Wyjście z rodziną do restauracji czy wspólne gotowanie w domu? Coraz częściej wybieramy drugą opcję. Aby przygotować smaczny posiłek we własnej kuchni, przydadzą się solidne garnki. To inwestycja, która szybko się zwróci, a przy okazji skorzysta na niej zdrowie domowników. Mamy dla was przegląd wielofunkcyjnych naczyń do gotowania!

Garnki uniwersalne

To naczynia przystosowane do smażenia, gotowania, duszenia z użyciem tłuszczu na płytach elektrycznych, ceramicznych, gazowych i halogenowych. Garnki odporne na wysoką temperaturę (powyżej 180ºC) możemy też wstawić do piekarnika. Najlepsze naczynia ze stali 18/10 lub 18/8 – zawierające 18% chromu i 8 bądź 10% niklu – są odporne na korozję oraz rozwój drobnoustrojów i bakterii. Nie grożą im odkształcenia, zadrapania, uszkodzenia, więc będą nam służyć przez wiele lat. Dobre właściwości wyróżniają też m.in. garnki żeliwne, ze stopu węgla i żelaza oraz ceramiczne (wykonane w całości z ceramiki albo pokryte powłoką ceramiczną). Naczynia ceramiczne pozbawione niklu polecane są szczególnie alergikom, dzieciom i seniorom.

Le Creuset, brytfanna Signature – jak z kuchni prababci. Funkcje: smażenie, gotowanie, duszenie, pieczenie w piekarniku. Dodatkowe udogodnienia: emaliowana powłoka, pokrywka z dużym uchwytem, dożywotnia gwarancja, kilkanaście kolorów do wyboru. Nadaje się do każdego rodzaju kuchenki i zmywarki. Materiał: emaliowane żeliwo. Pojemność: 3,3 l. Średnica: 22 cm

Scanpan, Classic – niski garnek z pokrywą typu sauté. Funkcje: gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie w piekarniku. Dodatkowe udogodnienia: optymalna dystrybucja ciepła (dno o grubości 6 mm), uchwyty pozbawione śrub i nitów (nie obluzowują się), nieprzywierająca, łatwa w czyszczeniu powłoka. Materiał: aluminium. Pojemność: 4/7,5 l. Średnica: 26/32 cm

Czytaj także: Płyta grzewcza gazowa, elektryczna czy indukcyjna? Jaką wybrać?

Alessi, Edo – garnek inspirowany designem japońskich naczyń. Funkcje: gotowanie szparagów. Dodatkowe udogodnienia: wkład do gotowania szparagów w pozycji pionowej, z niezanurzonymi w wodzie główkami. Nadaje się do większości typów kuchenek i do zmywarki. Proj. Patricia Urquiola. Materiał: stal nierdzewna + uchwyty ze stali nierdzewnej 18/10 z brązową powłoką PVD. Pojemność: 4 l. Średnica: 17,5 cm. Wysokość: 26,5 cm

Staub, Special Cocotte – garnek w kształcie dyni. Funkcje: gotowanie na wszystkich rodzajach kuchenek i w piekarniku. Dodatkowe udogodnienia: odporny na wysoką temperaturę i zarysowania, długo utrzymuje ciepło, łatwy w czyszczeniu. Materiał: żeliwo. Pojemność: 3,45 l. Średnica: 24 cm

Sambonet, Terra.Cotto – garnek do zapiekanek. Funkcje: gotowanie dań na wolnym ogniu. Dodatkowe udogodnienia: terakota zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła oraz intensywność zapachów i smaków dań. Nadaje się do kuchenek gazowych, ceramicznych, elektrycznych oraz do piekarnika. Materiał: terakota. Pojemność: 3,3 l. Średnica: 24 cm

Garnki indukcyjne

To naczynia ze specjalnym ferromagnetycznym dnem (najlepiej kilkuwarstwowym, o grubości około 6–10 mm), przeznaczone do użytkowania na płycie indukcyjnej lub indukcyjno‑gazowej. Mogą być wykonane z miedzi, aluminium, stali, emalii, szkła czy ceramiki. Aby dno garnka indukcyjnego zostało wykryte przez płytę, powinno być płaskie i idealnie przylegać do pola grzewczego. Strumień pola magnetycznego rozgrzewa podstawę garnka, a ta przenosi ciepło na potrawę. W efekcie rozgrzewa się tylko dno garnka i pole grzewcze. Dzięki temu gotujemy oszczędniej i nawet o 1/3 szybciej, bez ryzyka poparzenia.

