Luksusowa willa oferuje mieszka艅com 偶ycie na miar臋 celebryt贸w. Przez ogromne przeszklenia domu mog膮 podziwia膰 uroki Lazurowego Wybrze偶a. Jedz膮c 艣niadania i kolacje, delektuj膮 si臋 panoramicznym widokiem na malownicze zatoczki. W wolnych chwilach oddaj膮 si臋 k膮pielom s艂onecznym na komfortowo urz膮dzonych tarasach albo p艂ywaj膮 w bezkresnym basenie po艣r贸d bujnej 艣r贸dziemnomorskiej ro艣linno艣ci.

Naturalne dzie艂a sztuki

Ka偶dy, kto mia艂 okazj臋 pooddycha膰 tutejszym powietrzem i na w艂asne oczy podziwia膰 wspania艂膮 panoram臋 Francuskiej Riwiery, chcia艂by oprawi膰 te widoki i zabra膰 je ze sob膮. Powiesi膰 nad kanap膮 w salonie, patrze膰 na nie konsumuj膮c posi艂ki, zasypia膰 z nimi po intensywnym dniu pracy. W艂a艣ciciele tej rezydencji maj膮 t臋 mo偶liwo艣膰 na co dzie艅. Wszystkie dzie艂a sztuki, jakie stworzy艂a natura, oprawili w ramy wielkogabarytowych przeszkle艅 i podziwiaj膮 je z ka偶dego miejsca w domu i poza nim. Ciesz膮 si臋 ich pi臋knem budz膮c si臋 w 艂贸偶ku, pij膮c porann膮 kaw臋, odpoczywaj膮c na tarasie z ksi膮偶k膮, medytuj膮c czy relaksuj膮c si臋 w basenie, kt贸ry zdaje si臋 nie mie膰 granic鈥

Willa Lea po艂o偶ona jest na dzia艂ce o powierzchni 4500 metr贸w kwadratowych. Roz艂o偶yst膮 bry艂臋 budynku osadzono na szeregu po艂膮czonych ze sob膮 taras贸w. Opracowania projektu domu, maj膮cego powsta膰 na tak trudnym terenie, podj臋li si臋 architekci Massimo i Marco Donizelli z mediola艅skiego Studio Donizelli. G艂贸wne za艂o偶enie? Wszystko co najlepsze we wsp贸艂czesnej architekturze, czyli p艂ynna integracja domu z otaczaj膮cym go krajobrazem!

Zobacz te偶: Nadmorska rezydencja na Costa Brava 鈥 wn臋trza inspirowane natur膮

Luksusowa willa na skalnej podporze

Budynek sk艂ada si臋 z trzech cz臋艣ci, kt贸re wtulaj膮 si臋 w naturaln膮 艣cian臋 ze ska艂y. Skaln膮 skarp臋 wykorzystano te偶 jako podpor臋, na kt贸rej spoczywaj膮 oba pi臋tra domu. Architekci stworzyli niezwyk艂y kontrast poprzez udane po艂膮czenie konceptu ludzkiego umys艂u z wytworami natury. Z jednej strony widzimy rygorystyczn膮 geometri臋 budynku z wyra藕nie zaznaczonymi liniami taras贸w, szklanymi balustradami, czystymi kraw臋dziami i g艂adkimi p艂aszczyznami przegr贸d. Z drugiej 鈥 bry艂a domu opiera si臋 na nieuformowanym r臋k膮 cz艂owieka g艂azie o surowej fakturze, jak偶e dalekiej od idea艂u. Najwy偶szy punkt rezydencji, ze zlokalizowanym na szczycie tarasem, jest te偶 jej stref膮 wej艣ciow膮. Przez panoramiczn膮 wind臋 lub schody, kt贸re przylegaj膮 bezpo艣rednio do zewn臋trznych 艣cian domu, mo偶na si臋 tu dosta膰 z ulicy i przej艣膰 do cz臋艣ci dziennej na pierwszym pi臋trze.

Wszechstronno艣膰 i wygoda

Do dyspozycji domownik贸w w cz臋艣ci dziennej przygotowano salon z tarasem o powierzchni 150 metr贸w kwadratowych, przestronny aneks kuchenny, sal臋 bilardow膮, piwnic臋 na wino oraz patio z ogrodem do medytacji. Aran偶uj膮c wn臋trza projektanci zadbali, by ich wystr贸j nie konkurowa艂 z pi臋knymi widokami za oknem, a stanowi艂 raczej t艂o i nawi膮zanie do widocznych tam faktur i kolor贸w.

Czytaj te偶: Dom i ogr贸d w jednym 鈥 ciekawy projekt z Holandii

W to za艂o偶enie 艣wietnie wpisa艂 si臋 materia艂 Lapitec, stworzony z mieszanki naturalnych minera艂贸w. Kruszywo jest najpierw topione w temperaturze 1580掳C, a nast臋pnie poddawane opatentowanej technologii kompresji pr贸偶niowej. Powstaj膮ce w ten spos贸b p艂yty 艂膮cz膮 najlepsze cechy ceramiki i gresu porcelanowego, dzi臋ki czemu maj膮 szerokie zastosowanie zar贸wno w aran偶acji wn臋trz, jak te偶 przy wyko艅czeniu elewacji oraz otoczenia domu.

