Powiedzieć dziś, że lodówka ma chłodzić to nic nie powiedzieć. W XXI wieku lodówki robią to jednak na różne sposoby. Najbardziej ekonomiczny, ale i najmniej efektywny jest statyczny system chłodzenia oparty na podstawowych zasadach fizyki: zgromadzone na górze urządzenia i schłodzone przez gaz ciężkie powietrze opada, ustępując miejsca ciepłemu, lżejszemu powietrzu z dna komory. Skutkiem ubocznym jest osiadanie szronu i gromadzenie się lodu na ściankach urządzenia, a w konsekwencji – konieczność cyklicznego rozmrażania lodówki. Aby zimno było rozprowadzane równomiernie w całej komorze, producenci lodówek wyposażają je w specjalne wentylatory i parowniki. Tego typu urządzenia chłodzone są w systemie statyczno-wentylatorowym.

Jeśli nie lubisz rozmrażać lodówki, system No Frost schłodzi żywność bez efektu szronu. Na rynku dostępnych jest kilka odmian tego rodzaju chłodzenia, m.in. No Frost plus, Semi No Frost (działający tylko w komorze zamrażarki) oraz spotykane najczęściej w nowoczesnych lodówkach systemy Full No Frost i Frost Free. Ich innowacyjność polega na usuwaniu wilgoci na zewnątrz lodówki. Oprócz nieocenionych zalet, takich jak ograniczenie powstawania pleśni i nieprzyjemnych zapachów, poprawienie widoczności komory chłodziarki czy zmniejszenie poboru prądu, niektóre systemy no frost mają zasadniczą wadę: pozbywając się potrzebnej w lodówce wilgoci, mogą wysuszać jedzenie. Problem ten niweluje np. opatentowany system Hybrid Cooling wykorzystujący wilgotne, schłodzone powietrze. Nie jest ono kierowane bezpośrednio na żywność, tak by produkty nie wysychały i zachowały naturalną wilgotność, dzięki czemu są świeższe przez dłuższy czas. A co z zamrażarką, w której powietrze powinno być suche? O mrożone produkty zadba np. oferowany przez markę Samsung system Twin Cooling Plus z niezależnym nawiewem powietrza: wilgotnym do lodówki i suchym do zamrażarki.

Czytaj też: Piekarnik do zabudowy – jaki wybrać?

Świeże na dłużej

Udogodnienia w nowoczesnych lodówkach nie kończą się na innowacyjnych systemach chłodzenia. Świeżość i jakość przechowywanych w nich produktów poprawią też takie rozwiązania, jak wykorzystująca właściwości srebra koloidalnego technologia antybakteryjna, czy potwierdzona klinicznie, opatentowana technologia jonowa Plasmacluster. Pierwsza potrafi zniszczyć nawet 65 rodzajów wirusów, grzybów i bakterii, druga – dzięki generatorowi jonów ujemnych powstałych z tlenu i wody – obniża stężenie grzybów pleśniowych nawet o 90%. Podobne funkcje pełnią powłoki i podkładki z dodatkiem antybakteryjnym.

W przechowaniu mięs, ryb, owoców morza oraz produktów z krótkim terminem przydatności pomogą lodówki z funkcją fresh oraz specjalne komory niskich temperatur (ZeroZone, FreshZone, komora zero), utrzymujące niższą temperaturę (zazwyczaj około 0 3ºC), niż w pozostałych segmentach urządzenia. Sekretem przedłużenia świeżości produktów z niewielką zawartością wody: serów, mięs, ryb, nabiału, są komory zapewniające niski poziom wilgotności. Jesteś wegetarianinem? Na rynku dostępne są chłodziarki z filtrami pochłaniającymi niekorzystny gaz etylenowy oraz komorami utrzymującymi wyższą wilgotność, odpowiednią dla warzyw i owoców. W takich warunkach ulubiona zielenina może być przechowywana kilka razy dłużej. Zdarzyło Ci się wyjąć z lodówki warzywa pokryte kropelkami wody? By zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza, nie zamykaj ich hermetycznie i nie opakowuj. Zrobiłeś duże zakupy? W przechowaniu i zamrożeniu większej ilości produktów pomogą funkcje szybkiego chłodzenia i mrożenia, które gwałtownie obniżają temperaturę w poszczególnych komorach chłodziarki.

