Szczyt Mont Royal to jedno z najważniejszych miejsc na mapie Montrealu i jednocześnie jego najwyżej położony punkt. Od pół wieku w tym mieście nie można stawiać budynków wyższych niż 233 m n.p.m. (tyle mierzy szczyt), aby Mont Royal był rozpoznawalny w panoramie tego kanadyjskiego miasta. Pierwszym Europejczykiem, który wszedł na wzgórze był Jacques Cartier. Przyprowadzili go tutaj Indianie w 1535 r. Zachwycony pięknym widokiem miał krzyknąć „Quel mont royal!“ („Cóż za królewska góra!“). Kilka wieków później na samym szczycie wybudowana została Rezydencja Mont Royal. Powstała w latach 60. XX wieku według projektu architekta Pierre’a Cantina. Niedawno dom przeszedł generalną modernizację, której podjęła się pracownia MU Architecture. Zabytkowa rezydencja ma prawie 900 m² powierzchni i 26 pokojów.

Zabytkowa rezydencja – rozmach i elegancja

Gdy budowa Rezydencji Mont Royal została zakończona w 1964 r., był to jeden z najnowocześniejszych domów nie tylko w Kanadzie. Wszystko tutaj było wyjątkowe: rozmach inwestycji, luksusowe wykończenie, styl jak w najlepszych ówczesnych galeriach świata oraz liczne nowinki techniczne. Rezydencja miała najnowocześniejszy, ukryty centralny system wentylacji oraz ogromne przeszklenia. Z zewnątrz znajdowały się promieniste schody wejściowe, zaś wewnątrz – wysokie na kilka pięter atrium z ogromną antresolą. Konstrukcja budynku to arcydzieło inżynierii budowlanej, którą przykrywa unikalny dach w kształcie trójkąta.

Zabytkowa rezydencja w Montrealu, naturalne drewno na podłodze i suficie. Projekt MU Architecture

Pół wieku później zamieszkała tutaj młoda rodzina. Potrzebny był jednak kapitalny remont zabytkowego budynku. Projekt wykonała pracownia MU Architecture we współpracy z Departamentem Kanadyjskiego Dziedzictwa oraz miastem Montreal. Rezydencja miała stać się rodzinną siedzibą, ale też wpisać w krajobraz kulturowy Montrealu. Nad renowacją czuwało około dwudziestu konsultantów, inżynierów i specjalistów budowlanych. Wykonawcą był Newsam, o konstrukcję zadbała WSP, w tym inżynier mechanik Antoine Assaf.

Czytaj też: W objęciach ciszy – górska chatka w Kanadzie

Duch domu

Wykończona drewnem klatka schodowa w luksusowej willi w Montrealu. Projekt MU Architecture

Architekci włożyli mnóstwo pracy, by zachować dawny styl domu. Udało się to m.in. dzięki zastosowaniu drewnianych okładzin. Wspaniałe boazerie są na sufitach i ścianach. Drewniane przepierzenia dzielą przestrzeń. Na podłogach ułożono parkiety oraz deski. Tak jak dawniej ogromne wrażenie robi wykończenie klatki schodowej, godne współczesnych galerii dzieł sztuki. Jej ściany oraz stopnie schodów pokrywa drewno. Aby dodać wizualnej lekkości monumentalnym, podwójnym schodom, wymieniono poręcz. Metalową zastąpiła praktycznie niewidoczna, minimalistyczna balustrada ze szkła. Nad klatką zawisł ogromny, ażurowy żyrandol w nowoczesnym stylu.

Zabytkowa rezydencja liczy kilkadziesiąt pokojów

W sumie w Rezydencji Mont Royal jest 26 pokojów. Na dole znajdują się m.in. sypialnie gościnne, siłownia, warsztat oraz garaż na dwa samochody. Piętro wyżej zajmuje przestronna kuchnia z jadalnią. Stąd można wyjść do ogrodu z basenem, ale także zejść poziom niżej do garażu. Obok usytuowano główny salon. Na tym samym piętrze ulokowano apartament państwa domu, w którym znajduje się m.in. sypialnia, garderoba oraz salon łazienkowy. Wchodzi się do niego – przez duże, solidne, prawie niewidoczne orzechowe drzwi – z dwupoziomowego podestu majestatycznych schodów.

Zabytkowa rezydencja w Montrealu, schody wykończone drewnem. Projekt MU Architecture

Bogata kolorystyka parteru, ozdobiona boazerią, kontrastuje z jasnymi, otwartymi pomieszczeniami na najwyższym piętrze. Na przestronnej antresoli powstał salon wypoczynkowy z barem oraz kominkiem, który jednocześnie jest salą telewizyjną. Trzeba się dobrze przyjrzeć, aby zauważyć, że jest tu telewizor – znajduje się w zabudowie nad kominkiem. Z tego właśnie miejsca rozciąga się za oknami jeden z najpiękniejszych widoków na Montreal. Z saloniku na antresoli przechodzi się do dużej bawialni. Trzy sypialnie dla dzieci i dwie łazienki uzupełniają ten poziom.

Zobacz też: Całoroczny dom letniskowy – świetny projekt z Kanady

Okrągły stół w jadalni. Projekt MU Architecture

Ten wspaniały dom znów tętni życiem. Toczy się w nim życie rodzinne i towarzyskie. Dla montrealczyków to budynek kultowy, związany z historią miasta. Symbol prestiżu i dbałości o kulturowe dziedzictwo.

Luksusowa willa w Montrealu, salon kąpielowy przy sypialni. Projekt MU Architecture

Projekt: MU Architecture (zespół: Charles Côté, Jean Sébastien Herr, Alexandre Arcens, Magda Telenga, Lou Emier, Catherine Auger)
Dekoratorzy wnętrz: Jean François Ménard, Rachel Gilmore
Zdjęcia: Stéphane Groleau Photographe

Zespół pracowni MU Architecture. Fot Fany Ducharme

O pracowni MU Architecture

Założycielami MU Architecture są Charles Côté i Jean Sébastien Herr. Architekci zdobyli bogate międzynarodowe doświadczenie m.in. w Wiedniu, Barcelonie, Dubaju. Ich pracownia powstała w Montrealu w 2010 r. Obecnie tworzy ją zespół specjalizujący się w architekturze oraz projektowaniu wnętrz inwestycji prywatnych, instytucjonalnych, komercyjnych i przemysłowych.
MU Architecture promuje korelację między kultową architekturą a równowagą ekosystemu. Każdy projekt wnosi wkład w ogólną kulturę architektoniczną i staje się odzwierciedleniem współczesnych technologii, ponosząc wielką odpowiedzialność wobec społeczeństwa i środowiska. Projekty MU Architecture ujednolicają koncepcje struktury, przestrzeni i ekspresji architektonicznej w celu stworzenia niepowtarzalnego i nieskończonego doświadczenia.