Zwilling, Bellasera – 5‑elementowy zestaw naczyń kuchennych. Funkcje: gotowanie m.in. indukcyjne i w piekarniku. Dodatkowe udogodnienia: kapsułowe, grube dno i szczelne, stalowe pokrywki z wytrzymałej, łatwej w czyszczeniu stali. Wyprofilowane brzegi ułatwiają przelewanie płynów. Nadają się do zmywarki i zamrażarki. Wielowarstwowe dno Sigma Classic ułatwia oszczędzanie energii. Materiał: stal nierdzewna. Pojemności: od 1,5 do 6 l

Muurla, Muminki – garnek z ciekawą grafiką fińskiej produkcji. Funkcje: gotowanie, serwowanie i przechowywanie dań. Dodatkowe udogodnienia: trwały, funkcjonalny, lekki, do wszystkich rodzajów płyt, można go myć w zmywarce. Materiał: rdzeń ze stali węglowej z podwójną warstwą emalii. Pojemność: 1,5/3,5 l

Zobacz też: Zastawa stołowa – inspiracje, pomysły, modne aranżacje

Ambition, NATURE – garnek z pokrywą. Funkcje: gotowanie m.in. na kuchenkach indukcyjnych. Wybrane udogodnienia: lekki, o minimalistycznym wyglądzie, odpowietrznik i opaska ze stali nierdzewnej w pokrywie, odporne na odkształcenia dno o grubości 3 mm, powierzchnia imitująca kamień i rączka przypominająca drewno. Materiał: aluminium, szkło, tworzywo sztuczne. Pojemność: 3,5 l. Średnica: 24 cm

Alessi, La Cubica – garnek w kształcie prostopadłościanu z dnem ze stali magnetycznej. Funkcje: przygotowywanie potraw na wszystkich typach kuchenek. Dodatkowe udogodnienia: nieprzywierająca powłoka, ułatwiająca wstępne smażenie składników i zmniejszająca ryzyko przypalenia np. mleka. Limitowana edycja autorstwa mediolańskiego designera Aldo Rossiego. Materiał: aluminium, stal. Pojemność: 2,4 l

Czytaj też: Kuchnia dla zapracowanych. Jak mieć więcej czasu dla siebie?

Ballarini, Salina Granitium – zestaw naczyń do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek. Wybrane udogodnienia: 6‑warstwowa granitowa powłoka GRANITIUM Ti‑X (trwałość i odporność na uszkodzenia), powłoka typu non stick (smażenie bez przypalania i nadmiaru tłuszczu), łatwe w czyszczeniu, pozbawione PFOA, niklu i metali ciężkich, indukcyjne dno Radiant Induction, nienagrzewające się uchwyty. Nadają się do zmywarki. Proj. Matteo Thun i Antonio Rodriguez. Materiał: aluminium, szkło, stal. Pojemność: 1,4/2,7/4,7 l. Średnica: 16/20/24 cm

Eva Solo, kolekcja Nordic Kitchen – garnki w duchu skandynawskiego minimalizmu. Wybrane udogodnienia: lekkie, łatwe w czyszczeniu, z grubym dnem (6,2 mm), nieprzywierająca, 4‑warstwowa powłoka Slip‑Let® pozbawiona PFOA i PFOS zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcz. Nadają się do wszystkich typów kuchenek i do zmywarki. Materiał garnka z pokrywką: stal nierdzewna, dąb. Pojemność: 6 l. Średnica: 20 cm

Szybkowary, parowary i garnki parowe

Szybkowar to coś dla tych, którzy cenią czas – wynalezione w 1679 r. przez Denisa Papina naczynie skraca proces gotowania nawet 3‑krotnie. Sekretem działania szybkowaru jest powstająca w wyniku nadciśnienia wysoka temperatura (nawet 130ºC) i szczelność, gwarantowana przez pokrywę z regulatorem ciśnienia.

Właściwości gorącej pary wodnej wykorzystują też garnki parowe (przeznaczone do użytku na płycie grzewczej) oraz parowary (samodzielne urządzenia elektryczne złożone ze zbiornika na wodę, pojemników do gotowania i pokrywy). Ich wspólną zaletą jest piętrowość: dzięki ustawionym na sobie naczyniom na jednym polu grzewczym możemy przyrządzić cały obiad. Bez strat energii, smacznie i zdrowo – przygotowane na parze bez tłuszczu potrawy nie tracą witamin, są lekkostrawne i niskokaloryczne, a niektóre z nich (np. ryby) smakują lepiej.

