Nawet nie zauważyliśmy, jak niepostrzeżenie zmienił się nasz styl gotowania. Zaledwie dekadę temu piekarnik był zwykle używany tylko w weekendy i przed świętami. Piekliśmy głównie ciasta, pieczenie i pasztety. Więcej gotowaliśmy na płycie grzejnej – zwykle gazowej albo indukcyjnej. Teraz coraz częściej używamy piekarników na co dzień. Okazuje się, że w ten sposób łatwiej i szybciej można przygotować kilkudaniowy obiad niż na płycie. Nawet upieczenie chleba czy kaczki przestało być trudne. Nie trzeba być mistrzem gotowania! Wystarczy mieć dobry piekarnik do zabudowy. Jak przyjaciel wyręczy, podpowie i jest niezawodny.

Wygodnie w zabudowie

Gdy pojawiły się w sklepach pod koniec XX w., od razu doceniliśmy ergonomię piekarników do zabudowy. Można je bowiem montować w meblach kuchennych, na wysokości dopasowanej do wzrostu, np. w słupku. To oznaczało koniec ze schylaniem się podczas wkładania i wyjmowania dań, a także czyszczenia piekarników na kolanach.

Piekarniki do zabudowy – zarówno elektryczne, jak i gazowe – dają wybór. Wiele osób przyzwyczaiło się przez lata do kuchenek wolno stojących. Nie wyobrażają sobie innego montażu piekarnika do zabudowy niż pod płytą grzejną. Doceniają za to ich nowoczesne funkcje.

Warto wiedzieć
Standardowe piekarniki do zabudowy mają wymiary 60×60 cm.
Modele kompaktowe są mniejsze. Ich wymiary to 60×45 cm. Dzięki temu pod piekarnikiem można wygospodarować np. dodatkową szufladę.
Najwęższy piekarnik do zabudowy ma tylko 45 cm szerokości. Wysokość jest standardowa, czyli 60 cm. To model np. do małych i nieustawnych kuchni.

Piekarnik do zabudowy – 2w1

Piekarnik do zabudowy to dziś nie tylko urządzenie do pieczenia. Bardzo często ma też funkcje rozmrażania i podgrzewania dań. Wiele modeli to sprzęt typu 2w1. Można z nich korzystać również jak z urządzeń do gotowania na parze albo mikrofalówek. Co ważne: różne sposoby przygotowywania dań łatwo łączyć. Przykładowo, można piec z dodatkiem pary lub z użyciem mikrofali. Dzięki temu m.in. skraca się czas przyrządzania potraw, a to przekłada się na niższe rachunki za energię elektryczną.

Nowoczesne piekarniki pełnią rolę książek kucharskich. Bardzo często mają fabrycznie zaprogramowane przepisy, ale można też tworzyć własne. Podczas gotowania podpowiadają, jakie składniki są potrzebne, same ustawiają temperaturę i czas pieczenia, a nawet dbają, by nic się nie przypaliło.

Czytaj też: Urządzenia AGD do wielu zadań – ten sprzęt to potrafi

Nowatorską funkcją jest możliwość konserwowania dań. Ugotowane potrawy pakuje się w pojemniki i przechowuje ciepłe w niskiej temperaturze w piekarniku nawet przez kilka dni(!). To wygodne, gdy – ze względu na pracę zawodową – niemożliwe jest gotowanie codziennie obiadów, np. dla seniora czy dzieci.

Na kilku poziomach

Termoobieg, czyli równomierne rozprowadzanie ciepłego powietrza w komorze, to jeden z przełomowych wynalazków w piekarnikach. Miewają go także starsze modele. Pozwala obniżyć temperaturę pieczenia (o 20°C mniej niż w przepisie). Piec można na kilku poziomach równocześnie tak, że dania, np. ciasteczka, wypiekają się identycznie.

W nowych urządzeniach przepływ powietrza jest tak precyzyjnie kontrolowany, że na kilku poziomach można jednocześnie piec różne dania, nawet wymagające innej temperatury. W dodatku bez mieszania zapachów! To bardzo wygodna funkcja, gdy przygotowuje się kilkudaniowy posiłek.

Marzenie o pieczeniu kilku różnych dań spełniają również piekarniki z podwójną komorą. Piecze się w nich dania oddzielnie albo równocześnie.

Zobacz też: Dwa w jednym – dobre pomysły do kuchni

Sterowanie smartfonem

Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że sterowanie piekarnikiem przy pomocy smartfona to mało potrzebny gadżet. Obecnie prawie wszyscy producenci mają w ofertach takie piekarniki.

Danie – oczywiście – nadal trzeba ręcznie wstawić i wyjąć z piekarnika. Przy pomocy smartfona łatwo kontrolować pracę urządzenia. Przykładowo, będąc w biurze można odgrzać obiad dla dziecka, gdy wróci ze szkoły. Albo z delegacji w innym kraju pomóc rodzinie przygotować ciasteczka. Wychodząc z teatru wystarczy musnąć palcem na smartfonie, by kolacja zaczęła się przygotowywać. Będzie gotowa po przyjściu do domu.

Czytaj także: Smart AGD, czyli kuchnia przyszłości

Piekarnik do zabudowy – czyszczenie

Większość z nas nie lubi czyszczenia piekarnika. W nowych modelach ten problem też jest rozwiązany. Dzięki pirolizie, resztki na ścianach piekarnika są spopielane w wysokiej temperaturze. Podobnie działają czyszczące programy parowe, z tą różnicą, że brud jest zmiękczany. Następnie wystarczy przetrzeć komorę ściereczką. Nienaganny wygląd od zewnątrz zapewniają powłoki zapobiegające pozostawianiu odcisków palców. Tego typu rozwiązania są niewidoczne, ale bardzo komfortowe. Piekarnik staje się prawdziwym przyjacielem.

Piekarnik z wypinanym frontem IFW 4841 JC BL Indesit
Aby dokładnie umyć drzwi piekarnika IFW 4841 JC BL Indesit, nie trzeba ich rozkręcać. Dzięki funkcji Click&Clean można bez trudu wyjąć szklany panel i dokładnie go wyczyścić. Inną przydatną funkcją jest Pieczenie XL. Duże kawałki mięsa (powyżej 2,5 kg) są opiekane tak, aby były rumiane z każdej strony i dopieczone w środku. | indesit.pl