Domowa spiżarnia daje pewność, że zawsze mamy zapas mąki, cukru, soli, makaronu, ziemniaków, przetworów. Czy każdy może ją mieć? Oczywiście! Dobre lokalizacje: kuchnia, pomieszczenie obok albo w pobliżu.
Krok 1. Lokalizacja
Spiżarnię można ulokować w różnych miejscach. Bardzo często urządza się ją w kuchni lub niewielkim pomieszczeniu obok niej. Większy magazyn produktów spożywczych można zorganizować w piwnicy albo pomieszczeniu gospodarczym. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zapasy przechowywać np. w kotłowni, warsztacie bądź pralni.
Jeśli jest możliwość, warto mieć dwie spiżarnie: jedną – na przetwory i plony z własnego ogrodu, w której jest zawsze chłodno, zaś drugą – na zapasy mąki, makaronu, soków oraz innych produktów spożywczych, z temperaturą zbliżoną do pokojowej. Spiżarnia „chłodna” może być oddalona od kuchni, np. znajdować się w piwnicy czy budynku gospodarczym. Spiżarnia z temperaturą pokojową powinna być jak najbliżej kuchni, gdyż korzystamy z niej na co dzień (warto oszczędzić sobie długich spacerów).
Krok 2. Domowa spiżarnia – razem czy osobno?
Spiżarnia ulokowana w kuchni lub w innym pomieszczeniu, np. kotłowni czy pralni, to rozwiązanie 2w1. Dzięki temu maksymalnie wykorzystuje się dostępną powierzchnię. Szczególnie popularne są spiżarnie w kuchniach, najczęściej w zabudowie meblowej. W tej roli znakomicie sprawdzają się wysokie carga. Zajmują mało miejsca, wytrzymują duży ciężar i umożliwiają ułożenie przechowywanych produktów tak, aby – po wysunięciu półek – były widoczne i w zasięgu ręki. Inne rozwiązanie to szuflady na zapasy – każdą z nich można wysuwać osobno.
W magazynku w oddzielnym pomieszczeniu, np. przy kuchni czy w piwnicy, można przechowywać nie tylko zapasy. Przydać się mogą m.in. chłodziarka – na warzywa i owoce, zamrażarka – na plony z ogrodu, czy suszarka do grzybów i ziół.
Krok 3. Jakie meble do domowej spiżarni?
Bez względu na to, czy spiżarnia znajduje się w kuchni, czy w osobnym pomieszczeniu, wszystkie przechowywane w niej produkty powinny być w zasięgu wzroku, posegregowane i łatwe do odszukania. W kuchniach na spiżarnię najczęściej przeznacza się wysoką zabudowę. Jej zawartość zwykle maskują fronty, identyczne jak pozostałych szafek oraz szuflad. To rozwiązanie estetyczne, ale i najdroższe.
Tańsze regały magazynowe z półkami do przechowywania najczęściej są używane w spiżarniach osobnych. Mogą być drewniane i metalowe. Wybierając regał warto zwrócić uwagę na wielkość półek – w spiżarniach najlepiej sprawdzają się te o głębokości 30–50 cm (na głębszych trudniej znaleźć potrzebne produkty). Istotna jest także ich nośność. Nie wszystkie wytrzymają ciężar kilkudziesięciu kilogramów.
Krok 4. Domowa spiżarnia – kosze i pojemniki
W utrzymaniu porządku w spiżarni pomagają pojemniki, kosze oraz skrzynie. Ułatwiają zwłaszcza segregację produktów drobnych i sypkich. Ciężkie zapasy, np. cebulę czy ziemniaki można trzymać w skrzyniach ustawionych na podłodze albo pojemnikach na kółkach.
W spiżarniach często stosuje się materiały przezroczyste (szkło i tworzywa sztuczne) oraz ażurowe. Łatwiej bowiem odszukać produkty bez przesuwania innych przedmiotów czy otwierania opakowań. Przykładowo, ze szkła często są wykonane ścianki boczne szuflad na artykuły spożywcze. Carga zaś mają ażurowe relingi. Dzięki pojemnikom, koszom, skrzyniom czy pudełkom, nawet spiżarnia w pomieszczeniu gospodarczym, wyposażona w proste regały, może być wygodna i stylowa.
Czytaj też: Domowa spiżarnia – praktyczne sposoby na przechowywanie
Domowa spiżarnia w wersji mini
To przykład spiżarni w wersji mini. Jest tak mała, że nie zmieściłyby się tutaj szafki. Dlatego zastąpiono je półkami. Produkty są przechowywane w koszach i słoikach z Dunelm. Przezroczyste naczynia ułatwiają szybkie odnalezienie produktów.
Na zgrzewki i skrzynki
Woda mineralna, soki, mleko i inne produkty w zgrzewkach nie są łatwe do przechowywania. Dużo ważą, a do tego mają spore gabaryty. Ciekawą propozycję ich magazynowania w swoich meblach kuchennych proponuje firma Leicht: zgrzewki i skrzynki ustawia się na specjalnych, mocnych relingach. Półki powyżej można wykorzystać do przechowywania np. zapasowych ręczników kuchennych, ściereczek i detergentów.
Carga różnej wysokości
To znakomita alternatywa dla tradycyjnych półek i szafek. Carga wysuwa się i wsuwa jednym ruchem ręki. Cała zawartość jest widoczna! W kuchni warto mieć ich kilka. To przykład realizacji z cargami Rejs: niskie przeznaczone są na naczynia i produkty często używane, a wysokie pełnią rolę spiżarni.
Zobacz też: Przechowywanie w kuchni. Jak dobrze zagospodarować wnętrza szafek?
Lekkie domykanie
Dlaczego carga wyższe niż człowiek otwierają się lekko? To efekt zastosowania specjalnych mechanizmów. Nawet jeśli cargo jest pełne ciężkich produktów, nie tylko można je wysunąć, ale i wsunąć jedną ręką. Mechanizm samodomykania zapobiega trzaskaniu. Wysokie carga mogą mieć różne rodzaje uchwytów lub być bezuchwytowe. W tych meblach – z Nolte Küchen – zastosowano uchwyty wpuszczane we fronty.
Domowa spiżarnia – praktyczne szuflady
Ciesząca się uznaniem seria Slim Box od lat jest absolutnym bestsellerem sprzedaży w firmie Amix. Innowacyjny system szuflad do zabudowy SB HD Slim Box, wyposażony w ultracienkie płaszcze boczne, wyróżnia nowoczesne wzornictwo. Zmniejszony rozmiar boków i wysokie obciążenie dynamiczne (40 kg) pozwalają na zagospodarowanie dodatkowej przestrzeni wewnątrz szuflady. Wysokiej klasy prowadnice z funkcją cichego domykania gwarantują bezproblemową pracę przez wiele lat. Do wyboru 2 kolory, 4 wysokości i 7 długości boków szuflad.
Szafa na nóżkach
W szafach trzymamy ubrania, buty, walizki… W ten sam sposób można przechowywać także mąkę, kaszę, olej i inne zapasy. To propozycja marki Fantin na kuchnię z szafami na nóżkach. W jednej można zabudować duże AGD, a drugą przeznaczyć na spiżarnię.
Warto wiedzieć: Przechowywanie żywności – jak to robić, aby nie marnować jedzenia?
Domowa spiżarnia jak dzieło sztuki
Wysoka zabudowa w kuchni może mieć artystyczny szlif – to przykład realizacji firmy Akan. Wszystkie szafki wykonano z drewna, u góry zdobią je misterne rzeźbienia. Za stylowymi frontami ukryto m.in. lodówkę i nowoczesne systemy przechowywania.