Specjały kawowe to nie tylko smak, aromat i dawka kofeiny. To także paleta kolorów, którymi warto się zainspirować urządzając dom. Dzięki nim Twoja kuchnia będzie przytulna i nabierze rodzinnego charakteru. Od czego zacząć? Podstawa to ciemne espresso – w palecie brązów, często z czarnymi akcentami. Do niego można dodać np. cytrynę albo odrobinę likieru. Mnóstwo odcieni ma kawa z mlekiem. To ogromna paleta beżów oraz bieli, które oprószyć można m.in. gorzką czekoladą albo kakao. Albo serwować z ciastami i ciasteczkami w ulubionych smakach oraz kolorach.

Kawę można przygotowywać na różne sposoby. Najprostszy to zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem. Większość z nas jednak używa ekspresów: automatycznych lub przelewowych. Te pierwsze parzą kawę jak bariści w najlepszych kawiarniach. Potrafią przygotować specjały z idealną mleczną pianką, warstwowe, z indywidualnie dopasowanym stopniem zmielenia ziaren oraz ilością wody. Najlepsze ekspresy parzą nie tylko kawę. Mogą też zrobić herbatę albo mleczną piankę dla dzieci. Niektóre przygotowują nawet kawę bez parzenia, czyli na zimno.

Zobacz też: Kolorowa kuchnia – postaw na modne dodatki

Rodzaje kawy
Espresso
– kawa o pojemności 25–35 ml parzona pod ciśnieniem;
Doppio – podwójne espresso;
Ristretto – espresso parzone z mniejszą ilością wrzątku;
Americano – espresso parzone z większą ilością wrzątku;
Cappuccino – espresso z mleczną pianką;
Latte – espresso z mleczną pianką;
Caffe macchiato – espresso z mlekiem;
Latte macchiato – espresso z gorącym mlekiem i mleczną pianką;
Coretto – espresso z dodatkiem alkoholu, np. likieru;
Romano – espresso z cytryną;
Cold Brew – kawa przyrządzana na zimno (bez użycia wrzątku).

Przytulna kuchnia w odcieniu mocnego espresso

Aby przyrządzić idealne espresso potrzebny jest ekspres ciśnieniowy lub kafetierka. Ten rodzaj kawy parzy się pod ciśnieniem 8,5–9,5 bara, w temperaturze zbliżonej do 100 stopni Celsjusza. Gotowe espresso ma pojemność 25–35 ml. Serwuje się je w bardzo małych filiżankach. Jest ciemne i mocne w smaku. Ma brązową piankę zwaną crema (z języka włoskiego). Paleta kolorów espresso świetnie komponuje się np. z drewnem i kamieniem.

Modna kuchnia w kolorze mięty

Przytulna kuchnia w odcieniu cappucino

Podstawą kawy cappuccino jest espresso. Na wierzchu tego napoju musi być mleczna pianka, którą przygotowuje ekspres (jeśli ma taką funkcję) albo robi się ją przy pomocy spieniacza do mleka. Wierzch pianki można posypać wiórkami czekolady, kakao, brązowym cukrem. Co kto lubi! Paleta odcieni cappuccino to ciepłe brązy zestawiane z bielą. Ten specjał kawowy serwuje się w większych i szerszych filiżankach niż espresso.

Delikatne latte – dobry kolor do kuchni

To kawa łagodna w smaku. W jej składzie są espresso lub moka z kafetierki, gorące mleko, mleczna pianka, a czasem także czekolada. Latte ma wiele odmian, ale wszystkie serwuje się w wysokich szklankach, najlepiej z podwójnymi ściankami (aby napój nie stygł zbyt szybko). Kolory latte to jasne brązy oraz biel. To barwy stworzone do wnętrz! Pomieszczenia są przytulne, jasne, ponadczasowo modne.

Kuchnia w kolorze… ostrej papryki