuflada imituje promienie słoneczne typowe dla danej pory dnia, dostarczając jarzynom takiej dawki światła, jaką pobrałyby w ciągu doby w naturze. Efekt? Świeże warzywa i owoce pełne witamin.

Czytaj też: Lodówka nowej generacji – zobacz, co potrafi!

Przechowywanie żywności – pakuj próżniowo!

Gotowe dania oraz np. mięsa, ryby, twarogi, najbezpieczniej przechowywać w szczelnych pojemnikach. Mamy wtedy pewność, że nie wyschną, a wytwarzane przez nie soki nie przedostaną się do ułożonych obok produktów. Mistrzami w tej dziedzinie są pojemniki lub worki próżniowe. Zapakowana do nich żywność jest pozbawiona dostępu do tlenu, przez co pokarmy suche nie wilgotnieją, a tłuste nie ulegają procesom gnicia. Są też chronione przed bakteriami czy pleśnią.

Czytaj także: Wygodna kuchnia – jak ją urządzić? Poznaj zasady ergonomii

Jeśli nie posiadamy pojemników próżniowych lub urządzenia z systemem przechowywania próżniowego, nic straconego! Wystarczy, że poddamy żywność obróbce termicznej. Mrozić można produkty surowe (np. owoce, mięsa, ciasto na chleb czy pierogi) i gotowe (np. pieczywo, gotowe dania). Nie zaleca się natomiast zamrażania jajek, jarzyn z dużą zawartością wody, ugotowanego ryżu czy ziemniaków, nabiału, napojów w szklanych butelkach oraz produktów wcześniej rozmrożonych. Świeżość żywności przedłużą także domowe kiszonki lub weki oraz proces suszenia.

Nie zapominajmy też o prostym sposobie na przechowywanie żywności i artykułów sypkich, jak mąka, przyprawy, ryż, kasza. By uchronić te produkty przed kontaktem z wilgocią, wystarczy przesypać je do szczelnych pojemników, zaopatrzonych w czytelne etykietki z nazwą produktu i terminem przydatności do spożycia.

Zobacz też: Kuchnia dla zapracowanych. Jak mieć więcej czasu dla siebie?