Lapitec jest identyczny w ca艂ym swoim przekroju, co pozwala na jego swobodn膮 obr贸bk臋 i wszechstronne wykorzystanie w zale偶no艣ci od potrzeb. Inwestor贸w przekona艂y te偶 inne jego zalety: odporno艣膰 na zabrudzenia, ple艣艅, bakterie, mr贸z i wysok膮 temperatur臋. Materia艂 ten nie ch艂onie wody i mimo nara偶enia na szkodliwe czynniki zewn臋trzne zachowuje pierwotny wygl膮d. Architekci Studio Donizelli postanowili w pe艂ni wykorzysta膰 jego mo偶liwo艣ci, wprowadzaj膮c Lapitec do wn臋trza willi, a tak偶e stosuj膮c go na zewn膮trz rezydencji.

Luksusowa willa otulona b艂臋kitem

Wszechstronny materia艂 zosta艂 u偶yty do wyko艅czenia elewacji, basenu oraz strefy kuchennej. Marmurowy blok na wyspie w kuchni tworzy ciekaw膮 konstrukcj臋 z blatem wspornikowym Lapitec w odcieniu polarnej bieli. Domownikom zale偶a艂o na higienicznej, pozbawionej por贸w powierzchni na wszystkich blatach roboczych. Chcieli swobodnie oddawa膰 si臋 kulinarnym przygodom bez zmartwie艅 o rozlane czerwone wino lub sok z cytryny.

Zamiast troszczy膰 si臋 o prozaiczne sprawy, mo偶na tu eksperymentowa膰, buja膰 w ob艂okach lub zatopi膰 wzrok w widokach rozci膮gaj膮cych si臋 za ogromnymi szybami. Bezramowe okna i drzwi, wybrane z oferty Sky鈥慒rame, zajmuj膮 ca艂e 艣ciany. Po otwarciu tworz膮 p艂ynn膮 przestrze艅 bez barier, kt贸ra pozwala skupi膰 si臋 na wizualnej relacji wn臋trz z otoczeniem domu.

Ta sama idea przy艣wieca艂a architektom podczas projektowania drugiej kondygnacji. To strefa prywatna gospodarzy z ogromn膮 sypialni膮, dwiema garderobami, 艂azienkami oraz gabinetem do pracy. B艂臋kit wody i nieba towarzyszy inwestorom w czasie codziennych czynno艣ci. Pozwala g艂臋biej odetchn膮膰 i nabra膰 zdrowego dystansu do spraw z pozoru istotnych, a tak naprawd臋 b艂ahych.

艢wietne warunki do wypoczynku 鈥 r贸wnie偶 w aktywnej formie 鈥 oferuje poziom zero, cz臋艣ciowo ulokowany pod ziemi膮. Mieszcz膮 si臋 tu dwie 艂azienki dla go艣ci, sala kinowa, spa z hydromasa偶em, 艂a藕ni膮 tureck膮 i prysznicem sensorycznym, a tak偶e si艂ownia i sala do pilatesu.

Luksusowy dom w Alpach 鈥 zobacz pi臋kny projekt ze Szwajcarii

Wok贸艂 wody

Mi艂o艣nicy wodnych atrakcji ch臋tnie zaszywaj膮 si臋 w domku przy basenie. Dla wi臋kszej wygody zorganizowano tu oddzielny salon z aneksem kuchennym. Przylegaj膮cy do niego taras prowadzi bezpo艣rednio na basen z uzdrawiaj膮c膮 chromoterapi膮 i systemem hydromasa偶u. Zosta艂 zaprojektowany zgodnie z najnowszymi trendami 鈥 ukryta kraw臋d藕 tworzy efekt bezkresu. U偶ytkownicy maj膮 wra偶enie, 偶e b艂臋kit nieba i wody p艂ynnie si臋 przenikaj膮. Powierzchnia basenu zosta艂a wyko艅czona p艂ytami Lapitec, kt贸re nawet pod wod膮 gwarantuj膮 bezpiecze艅stwo i funkcjonalno艣膰. 艁atwo艣膰 obr贸bki tego materia艂u pozwoli艂a wykonawcom na dopracowanie detali niemal do perfekcji.

Luksusowa willa i jej otoczenie pi臋knie prezentuj膮 si臋 nie tylko za dnia, ale r贸wnie偶 wieczorow膮 por膮 鈥 roz艣wietlone lampami i reflektorami, rozmieszczonymi w ogrodzie i na ca艂ym obwodzie basenu. Bujna ro艣linno艣膰, komfortowe meble wypoczynkowe i jadalnia na 艣wie偶ym powietrzu zaostrzaj膮 apetyt na nieko艅cz膮cy si臋 relaks. W takim otoczeniu 艂atwiej do艣wiadcza膰 偶ycia i ch艂on膮c je wszystkimi zmys艂ami, zachowuj膮c spok贸j my艣li.

Projekt: Massimo Donizelli/Studiodonizelli, www.studiodonizelli.it
Projekt otoczenia: Francesca Benza
Zdj臋cia: Andrea Martiradonna, www.martiradonna.it/ materia艂y prasowe Lapitec, www.lapitec.com