Zobacz też: Urządzenia AGD do wielu zadań – ten sprzęt to potrafi

Inteligentna lodówka

Nowoczesna lodówka może zastępować inne urządzenia i ułatwiać domowe obowiązki. Masz ochotę na frappe lub drinka z lodem? Lodówka z kostkarką zaserwuje ulubiony napój w mgnieniu oka. Przygotuje też przefiltrowaną wodę – pod warunkiem, że posiada jej dystrybutor.

Zapomniałeś listy zakupów, a jesteś już w sklepie? Nie musisz wracać do domu! Wyposażona w system kamer lodówka z podłączeniem do internetu potrafi wyświetlić swoją zawartość na ekranie smartfona, ze szczególnym uwzględnieniem produktów, których termin przydatności dobiega końca. Nie masz pomysłu, co zrobić na obiad? To również żaden kłopot! Lodówki nowej generacji są inteligentniejsze od tradycyjnych przepiśników – w ich front mogą zostać wbudowane ekrany, na których zostaną wyświetlone przykładowe przepisy skomponowane z przechowywanych w chłodziarce produktów. Lubisz urządzać długie seanse gotowania z przyjaciółmi? Wyposażony w głośniki wyświetlacz lodówki może pełnić funkcje radia, telewizora lub odtwarzacza treści internetowych. Wystarczy włączyć ulubioną playlistę lub popularny program rozrywkowy, by wspólne gotowanie było przyjemniejsze.

W XXI wieku lodówka potrafi nawet usprawnić komunikację w rodzinie. Na chłodziarce z frontem tablicowym można np. zapisać plany na najbliższy tydzień i stworzyć wygodny terminarz. Dzięki niemu nikt nie zapomni o wizycie u lekarza, urodzinach cioci czy odebraniu samochodu od mechanika. Planujesz dłuższy urlop? Lodówki mogą być obsługiwane na odległość. Przy pomocy smartfona, tabletu lub laptopa umożliwiają ustawienie żądanej temperatury lub sprawdzenie, czy nie doszło do otwarcia drzwi, przerwy w dostawie energii elektrycznej albo awarii urządzenia. Specjalne alarmy, za pomocą sygnałów świetlnych i dźwiękowych, mogą także poinformować np. o pozostawieniu niedomkniętych drzwi, zbyt wysokiej temperaturze w komorze chłodziarki lub zbliżającym się terminie wymiany filtrów antybakteryjnych.

Prawdziwym hitem są jednak lodówki działające na zasadzie urządzeń smart home: za pomocą aplikacji na smartfonie mogą zarządzać pozostałymi sprzętami w domu. Rozgrzanie piekarnika, nastawienie prania czy włączenie robota sprzątającego to dla nich codzienność.

Czytaj też: Smart AGD, czyli kuchnia przyszłości

Lodówka – jak wybrać?

Przy wyborze lodówki warto zwrócić uwagę na funkcje zwiększające ich energooszczędność. O tym, ile energii zużywa wybrana lodówka, informuje klasa energetyczna. Mniejsze zużycie prądu gwarantują też modele z kompresorem inwerterowym. W odróżnieniu od tradycyjnych systemów chłodzenia, które wyłączają się i włączają na zmianę równomiernie przez całą dobę, kompresor inwerterowy dopasowuje intensywność chłodzenia do temperatury w komorze chłodziarki. Chłodzi mocniej przy częstym otwieraniu lodówki i słabiej, podczas nieużywania urządzenia, np. w nocy. Dodatkowe oszczędności może też zapewnić energooszczędne światło LED oraz tryb wakacje, który wyłącza dodatkowe funkcje i zmniejsza intensywność chłodzenia podczas dłuższej nieobecności właścicieli.

Oprócz rozwiązań zwiększających energooszczędność, warto zwrócić uwagę na wygląd zewnętrzny lodówek. Na rynku dostępne są modele wolno stojące, do zabudowy, jedno- i dwudrzwiowe o różnej pojemności. Szczególnie atrakcyjne wizualnie są lodówki o designerskim charakterze: z płaskimi drzwiami, bezuchwytowe, o zaokrąglonych kształtach stylizowanych na chłodziarki z lat 50. Kluczowe jest także dopasowanie wymiarów wybranego urządzenia do wysokości, szerokości oraz głębokości zabudowy kuchennej. Warto poświęcić trochę czasu i porównać oferty różnych marek, by z rozwagą wybrać lodówkę, która w pełni odpowiada naszym oczekiwaniom.

Jak polubić gotowanie? Krok 1. Inteligentne AGD