Dlaczego warto mieć filtr do wody w kuchni? Istnieje przynajmniej 7 powodów. Poznaj korzyści z filtrowania wody!

1. Na zdrowie!

Czysta woda zdrowia doda! A żeby mieć pewność, że woda, którą pijemy jest naprawdę czysta i zdrowa, warto ją filtrować. Filtry usuwają z wody wodociągowej szkodliwe substancje, takie jak m.in. chlor, metale ciężkie i związki organiczne. Najdokładniejsze filtry, działające na zasadzie odwróconej osmozy, zatrzymują nawet najmniejsze zanieczyszczenia, w tym także bakterie. W efekcie prosto z kranu uzyskujemy krystalicznie czystą wodę, której przed spożyciem nie musimy gotować. Bezpiecznie mogą ją pić nawet małe dzieci i niemowlęta.

Niektórzy obawiają się, że przefiltrowana woda będzie zbyt czysta, tzn. pozbawiona składników mineralnych, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania na co dzień. Niepotrzebnie, większość filtrów, z którymi mamy do czynienia na rynku działa kilkustopniowo – najpierw oczyszcza wodę, a następnie ją remineralizuje, czyli nasyca odpowiednią ilością związków wapnia, magnezu, potasu i fosforu. Wybierając rodzaj filtra mamy wpływ na to, jaką wodę uzyskamy po przefiltrowaniu. W sklepie najczęściej kupujemy wody źródlane, które charakteryzują się niską albo średnią zawartością związków mineralnych i nie zawsze są zdrowsze niż uzdatniona woda z kranu.

2. Filtr do wody to mniej plastiku

Wybierając filtrowaną wodę prosto z kranu, zamiast butelkowanej ze sklepu, ograniczamy ilość odpadów z tworzyw sztucznych. Jeśli więc zastanawiasz się, co Ty i Twoi bliscy możecie zrobić, by pomóc środowisku – to jest właśnie to! Strefa wolna od plastiku w kuchni to mała rzecz, która dla stanu naszej planety robi wielką różnicę! Producenci podają, że do wyprodukowania litrowej butelki z plastiku potrzeba aż 7 litrów wody, nie wspominając o zużyciu energii i emisji dwutlenku węgla. Tymczasem wydajność filtrów w butelkach wielokrotnego użytku powoduje, że w ciągu jednego miesiąca taka butelka może zastąpić aż 300 jednorazowych, półlitrowych butelek wody ze sklepu.

Skreślając z listy zakupów wodę i napoje w plastikowych butelkach ograniczasz nie tylko ilość odpadów, ale również zanieczyszczającą środowisko produkcję, magazynowanie i transport plastikowych butelek.

Czytaj też: Filtry do wody – jak wybrać? Poznaj korzyści, zalety i możliwości

3. Taniej i szybciej

Tych, do których nie trafiają argumenty ekologów, być może przekonają ekonomiści. Filtrowanie wody w domu jest łatwiejsze i tańsze niż kupowanie butelkowanej wody w sklepie. Najprostszy dzbanek filtrujący kosztuje już niecałe 100 zł. Z jego pomocą można uzyskać litr czystej wody za ok. 10 gr, podczas gdy litr wody butelkowanej kosztuje co najmniej złotówkę. Nie wspominając o tym, że trzeba po niego pojechać albo pójść do sklepu, przetransportować ciężkie zgrzewki do domu i gdzieś je zmagazynować.

4. Filtr do wody to lepszy smak i zapach

Nie trzeba być kulinarnym ekspertem ani zawodowym kucharzem, aby poczuć różnicę w smaku filtrowanej i niefiltrowanej wody, a także napojów oraz potraw przygotowywanych na ich bazie. Uzdatniona woda z kranu smakuje i pachnie lepiej przede wszystkim dlatego, że usuwany jest z niej chlor.

Miękka, przefiltrowana woda wydobywa z produktów więcej walorów smakowych, zachowując jednocześnie najbardziej cenne wartości odżywcze. Kawa i herbata przygotowane na takiej wodzie zaparzają się lepiej, mają głębszy, pełniejszy aromat i smak, a na herbacie nie powstaje oleisty, nieprzyjemny osad.

5. Filtr do wody chroni sprzęt AGD

Filtry oczyszczają wodę z substancji, które negatywnie wpływają na jej smak, zapach oraz przejrzystość. Zmniejszeniu ulega zawartość metali ciężkich, chloru oraz wapnia, a co za tym idzie obniża się twardość wody. Dzięki temu w czajniku, ekspresie do kawy, żelazku oraz w naczyniach, w których gotujemy wodę, wolniej osadza się kamień, a sprzęt AGD może służyć nam dłużej.

Jak oszczędzać wodę w kuchni? Wybieramy zmywarki i baterie zlewozmywakowe

6. Samowystarczalność i wygoda

Filtrowanie wody wodociągowej jest proste i wygodne. Wystarczy odkręcić odpowiednią dźwignię baterii zlewozmywakowej, nalać wody do dzbanka albo do butelki i zabrać ją ze sobą do pracy czy na spacer. Niewielkie, poręczne butelki z filtrem zmieszczą się do dziecięcego plecaka i damskiej torebki. Kiedy woda się skończy, zawsze możemy ją uzupełnić kranówką.

Nie trzeba jechać do sklepu, nosić ciężkich butelek czy zgrzewek, na które później nie zawsze jest miejsce w kuchni, ani pamiętać o tym, żeby na czas uzupełnić zapasy. Kiedy w domu jest urządzenie filtrujące, czystą, zdrową wodę zawsze mamy pod ręką.

7. Woda taka jak chcesz

Nowoczesne systemy domowego uzdatniania są w stanie zapewnić dokładnie taką wodę, jakiej potrzebujemy i jaką lubimy. Chcesz uzupełnić niedobory magnezu w organizmie? Zamiast łykać suplementy, zainwestuj w filtr magnezowy, który nie tylko usunie z wody szkodliwe substancje, ale dodatkowo zmineralizuje ją cennymi jonami magnezu. Odpowiednio dobrany filtr w dzbanku pozwala też uzyskać wodę alkaliczną, którą wyróżnia odczyn pH powyżej 7,5. Taka woda przywraca równowagę kwasowo zasadową organizmu i odkwasza środowisko wewnętrzne. Jest też silnym antyutleniaczem, poprawia nastrój i działa antystresowo. Dzięki zaawansowanym technologiom domowego uzdatniania wody możemy nawet uzyskać prosto z kranu gazowaną lub lekko gazowaną wodę, schłodzoną do temperatury 5–10°C.