Florina, Stima – garnek do gotowania na parze 3‑elementowy (rondel, parnik, pokrywa z odpowietrznikiem). Dodatkowe udogodnienia: przyrządzanie dań bez utraty witamin i składników mineralnych, gotowanie bez ryzyka przypalenia, tłuszczu i soli, możliwość mycia w zmywarce. Materiał: stal nierdzewna, szkło. Pojemność: 2,5 l. Średnica: 20 cm

Emile Henry, 349532 – garnek typu tagine (tajine), produkowany we Francji od 1850 roku. Przeznaczenie: do gotowania na kuchence gazowej, elektrycznej, halogenowej i w piekarniku, głównie dań na wolnym ogniu typu tagine czy gulasz, przy użyciu metalowej płytki separującej podstawę naczynia od ognia (chroni przed pęknięciem). Dodatkowe udogodnienia: kształt pokrywy umożliwia cyrkulację pary, co pomaga zachować delikatność i wilgotność potraw, 10‑letnia gwarancja. Materiał: ceramika Flame. Pojemność: 3 l. Średnica: 32 cm

Zmywarka – dlaczego warto ją mieć?

Fissler, Vitaquick FI‑0045000 – szybkowar z dodatkową patelnią szybkowarową o poj. 2,5 l. Przeznaczenie i udogodnienia: do 70% krótszy czas przygotowania potraw, do 50% mniejsze zużycie energii, wskaźnik poprawnego zamknięcia pokrywy, dwupoziomowy wskaźnik ciśnienia, odczepiany uchwyt, kapsułowa podstawa zapewnia idealną dystrybucję ciepła, nadaje się do zmywarki. Materiał: stal nierdzewna, tworzywo sztuczne. Pojemność: 6 l

Tefal, ClipcoMinut’® Perfect P46248 – garnek z 5‑elementowym systemem zabezpieczeń. Przeznaczenie i udogodnienia: gotowanie do 2 razy szybciej, prosta obsługa, duża pojemność, system kontroli z samoczynną aktywacją odliczania czasu do końca gotowania. Materiał: stal nierdzewna. Pojemność: 7,5 l. Średnica: 24 cm

WMF, KITCHENminis 4211129119641 – parowar z 2 osobnymi pojemnikami o poj. 2,15 l. Przeznaczenie i udogodnienia: wkładka do oddzielania potraw wewnątrz pojemników, wielofunkcyjna misa do produktów sypkich i zup, otwór do uzupełniania wody podczas gotowania, panel sterowania z wyświetlaczem LCD, elektroniczny programator czasowy, podtrzymywanie ciepła do 40 min, zapamiętywanie czasu często przyrządzanych potraw. Nie zawiera bisfenolu A (BPA). Materiał: stal nierdzewna, tworzywo. Pojemność: 4,3 l. Moc: 900 W

Multicooker – więcej niż garnek

Wielofunkcyjne urządzenie służące zarówno do gotowania, pieczenia, smażenia i duszenia potraw, jak też do obróbki składników. Multicookery ważą, rozmrażają, siekają, zagniatają, blendują, miksują i ubijają – oszczędzając pieniądze i miejsce w kuchni. To też ogromna wygoda podczas gotowania i zmywania. Misa multicookera zawiera kilka elementów grzejnych, przez co potrawy są przyrządzane szybciej i równomierniej. Multicookery wyposażone są często w szereg udogodnień, takich jak funkcja opóźnionego startu, czajnika, gotowania metodą sous‑vide, opcja podtrzymywania ciepła, zapamiętywania ulubionych przepisów, programy automatycznie dostosowujące czas i intensywność pracy do rodzaju przygotowywanych dań, aplikacje z przepisami na tablet czy telefon.

TEFAL, Cook4Me Touch CY9128 (Wi‑Fi) – multicooker. Przeznaczenie: gotowanie pod ciśnieniem, gotowanie na parze, slow cook, podgrzewanie. Dodatkowe udogodnienia: łączność z wi‑fi, baza 250 przepisów, intuicyjny ekran dotykowy, pokrywa Extra Crispy Lid (EY1508), funkcja frytkownicy beztłuszczowej. Aplikacja Cook4me pozwala m.in. zdalnie monitorować proces gotowania z dowolnego miejsca w domu, tworzyć przepisy i udostępniać je w social mediach. Moc: 1600 W. Pojemność: 6 l

Zobacz też: Smart AGD – dlaczego warto je mieć w domu?

Kenwood, Cooking Chef XL KCL95.424SI – robot planetarny. Przeznaczenie: gotowanie indukcyjne, gotowanie na parze, gotowanie, ubijanie piany, zagniatanie ciasta, mieszanie. Dodatkowe udogodnienia: wbudowana waga, regulacja temperatury, mieszanie planetarne, zabezpieczenie przed przegrzaniem, możliwość rozbudowy oraz mycia wyposażenia w zmywarce. Nagrodzony Red Dot Winner 2021 i Design Award 2021. Moc: 1500 W. Pojemność: 6,7 l. Stopnie obrotów: 10